Lojistik
Giriş Tarihi : 01-01-2015 01:12   Güncelleme : 01-01-2015 01:12

Vali Toprak: İhracat artacak

İzmir Valisi Mustafa Toprak, şehrin çok sektörlü yapısının bölgenin ihracat potansiyelini yüksek noktalara ulaştırdığını, İzmir’in ihracatta güçlü bir sıçrama yapabileceğini aktardı.

Vali Toprak: İhracat artacak

İzmir’in her dönümde çok sektörlü bir ekonomik yapıya sahip ğunu ifade eden İzmir Valisi Mustafa Toprak, dünyadaki diğer metropollerin aksine kentin tarımın önemli bir itici güç ğunu kaydetti. İzmir ekonomisinin bugünkü profilini çizen Vali Toprak, şöyle devam etti: “Çok çeşitli ve sıradan olmayan ürünleri ihraç eden bölge, ihracatta güçlü bir sıçrama yapabilme kabiliyetine sahip. Bu noktada, girişimcilik ve yenilik ekosisteminin geliştirilmesine yönelik çalışmalarımız önem kazanıyor. İzmir bölgesel rekabet gücünün geliştirilmesine yönelik kümelenme, yenilik, girişimcilik, bilgi toplumu gibi başlıklarda gerçekleştirdiği stratejik çalışmalarla ileriye doğru gidiyor. Kentimiz, 13 organize sanayi bölgesi, 2 serbest bölgesi, 4 teknoloji geliştirme bölgesi, gelişen teknoloji ofisleri, sektörel araştırma uygulama merkezleriyle yatırımcılar ve girişimciler için önemli olanaklar sunuyor. Bölgesel gayri safi katma değerin yüzde 68’ini hizmetler sektörü üretiyor. İzmir ekonomisinde lojistik ve turizm gibi geleneksel olarak önemli sektörlerin yanı sıra sağlık, eğitim, yenilenebilir enerji, bilişim ve kültür ekonomisi de sahip kları büyük potansiyelle öne çıkıyor.”

İZMİR’DEN 200 ÜLKEYE

İzmir’in geçtiğimiz yıl 9 milyar 3 milyon dolar düzeyinde ihracat gerçekleştirdiğini dile getiren Vali Toprak, bunun Türkiye ihracatının yüzde 6,1’i anlamına geldiğini aktardı. 2012 verilerine göre İzmir ihracatının yüzde 88’inin imalat sanayinden ğu bilgisini paylaşan Toprak, “Yüzde 8.8’i ise tarım ve ormancılık sektörü tarafından gerçekleştirildi. Bu yıl 10 milyar dolar düzeyinde ihracat rakamına ulaşmayı bekliyoruz. İzmir’in son yıllarda yaklaşık olarak 200 ülke ile dış ticaret ilişkisi bulunuyor. 2012 yılı itibariyle en fazla ihracat yüzde 10,7’lik payla Almanya, yüzde 6,2 ile İngiltere, yüzde 5,5 ile ABD’ye ve yüzde 4,8 ile İspanya’ya yapıldı. İtalya, Fransa, Hollanda, Belçika, Birleşik Arap Emirlikleri ve Çin bu ülkeleri takip ediyor” diye konuştu.