Dernekler
Giriş Tarihi : 28-07-2021 23:04   Güncelleme : 28-07-2021 23:06

Türk’ün yolunu Türk kapattı!

Türkiye’den Orta Asya’ya taşıma yapan uluslararası nakliyecilerin belge sorunu adeta krize dönüştü. Kazakistan’ın sadece Türk plakalı araçlara uyguladığı 2500 Dolar ek ücret, nakliyecileri çileden çıkartırken, Türkiye Cumhuriyeti’nin yetkilileri sırtını dönüp kulaklarını tıkadı.

Türk’ün yolunu Türk kapattı!

UND’nin tek çalışan yönetim kurulu üyesi Abdullah Özer, Türk TIR’larına yönelik yapılan haksızlıklara isyan etti. “Türk nakliyecilerinin kaderi Kazakistan devletinin insafın da mı” diye soran Abdullah Özer, Orta Asya ülkelerinden Kırgızistan’a, Özbekistan’a ve Tacikistan’a ihracat malları taşıyan Türk nakliyecilerine Kazakistan’ın uyguladığı güzergâh şartlı transit geçiş belgesi nedeniyle taşımaların yapılamadığını söyledi.

FIRSATÇI KAZAK!

Konuya ilişkin sektörün tarafsız, korkusuz ve de gür sesi Ulaşım Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulunan UND Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Özer, “Kazakistan, yaptığı haksızlıklarla sadece Türk nakliyecilerinin önüne geçmeye çalışıyor. Hazar gemi geçiş şartlı transit belgeleri nedeniyle Türk nakliyeciler 2500 Dolar pahalaştırıldı. Haksızlıklar nedeniyle yabancı plakalı araçlarla rekabet edemez hale geldik. Bu durum bizlerin üç ülkeye olan taşımalarını kaybetmesine neden oluyor. Korona Virüs nedeniyle Türkmenistan sınır kapılarını tüm dünya ülke nakliyecilerine kapattı. Taşımaların mecburen Kazakistan üzeri transit geçişle Özbekistan’a, Kırgızistan’a ve Tacikistan’a gitmek zorunda kalmasını fırsata çeviren Türk dünyasının üye ülkesi Kazakistan, Türk nakliyecilerinin çalışamaması adına dünya ticaret kanunlarına aykırı her türlü ayak oyununu maalesef oynuyor” ifadesini kullandı.

TRENE BAKMA ARTIK!

Türk plakalı araçlara uygulanan haksızlıklar nedeniyle firma sahiplerinin yurtdışına giderek şirket kurduğunu hatırlatan Özer, yetkilerin artık tren yerine TIR’a bakmalarını istedi. Özer, “Yetkinlerimiz, maalesef bu akıl almaz yaptırımlara tepki vermeden izliyor. Allah aşkına uçağa bakan, trene bakanlar 10 dakikalık bir reklam arası versinler de Türkiye’nin ekonomik can damarı olan kara nakliyesine bir baksınlar!... Ülkemiz ihracat ülkesi olmasına rağmen her konuda desteklerine koştuğunuz Azerbaycan’ın sadece Türk plakalı araçlardan aldığı yüksek geçiş ücretleri, Kazakistan’ın sadece Türk plakalı araçlara uyguladığı güzergâh şartlı transit geçiş belgesi nedeniyle milli nakliye sektörümüz çalışamıyor. Yetkililerin sektörümüzün sorunlarına duyarsızlığı, çözüm üretmemeleri nedeniyle çalışabilmek adına da firmalarımız maalesef sektör göçü yaparak taşıma yaptığın ülkelere de firmalar kurmaya zorlanıyor” dedi.

REİS NE YACAĞIZ?

“Cumhurbaşkanım Recep Tayyip Erdoğan; Ülkemizin yeterli aracı olmasına rağmen neden ihracatımızı Türk plakalı araçlar çekemiyor? Azerbaycan ve Kazakistan gibi ülkelerde çözümü diyaloglara bağlı sorunlar için o bölgelere çalışan Türk plakalı araç sahipleri neden mağdur oluyor? Sorunlarımızın çözümü için biz Türk nakliyecileri ne yapmamız lazım?” diye Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanına seslenen Özer, şöyle devam etti: “Milli nakliye sektörü olmayan hiç bir ülkenin ihracat hedeflerine varması mümkün değildir. Cumhurbaşkanım; özellikle turizm sektörümüzün sorunlarının çözümünde bakanlarımız tüm imkânlarıyla mücadele ediyor! Ve çözün üretiyorlarken, neden devletimizin bu gücünü biz nakliyeciler olarak hiç hissedemiyoruz? Turizmden gelen Euro’nun değeri ile nakliye sektörümüzün getirdiği Euro’nun değerinin farkı ne? Ülkemize döviz girdisi olması adına tüm sektörlerimiz gibi biz nakliyecilerde devletimizin var olan gücünü sorunlarımızın çözümünde hissetmek istiyoruz.”