Dernekler
Giriş Tarihi : 07-11-2021 19:14   Güncelleme : 07-11-2021 19:14

Üretiminde öncü!

Türkiye'de 15 yıldır ihracat lideri olan otomotiv endüstrisi, Otomotiv Sektöründe Yeşil Dönüşüm Ur-Ge Projesi’yle Paris İklim Anlaşması'nı onaylayan Türkiye'nin çevre dostu üretiminde de öncü olmayı hedefliyor. 2050'ye kadar karbon salınımların en az seviyeye indirme hedefine, Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) de hazırladığı projeyle katkı sağladı.

Üretiminde öncü!

Birlik, Ur-Ge projesiyle katılımcı firmaların 2026'daki sınırda karbon düzenlemesiyle ortaya çıkacak yükümlülüklere hazır olmasını planlıyor. Bu kapsamda, ilgili eğitimlerin yanı sıra sektör temsilcilerine mentorluk yapılması projenin amaçları arasında yer alıyor. OİB Başkanı Baran Çelik, dünyanın son yıllarda küresel sıcaklık gibi öngörülemeyen problem ve durumlarla karşı karşıya kaldığını hatırlattı.

YEŞİL DÖNÜŞÜM

Otomotiv sektörünün ana pazarı AB ülkeleri. Hem Paris İklim Anlaşması'nın hem de Avrupa Yeşil Mutabakatı sektör açısından ayrı bir öneme sahip. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan OİB Başkanı Baran Çelik, “Yeşil Çevre Mutabakatı'nın içinde 2050'de karbon nötr hedefi var. 2023-2026 bir geçiş dönemi olacak. Bu dönemde hazırlıklar yapılacak. 2026'dan itibaren karbon ayak izi ölçümlemesinde çıkan sonuçlarla Avrupa'ya ihracat yapan sektörler ve ülkeler, sınırda karbon düzenlemesi gibi bir gerçekle karşı karşıya kalacak. Bunun belirli mali yükümlülükleri olacak. Sınırda karbon düzenlemesi 2026 itibarıyla yükümlülük getiriyor. Birlik olarak bu bağlamda Otomotiv Sektöründe Yeşil Dönüşüm Ur-Ge Projesi başlattık.” İfadesini kullandı.

DEVLET DESTEĞİ

Sınırda karbon düzenlemesi öncesinde yapılması gereken birçok faaliyet olduğuna değinen Çelik, proje kapsamında karbon ayak izinin ölçümü, eksikliklerin tespit edilmesi ve bu eksikliklerin nasıl giderileceği gibi konularda çalışmalar yapacaklarını anlattı. Çelik, Ur-Ge projesinin ilk amacının firmalara rehberlik etmek olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti: “Ur-Ge projesinde 15 firma var. Bu proje tamamlandıktan sonra ikinci, üçüncü Ur-Ge projelerine devam edeceğiz. Çünkü sektörümüz çok büyük ve birçok ihracatçı firma var. Bu proje, diğer projelere de rehberlik edecek bir çalışma olacak. Bu projeyle katılımcı firmaların 2026'da sınırda karbon düzenlemesiyle ortaya çıkacak yükümlülüklere hazır olmasını sağlayacağız. Bununla ilgili eğitimler verilecek, mentorluk yapılacak, eksiklikler tamamlanacak. Karbon ayak izi ölçümü, bu proje kapsamında oluşturulan bütçeyle yapılacak. Ur-Ge projesine katılan firmaların problemin tespiti ve çözümüyle ilgili yapacağı her adıma devletimizin yüzde 75'lik mali desteği olacak. Yüzde 15'ini de biz birlik olarak karşılıyoruz.”