Dernekler
Giriş Tarihi : 04-08-2021 23:22   Güncelleme : 04-08-2021 23:22

Yenilikçiler başkentte dernek kuruyor

Değişim talepleri TOFED tarafından kabul edilmeyen firma sahiplerinin oluşturduğu yenilikçiler hareketi, Ankara’da dernek kurma kararı aldı. Derneğin kurulmasının ardından federasyonlaşma sürecinin de başlaması bekleniyor.

Yenilikçiler başkentte dernek kuruyor

Şehirlerarası otobüsçülük sektöründe, geçtiğimiz ay Hatay toplantısında fitili ateşlenen yeni oluşum çalışmalarında sona gelindi. Ankara Ticaret Odası’nın ev sahipliğinde 3 Ağustos’da gerçekleştirilen toplantıya 59 firma sahibi katıldı. Ankara’daki toplantıya Ali Osman Ulusoy Turizm sahibi Hülya Ulusoy ve Varan Turizm sahibi Kemal Soğancı haricinde Hatay’daki toplantıya katılan tüm firma sahipleri katıldı.

FİRMA SAHİPLERİ YÖNETECEK

Yenilikçiler, sektörü temsil edecek sadece firma sahiplerinin yönetimde olduğu geniş tabanlı bir dernek kurulması konusunda kesin mutabakat sağladı. Derneğin kurulmasının ardından federasyonlaşma sürecinin de başlaması bekleniyor. Üzerinde uzlaşılan bir diğer konuda; derneğe üyelik için firma sahibi olma kriterinin getirilmesi oldu. Tüzüğe bu yönde bir madde eklenmesi kararı da alındı. Toplantıya katılan firma sahipleri, Türkiye Otobüsçüler Federasyonu’nda (TOFED) talep edilen değişimin yaşanmadığının altını çizerek sektörün geleceğine sahip çıkacak yeni bir kuruluşun zaruri hale geldiğini belirtti. Yenilikçiler,  Temmuz ayında, İstanbul’da TOFED yönetimiyle gerçekleştirdiği toplantıda,  yönetim kurulunda sadece şirket sahipleri veya genel müdürlerinin yer alması, yönetim kurulu üyelerinin genel başkan ve genel sekreteri seçmesi taleplerini aktarmıştı. Yenilikçilerin belirlediği kırmızıçizgilerden biri de TOFED yönetim kurulunda hiç kimsenin dernekten maaş almaması, gönüllülük esasına göre çalışılmasıydı.

SEKTÖR DESTEK İSTİYOR

Toplantının açılışında konuşan Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz,  geçmişten günümüze karayolunun vazgeçilmez bir taşımacılık olduğunu söyledi. Yılmaz, "Havayolu veya deniz yolu taşımacılığı ne kadar gelişse de karayolu daima baki kalacak. Toplam 68 bin km karayoluna sahip bir ülke olarak şehirlerarası otobüs firmalarının sektörel sorunlarını ciddiye alma mecburiyetindeyiz" diye konuştu. Salgınla mücadelede getirilen seyahat sınırlamaları ve yüzde 50 kapasite sınırlaması nedeniyle şehirlerarası otobüs firmalarının süreçten etkilendiğine dikkat çeken Yılmaz, pandemi nedeniyle yüzde 60 oranında iş kaybı yaşayan şehirlerarası otobüs işletmecilerinin güçlü bir desteğe ihtiyacı olduğunu söyledi. Yılmaz, "Pandeminin tüm olumsuz etkilerine karşın coğrafyanın tam kalbi sayılan bir şehirde yaşıyoruz. Kolaylıkla pek çok destinasyona ulaşabilecek bir kent olarak otobüs işletmecileri için merkez konumundayız" dedi.

YÜKSEK TEMSİL GÜCÜ

Toplantıda söz alan ATO 57 No'lu Seyahat Acentesi, Motorlu Kara Taşıtları Kiralama, Şehirlerarası Yolcu Taşımacılığı Meslek Komitesi Meclis Üyesi Mustafa Tekeli ise "Kendi işimize sahip çıktığımız sürece varlığımızı sağlam bir biçimde koruyabiliriz. Yüksek temsilci gücüne sahip bir sektör olarak birlik içerisinde beraber hareket etmemiz gerekiyor." diye konuştu.