Dernekler
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:10   Güncelleme : 13-11-2014 17:10

UATOD’dan IBU’ya

Uluslararası Anadolu ve Trakya Otobüsçüler Derneği (UATOD) ile örgütlenmeye başlayan ve akabinde Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) çatısı altında toplanan otobüsçüler, Uluslararası Otobüsçüler Birliği’nin temellerini attı.

UATOD’dan IBU’ya

Uluslararası Anadolu ve Trakya Otobüsçüler Derneği (UATOD) ile örgütlenmeye başlayan ve akabinde Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) çatısı altında toplanan otobüsçüler, Uluslararası Otobüsçüler Birliği’nin temellerini attı. 2010 yılında kurulacak birliğin hedefi tüm dünyaya Türk otobüsçülük sistemini yaymak.

TOFED’in 3’üncü Olağanüstü Genel Kurulu’nda International Bus UNION (IBU) yani Uluslararası Otobüsçüler Birliği’nin kurulması için delegelerden tam yetki alan TOFED yönetimi, alt yapı çalışmalarına başladı.

Uluslararası Otobüsçüler Birliği’nin Türkiye’de kurulması yönünde bakanlığın tam destek verdiğini açıklayan TOFED Genel Sekreteri Mevlüt İlgin, “Genel kurulumuz öncesi Ulaştırma Bakanımız Binali Yıldırım’ı bilgilendirdik. Kara Ulaştırması Genel Müdürümüz Talat Aydın ile toplantı yaptık ve kendilerinden tam destek alındı. Genel kurulda delegelerin TOFED yönetim kuruluna yetki vermesiyle de kuruluş temelleri atıldı” .

Türkiye merkezli olacak IBU’nun 2010 yılında kurulacağını açıklayan İlgin, şöyle konuştu: “Şuanda Uluslararası Otobüsçüler Birliği’nin kurulması için gerekli çalışmalar başlamış durumda. 2010 yılı Nisan veya Mayıs ayında 30 ülkenin katılımı ile birlik kurulacak. Hedefimiz 2 yıl içerisinde tüm dünya ülkelerini Uluslararası Otobüsçüler Birliği’nde toplayarak, Avrupa Birliği’nin kabul edeceği bir yapıya kavuşturmak.”

İlgin, amaçlarının tüm otobüsçüleri örgütleyerek, uluslararası birliği sağlamak ğunu söyledi. IBU’nun mevzuatlar hazırlayarak dünya otobüs taşımacılık sektörüne yön vereceğini ifade eden İlgin, “Dünya otobüs üretim devlerinden Mercedes-Benz, Man ve bizim milli gururumuz Temsa, Türkiye’de otobüs üretip tüm dünyaya pazarlıyor. Yine aynı şekilde kısa mesafeli taşımacılık için üretim yapan Isuzu, Otokar, Iveco’nun da tesisleri Türkiye’de. Üretimin yanında tüm dünyaya örnek teşkil edecek taşımacılık modelimiz var. Türkiye’deki taşımacılık modeli tüm dünyaya örnek teşkil eden bir yapıya sahiptir. 10 yıl öncesine kadar otogar ve terminaller yerel yönetim ve İl Özel İdareler tarafından inşa edilerek işletmeciliği yapılırdı. Bugün sektör mensupları kendi otogarlarını kendileri yaparak işletiyor” diye konuştu.

Türkmenistan’da yapılacak çalışmalara da değinen İlgin, “Geçtiğimiz aylarda Türkmenistan Ulaştırma Bakanı Türkiye’ye gelerek Büyük İstanbul Otogarı’nı ziyaret etti. İşletme ve altyapı çalışmalarına hayran kalan bakan, TOFED yöneticilerini ülkesine davet etti. Türkmenistan’da otogar inşa edip, taşımacılık alt yapısını oluşturmak için TOFED çalışmalar yapıyor. Sonra Irak, Suriye ve Polanya’da otogar yapımı için davetler var. Kısaca kurulacak olan birlik sayesinde tüm dünyaya otobüs işletmeciliği altyapısını ulaştıracağız” şeklinde konuştu.

TOFED’in IRU üyeliği konusunda da bilgi veren Mevlüt İlgin, “Uluslararası Taşımacılar Birliği’ne (IRU) TOFED olarak üyeliğimiz devam ediyor. Yük taşımacılığının ağırlıklı ğu IRU’ya TOFED’in üye olmasıyla birlikte otobüsçülük birimi de oluşturuldu. Orada üyeliğimiz ve çalışmalarımız devam ediyor” .