Otomotiv
Giriş Tarihi : 04-11-2021 19:05   Güncelleme : 07-11-2021 19:06

Her yerde şarj edilecek

Yerli otomobil TOGG ve elektrikli araçların hayatımıza girmesiyle araç sahipleri için yeni dönem başlayacak. Paris İklim Anlaşması'nın onaylanması ile artık Türkiye fiilen yeşil kalkınma süreci içerisine girerken, elektrikli otomobiller burada önemli bir paya sahip olacak.

Her yerde şarj edilecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sıklıkla vurguladığı yeşil kalkınma sürecinin önemli bir ayağını oluşturacak elektrikli otomobiller için Türkiye'nin altyapısı hazır hale getirilmeye başlandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, özel araç sahiplerini yakından ilgilendiren açıklamalarda bulundu.

İLK KEZ PİSTE ÇIKTI

TOGG mühendislerinin sıfırdan başlayarak sürüşe hazır hale getirmesiyle yerli otomobil İstanbul Park'ta piste çıktı. TOGG'un ilk kez piste çıkması büyük heyecan yaratırken, aracın 0'dan 100 km hıza ulaşması yalnızca 4.8 saniye sürdü. Yerli otomobil TOGG fabrikasında çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. TOGG'un 2022 yılının son çeyreğinde seri üretime geçeceği açıklandı. 2023 yılı ile beraber TOGG ile birlikte birçok elektrikli araçlar Türkiye'de yollarda öne çıkmaya başlayacak.

3 KRİTİK TARİH

Türkiye'nin otomobili TOGG 2022 yılının son çeyreğinde banttan inecek ve seri üretime geçecek. TOGG, 2023'ün ilk çeyreğinde Türkiye'de satışa sunulacak. Yerli otomobil Türkiye'de satışa sunulmasının ardından 2024-2025 yılında dünyada satışa çıkacak. Bakan Kurum, yeşil kalkınma sürecinin Türkiye için bir fırsat olduğunu ve elektrikli araçların burada öneminin büyük olduğunu ifade etti. Bakan Kurum, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde iklim değişikliğine maruz kalan değil de bunu yöneten, etki eden liderlik eden ülke anlayışıyla çalışacağız. Elektrik araçlarda burada önemli bir argüman” dedi.

2023 YILINDA ZORUNLU

TOGG test sürüşlerine başladı. “Yerli otomobil TOGG 2023 yılında yollarda olacak” diyen Bakan Kurum, şöyle devam etti: “Biz elektrikli araçların yaygınlaşması için gerek şarj istasyonları, gerek elektrikli araçlarla alakalı vatandaşların ihtiyaçlarını giderecek nagivasyon sistemleri ve CBS altyapısıyla birlikte üzere uygulamaları 2023 yılında hayata geçireceğiz. Otopark yönetmeliğini revize ettik. Hem 2023, 2030 olmak üzere yıllara göre otoparklarda elektrikli şarj istasyonları zorunlu hale gelecek. Yeni yapılan, ruhsat alan binalarda imar yönetmeliğinde bu değişiklikleri yaptık. İnşallah, 2023 yılına geldiğimizde elektrikli aracı olan her vatandaşımız gerek sokakta gerek konutlarının bulunduğu alanda gerekse ulaşım güzergâhı üzerinde elektrikli aracını şarj edebilecek.”