Otomotiv
Giriş Tarihi : 24-01-2017 14:21   Güncelleme : 24-01-2017 14:21

Mercedes’ten 30’uncu yıla özel almanak

Mercedes – Benz Türk, 1986 yılında faaliyete geçen Aksaray Kamyon Fabrikası’nın 30’uncu yılına özel fotoğraflı almanak çıkardı. Almanakta kamyon fabrikasının tarihi, fabrika fikrinin nasıl doğduğu, geçen yıllar içinde gelişim süreci ve rekorları anlatılıyor...

Mercedes’ten 30’uncu yıla özel almanak
Korhan DEMİR

Mercedes – Benz Türk, “30 Yılın Hikâyesi, Mercedes-Benz Türk Aksaray Kamyon Fabrikası” başlığıyla Mercedes’in Aksaray’daki kamyon fabrikasının 30’uncu yılına özel bir almanak çıkardı. Fotoğraflı ve kuşe kâğıda basılan almanak 140 sayfadan oluşuyor.
 
Açılışı 1986 yılında yapılan Aksaray Kamyon Farikası’nın 30’uncu yılına özel olarak çıkarılan fotoğraflı almanağın ilk sayfasında, Mercedes-Benz Türk Direktörler Kurulu Başkanı Süer Sülün ve Mercedes-Benz Türk Aksaray Kamyon Fabrikası Üretim Direktörü Prof. Dr. Frank Lehmann’ın önsözüne yer veriliyor.

“GURUR DUYUYORUZ”
Süer Sülün önsözünde, fabrikanın 30 yılına bakıldığında, adanmış ve güçlü bir organizasyon gördüklerini belirtiyor. 30 yıl içerisinde, Aksaray’daki fabrikasının pek çok değişim yaşandığını söylüyor. Fabrikanın 1986 yılında 85 adet üretim ve 290 çalışandan, 2015 sonu itibariyle 222 bini aşkın üretim ane ve bin 800’ü aşkın çalışana sahip konuma geldiğini belirten Sülün, “Fabrikamızın bu gelişimi ile gurur duyuyoruz” diyor.
 
AZİMLİ ÇALIŞANLAR ORDUSU
Prof. Dr. Frank Lehmann ise önsüzünde, fabrikanın 2015 yılında rekor kırarak, 19 bin 688 adet üretim yaptığını belirtiyor. Lehmann, görüşlerini, “Bin 823 azimli ve motivasyonu yüksek çalışma arkadaşımız her gün yeniden büyük bir tutku ve aidiyet duygusu ile Mercedes-Benz kamyonlarının üretimini gerçekleştiriyor. Bu tutku ilk yıllarda üretilen efsane ‘Mercedes-Benz 2622’ ile başlıyor ve günümüzün amiral gemisi Actros’a kadar uzanıyor” diye aktarıyor...

 
FABRİKANIN KISA TARİHİ
Otomarsan A.Ş. 1967 yılında İstanbul Davutpaşa’da otobüsle başladığı başarısını ilerletmek için ikinci bir ürün gurubu üretmeye karar verir. Bu kararın sonucunda 1986 yılında Aksaray Kamyon Fabrikası faaliyete geçer. Fabrika, 30 yılda Daimler’in en önemli kamyon üretim üstlerinden biri hâline gelecektir.
 
OTOMARSAN’IN KURULUŞU
Alman Daimler-Benz AG ile Türk Has Otomotiv ve Mengerler ortaklığında 1967 yılında Otomarsan A.Ş., Yüzde 36 Daimler-Benz AG, Yüzde 32 Has Otomotiv ve Yüzde 32 Mengerler hissesiyle İstanbul Davutpaşa’da kurulur. 293 çalışanla işe başlayan Otomarsan Fabrikası, 1968 yılının Haziran ayında otobüs üretimine başlar.

TSK’NIN ÜRETİMDEKİ ETKİSİ
Türkiye otobüs pazarında gittikçe büyüyen Otomarsan bu başarısını başka bir ürünle genişletmek arzusunu, kamyon fabrikası yatırımıyla ilerletmek ister. Otomarsan’ın bu isteğinin altında, otobüslerini ürettiği Mercedes-Benz markasının aynı da, dünyanın 6 ton ve üzeri kamyon üreten en büyük firmalarından biri olmasıdır. Ayrıca o dönemde Türkiye’de de büyümeyi sürdüren büyük bir kamyon pazarı da bulunmaktaydı. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) açmış ğu kamyon alım ihaleleri de firmanın ufkunu açan diğer bir nedendir.

 
BİR TAŞLA İKİ KUŞ VURMAK
TSK’nın testlerini başarıyla geçen Mercedes-Benz araçlarının başarısının ardından, Daimler-Benz AG, TSK’nin tüm kamyon ve Unimog benzeri araç ihtiyacını karşılayabilecek durumdadır. Bunun için Türkiye’de üretim tesisi kurmaya karar verilir ve Almanya ikna edilir. Bir taşla iki kuş vurma niyetinde olan firma, bir yandan TSK’ya askerî araç üretirken, diğer yandan da ülkenin kamyon ihtiyacını karşılayabilecektir.
 
AKSARAY’A FABRİKA SÜRECİ
Tüm çalışmaların ardından yetkililer, üretim tesisi için yer aramaya başlar. Beylikdüzü, Çorlu, Eskişehir ve İzmir’de tesise uygun yerler araştırılır. Bu süreçte, Aksaray’da Mercedes-Benz, Man, Volvo ve Mitsubishi gibi firmalarla lisans anlaşmalı dizel motor üreten ve bir kamu teşebbüsü olan Akmosan Fabrikası gündeme gelir. İlk başlarda Aksara’da çorak bir araziye tesis yapma fikri hoş görünmese de, Almanya keşif için bir heyet göndermeyi kabul eder. Keşif için gelen Daimler-Benz AG’nin üst düzey yöneticileri Akmosan Fabrikası’nın sökülerek yeniden yapılması gerektiğine karar vermelerine rağmen, Daimler-Benz AG ve Otomarsan A.Ş., Akmosan’ın tesisini devralarak 1980 yılında Türkiye’de kamyon üretmek için ilk adımı atarlar. Kararın netleşmesinin ardından, aradan geçen yıllar içinde Otomarsan A.Ş.’nin hisse yapısı değişecektir.

 
AÇILIŞI TURGUT ÖZAL YAPTI
Tarih 11 Ekim 1986’yı gösterdiğinde Aksaray Kamyon Fabrikası’nın tesisi lanmıştır. Görkemli bir açılış düzenlenecektir. Bin davetli beklenirken, Aksaray ve çevre köylerden gelen insanların da katılımıyla açılışa 5 bin kişi katılır. Dönemin Başbakanı Turgut Özal tarafından fabrikanın açılışı yapılır.
 
REKORLARLA DOLU 30 YIL
Fabrika 1986 yılında faaliyete geçmesinin ardından ürün gamını genişletir. 1990 yılından sonra ürünlerinde farklılaşmaya giden Aksaray Kamyon Fabrikası, 30 yılda büyük başarılara ve rekorlara imza atar. Bugün 222 bini aşkın üretimi ve bin 800’ü aşkın çalışanı vardır. 2016 yılının Şubat ayı itibariyle, Aksaray Kamyon Fabrikası’nda kapasiteyi ve ihtiyacı artırmak üzere 113 milyon Euro daha yatırım yapıldığı belirtilmiştir...