Dernekler
Giriş Tarihi : 21-01-2023 19:41   Güncelleme : 21-01-2023 19:41

Teker dönmeyebilir!

Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) Başkanı Ayşem Ulusoy, yaşanan ekonomik sıkıntı nedeniyle yıllık bütçe planlaması yapamadıklarını dile getirdi. Başkan Ulusoy, “Bu süreci iyi yönetmeliyiz, aksi takdirde küçük firmalar buna dayanamaz” dedi.

Teker dönmeyebilir!

Avrupa’da olduğu gibi Türkiye’de de lojistik sektöründe yaşanan belirsizlik, firmaları kara kara düşündürmeye başladı. Sektörde yaşanan konteyner krizi ve navlun artışları ile yakıt zamları, firma sahiplerini yeni pazarlara yönlendirdi. Sektör mensuplarının devletten beklentisi ise, süreci iyi yönetebilmek için finansal destek sağlanması.

TEŞVİK EDECEK

Konuyla alakalı açıklamalarda bulunan UTİKAD Başkanı Ayşem Ulusoy, küresel rekabette başarıya ulaşabilmenin temelinde lojistik yönetiminin gücüne vurgu yaptı. Ulusoy, “Bugün dünyanın en iyi ürününü üretin, eğer lojistik gücünüz güçlü değilse, küresel rekabetteki gücünüz ciddi anlamda azalıyor. Yeni dönemde lojistiğini yönetemeyen bir ülke, dış ticaretini de yönetemeyecek. Maalesef ciddi insan kaynağı ihtiyacımız var. Bu mesleği teşvik etmeliyiz. Bunun için dernekte yeni çalışmalar başlatacağız. Sektörde şu anda şoför olarak 90 bin kişi çalışıyor. Avrupa’da ciddi resesyon var. Firmalar yatırım yapma konusunda kararsız, hizmet ihracatında 84 milyar doların üzerinden bir rakamdan söz ediliyor. Bizim hedefimiz 45 milyar dolar. O yüzden farklı pazarlar bulmaya çalışıyoruz” dedi.

FİRMALAR ZORDA!

“En zor bütçeyi bu yıl yaptık” diyen UTİKAD Başkanı Ayşem Ulusoy, şöyle devam etti: “Öngöremediğimiz bir tablo var. Bütçelerimizi senelik yapıyorduk ancak gözümüzün önünü göremediğimiz için 3 aylık dönemler halinde yapmak zorunda kaldık. Belirsizlikten korkar olduk. Eskiden daha atik davranıyorduk. Çalışan maliyetlerimiz, lojistik depo kiraları çok arttı. EYT çıkacak. Orada hem çalışan kaybı olacak hem firmalara ciddi maliyet binecek. Doluya koyuyoruz almıyor, boşa koyuyoruz dolmuyor. Bu da yatırımımızı etkiliyor. Küçük firmalar aramızdan ayrılabilir. Bu süreci iyi yönetemeyecek firmalar olacak. Şu anda şoförlerimizin büyük bir kısmı EYT’li, firmalarımız için de ciddi sorun olacak. Bu süreç şirketleri zorlayacak. Lojistiği yönetemezsek, dış ticareti yönetemeyeceğiz.”

KÖY MÜ, KASABA MI?

Yaşanan olumsuzluklara karşı süreci iyi yönetebilmek adına lojistik sektöründe desteğe ihtiyaç duyulduğunun altını çizen UTİKAD Başkanı Ayşem Ulusoy, “Yeşil lojistikle, sınırda sıfır karbon düzenlemesiyle bizim maliyetler zaten ciddi şekilde aratacak. Eğer devlet tarafından hem satın alma hem de insan kaynakları alanında doğru ve net desteklenmezsek çok büyük sıkıntı yaşanacak. O yüzden pembe bir tablo yok bu tarafta. 1 Ekim 2023’te sınırda sıfır karbon düzenlemesi yürürlüğe girecek. Artık şapkayı önümüze koymamız gerekiyor. Biz bu süreçten kan kaybederek değil, güçlenerek çıkmak istiyoruz. Lojistik köy mü kasaba mı kuracağız artık bunun kurulması gerekiyor. Yatırım desteğine ihtiyacımız var. Dijitalleşmeyen firmalar ayakta kalamayacak” diye konuştu.