Dernekler
Giriş Tarihi : 13-04-2021 22:45   Güncelleme : 13-04-2021 22:45

Gardaşsan, sözünde dur!

Asya-Avrupa arasındaki ticarette en önemli güzergâhlardan biri olan Orta Koridor, taşımacılar tarafından yoğun kullanılıyor. Konunun önemine dikkat çeken UND, Azerbaycan’da ziyaretler gerçekleştirdi. Toplantıda yüksek ücretler ve gümrük sorunları ile hattın transit konumu gündeme getirildi.

Gardaşsan, sözünde dur!

Orta Koridor Doğu-Batı ticaretinin en avantajlı hatlarından biri olarak dikkat çekiyor. Yüksek ücretler ve yaşanan sorunlar Türk nakliyecisinin çilesi haline geldi. Orta Koridor da yaşanan sorunların çözümü için harekete geçer UND, Türk Konseyi Genel Sekreter Yardımcıları, Özbekistan Ulaştırma Bakan Yardımcısı başkanlığındaki Özbek heyeti ile birlikte Azerbaycan’da bir araya geldi.

ELİMİZDEN TUT

Heyet ilk önce Azerbaycan Ekonomi Bakanlığı ile bir görüşme yaptı. UND İcra Kurulu Başkanı Alper Özel, konunun detaylarını aktardı. Özel, konuşmasında, “Azerbaycan’da alınan yüksek geçiş ücretleri, yanıcı bahanesiyle taşımacılarımızdan alınan ücretler, Devlet Yol Fonu Vergisi, başka ülkelerden alınmayan fakat Türk araçlarından alınan ücretler, yüksek gemi fiyatları ve Hazar Denizi’ndeki beklemeler ve kapasite yetersizliği gibi konular bizim en büyük sorunlarımız arasında yer almaktadır. Sizlerden, Türkiye halkı olarak yüksek maliyetlerin kaldırılması haberini beklemekteyiz. Ayrıca, Gürcistan-Rusya sınırındaki engeller ve sınırın hava şartları sebebiyle sık sık kapanması, yaşanan lojistik zorluklar, Orta Koridor varken diğer güzergâhların kullanılması da ayrı bir sorun” dedi.