Otomotiv
Giriş Tarihi : 25-12-2021 15:45   Güncelleme : 25-12-2021 15:45

Sadece izliyorlar!

Korona Virüs salgını ve akabinde dövizde yaşanan yükseliş otomotiv sektörünü çıkmaza sürükledi. Buna birde çip kriz eklenince, üretim durma noktasına geldi. 2.el piyasasında ise belirsizlik had safhaya ulaştı. Satıcılar kur artışı karşısında günlük fiyat değiştirince, alıcılarda onları izlemeye başladı.

Sadece izliyorlar!

Otomotiv sektörü, 2021 yılında kur krizine yenik düştü. 2021 yılı Ocak - Aralık döneminde 2.el piyasası 7 bin 469 bin 949 adede ulaştı. 2021 yılındaki satışlara bakıldığında 2020 yılı aynı dönemine göre yüzde 74 arttı. Durgun pazarı değerlendiren Otoshops Genel Müdürü Melih Mutlu, yeni yıldan umutlu olduklarını ve hareketlenmenin kaçınılmaz olacağını söyledi.

HAREKET BEKLİYORUZ

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Melih Mutlu, “2. El piyasasını, sıfır araçlardaki fiyat politikaları belirleyecek. Kurdaki değişimler sebebiyle tüketici ve satıcılar piyasayı gözlemlemeyi tercih ediyor. Değişen kurun etkisi, tedarik sorunu ve Aralık ayının son günlerinde yaşanan durgunlukla 2021 yılı 2.El pazarını 7 buçuk milyon civarında kapattı. Zirve yapması beklediğimiz satışlar, yüksek kur hareketliliği nedeni ile yavaşladı. Hem satıcılar hem de alıcılar beklemeye geçti. Kur hareketlerinin yavaşlaması, sıfır araçların temin durumu ve 2022 model araçların baz fiyatlarındaki artışlar ilerleyen günlerde 2. el pazarını şekillendirecek” ifadesini kullandı.

ZORUN BİR DEĞİL Kİ!

Otomotiv üretiminde çip kriz nedeniyle 2022 yılında da tedarik sorunu yaşanabileceğinin altını çizen Melih Mutlu, şöyle devam etti: “Çip krizinin yanı sıra magnezyum krizi, parça üretimi ve lojistik sorunları devam ediyor. Sıfır araç tedarikinde yaşanan sıkıntı 2022 yılında da devam edecek gibi görünüyor. Bu açıdan baktığınızda 2022 yılında otomotiv sektörünü 2. El pazarı domine edecek. Fiyatları etkileyen birçok etken var. Gerek 0, gerek 2. El araç artık yatırım aracı olarak görülüyor. Araç sahibi, aracını kendisi fiyatlandırıyor. 3 katına varan fiyat artışları yaşadık. Günlük fiyat değişimleri bile gördük. 2022 yılının ilk 3 ayı sektör için çok önemli. Döviz kurları ve sıfır araç tedarik durumu sektörün 2022 yılı için öngörü yapabilmesine imkân tanımıyor.”
Haber: S.Suleyman KALKAN