Otomotiv
Giriş Tarihi : 19-09-2022 08:50   Güncelleme : 19-09-2022 08:50

Sıkıntı büyük!

Otomotiv tedarik sanayicileri, ana sanayiinin fiyat güncellemesi yapmamasından dolayı, enerjide yüzde 200’e varan fiyat artışını tek başına üstlenmek zorunda kaldı. Hammadde girdilerinin peşine dönmesi ve vadeleri uzatmasıyla birlikte tedarik sanayiinde nakit dengesi de bozuldu. Sektör, Avrupa’nın otomotiv üretiminde beklenen düşüşten de endişeli.

Sıkıntı büyük!

Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD), enerji krizinin sektöre etkilerini araştırdı. Dernek, 119 otomotiv tedarik sanayi firmasının katıldığı bir anket düzenlendi. TAYSAD Başkanı Albert Saydam, sektördeki en büyük sıkıntının Türkiye’deki otomotiv ana sanayi firmalarının, tedarikçilere enerji maliyetlerindeki artıştan kaynaklanan fiyat farkını ödememesi olduğunu söyledi. Saydam, “Tedarik sanayinin ayakta kalabilmesi için burada müşterilerimizin çok hızlı bir düzenleme yapmasını bekliyoruz” dedi.

ZARARINA İŞ!

Katılımcıların yüzde 62’si, önümüzdeki kış enerji temini sıkıntısı yaşanacağını öngörüyor. Ankete katılanların yüzde 98’i enerji darboğazı nedeniyle yurtdışı müşterilerin üretimlerinde düşüş olacağını öngördüklerini ifade etti. Sektör mensupları Eylül 2020’ye göre satılan mamul maliyetleri içinde enerji payının yüzde 200 arttığını özellikle vurgularken, yurt içi OEM’lerin, enerji maliyetlerinden dolayı üretim aşamasında oluşan artışın büyük bir kısmını ya da tamamını ödemediğini belirtti. Artan enerji maliyetlerinin tedarik sanayinin bilançolarına negatif etkisine dikkat çeken TAYSAD Başkanı Albert Saydam, “Yüksek enflasyonlu bu dönemde artan enerji maliyetlerinin eklenmesiyle Türk otomotiv tedarik sanayi çok ciddi kayıplar yaşıyor. Ana sanayi firmalarıyla yapılan sözleşmelerdeki uygulama ve fiyat güncelleme yöntemleri, maliyet yapımız karşısında yetersiz kaldı” dedi.

HAMMADDE YOK!

TAYSAD Başkanı Albert Saydam, hammadde alımlarındaki ödeme vadelerinin kısaltılması veya peşine dönülmesinin de sektörü ciddi anlamda sıkıntıya soktuğunu dile getirdi. Saydam, “Hammadde üreticileri tek taraflı olarak enerji maliyetlerini fiyatlarına ekleyip artış yaparken, yansanayi üreticilerimizin hammadde satın alma koşulları gittikçe zorlaştırılıyor. İşte böyle bir noktada hammadde üreticileri ile OEM’ler arasında kalan tedarik sanayi, her geçen gün mali gücünü ve rekabetçiliğini kaybediyor. Bu durum da tedarik sanayi şirketlerinin yeni yatırım yapmasını engelliyor. Bütün bu olumsuz sonuçlar, bilançolara da yansıyor. Birçok üyemizin 6 ay sonrası bilançolarına baktığımızda ciddi riskler oluştuğunu görüyoruz. Hammadde üreticileri ve ana sanayi firmalarının bilançolarında sürekli iyileşmeler görünürken, tam olarak iki arada bir derede kalan tedarik sanayini gelecekte zor günler bekliyor” ifadesini kullandı.