Dernekler
Giriş Tarihi : 27-08-2021 22:08   Güncelleme : 28-08-2021 11:36

Otobüse müdahale edilmesin!

TOBB Sektör Meclisi Turizm Komisyon Başkanı Mehmet Öksüz, otobüs kazalarına karşı Ulaştırma Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile firma sahiplerini uyardı. Otobüslerin fabrikadan nasıl çıktıysa o şekilde kullanılması gerektiğinin altını çizen Öksüz, şoförlerin de her bin km de bir evlerinde istirahat etmeleri gerektiğini söyledi.

Otobüse müdahale edilmesin!

Son dönemlerde artan otobüs kazaları soruları da beraberinde getirdi. Peki, kazaların sebebi ve çözümü ne? TOBB Sektör Meclisi Turizm Komisyon Başkanı Mehmet Öksüz, Ulaşım Gazetesi’ne yaptığı açıklamada dile getirdi.

SORUMLUSU KİM?

Konuya ilişkin bir açıklama yapan TOBB Sektör Meclisi Turizm Komisyon Başkanı Mehmet Öksüz, araçların orijinal çıkışlarına müdahale edilmemesi gerektiğini aktardı. Öksüz, “Çıkartılan kanunlarla otobüs işletmecileri köşeye sıkıştırılmaya çalışılıyor. Öğrenci okulda hayatını kaybetti, servis aracında diye yaygara kopardılar. Ben 40 yıllık okul taşımacısıyım ve hiçbir öğrencinin Eylül ayında araç içerisinde hayatını kaybettiğini görmedim. 30-35 derece sıcak olduğunu varsayalım yine hayatını kaybetmez. Ancak soğuktan hayatını kaybedebilir. Hemen bir yönetmelik yayımladılar ve her araca sensor koyulmasını zorunlu kıldılar. Benim aracım da akü 90 amper iken bu aparatlar ile 200 ampere çıktı. Bu akımdan araç yandığında bunun sorumlusu kim olacak? Yine aynı şekilde seyahat otobüslerinde her koltuk arkasında TV var. Otobüsün fabrika çıkışı 200 amper iken tadilatlarla 400 ampere çıkıyor. Hal böyle olunca da yangın kaçınılmaz oluyor” ifadesini kullandı.

YOLLAR UYUTUYOR?

Gelişen teknolojiyle birlikte bölünmüş yollara da değinen Öksüz, “Otobüste 46 yolcuya aynı anda sıcak çay ve kahve servisinde bulunmak isteyen muavin, su ısıtıcılarını da direk bağlıyor ve anında sıcak su alıyor. Su ısıtıcılarını da direk bağladıkları için açık unutunca yangın kaçınılmaz oluyor. Eskiden otobüsler muayeneden yağ yakıyor diye geçmez iken, şimdi egzoza takılan katalizör sayesinde hiç fark edilmiyor. Motor sağlam görünüyor ama katalizör her 300 bin km de bir temizlenmediği için adeta canlı bomba gibi arkadan patlayarak yanıyor. Birde yolların rahatlığı şoförlerin uykusunu getiriyor. Eskiden bir el vites kutusunda, bir ayak derajda bir ayak ise hem fren hem de gaz da gidip gelirdi. Şimdi bir kaptırıyorsun, yolda yağ gibi akıp gidiyorsun. Çift şeritli yollarımız bölündü ve gidiş ayrı, geliş ayrı şekilde şoförü yormuyor. Sabah güneş doğarken kazaların yüzde 90’ı oluyor. Yolların rahatlığı da şoförü uyutuyor ve bu şekilde de kazalar oluyor” diye konuştu.

S. Süleyman KALKAN – Ulaşım Gazetesi