Dernekler
Giriş Tarihi : 08-01-2019 13:32   Güncelleme : 14-01-2019 10:14

ÖTV ve KDV indirimi iyi geldi

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği Başkanı Murat Şahsuvaroğlu, otomotiv pazarındaki düşüşe dikkat çekerek KDV ve ÖTV indirimlerinin yerinde olduğunu açıkladı.

ÖTV ve KDV indirimi iyi geldi

Türkiye otomotiv pazarının 2018 verilerine göre, yüzde 35 oranında daraldığını ifade eden OYDER Başkanı Murat Şahsuvaroğlu, KDV ve ÖTV indirimlerini değerlendirdi. Bu vergi indirimleri sayesinde araç alımlarının kolaylaşacağını vurgulayan Şahsuvaroğlu, daralmanın da yavaşladığını söyledi.

ÖNEMLİ BİR TEŞVİK

Geride bıraktığımız yılın son iki ayında yaşanan KDV ve ÖTV indirimlerinin, pazarda yaşanan daralmayı yavaşlattığını söyleyen Şahsuvaroğlu, 2019 yılının ilk üç ayı için umutlu konuştu. Şahsuvaroğlu, “Bu düzenleme ile tüm otomotiv sektörü adeta uçurumun kenarından döndü. 2018 yılının ikinci yarısında başlayan büyük daralma %78’lere varınca vergisel önlemler alınmadan serbest düşüşü yavaşlatmak mümkün olamayacaktı. Devlet tarafından yapılan ve paraşüt görevi gören ÖTV ve KDV indirimi sayesinde sektör nefes almış, dolayısıyla düşüş hızı da yavaşlatılmış . Düzenlemenin 3 ay daha sürecek olması tüketiciler lehine olumlu havanın devam etmesi anlamına geliyor. Bu durum yeni araç almak isteyenler için de önemli bir teşvik olacaktır” .

PAZAR DESTEKLENMELİ

Otomotiv pazarının desteklenmesi gerektiğini söyleyen Şahsuvaroğlu, banka faiz oranlarının önemine vurgu yaptı. Şahsuvaroğlu konuyla ilgili şunları söyledi: “Kredi faiz oranları düşme eğiliminde ama henüz tüketiciyi hareketlendirecek bir seviyede değil. Bu dönemde eğer bankacılık sektörü faiz oranlarında ve kredi taleplerini onaylamada tüketicinin yanında olsa bu satış rakamları yukarı gider. Hepimizin umudu, bu yıl ortasından itibaren faizlerin düşmesidir. Faiz oranlarının mantıklı bir yere gelmesi halinde sektörün bir miktar önünün açılacağını öngörüyoruz. İşin hareketleneceği kritik oran, aylık yüzde 1’in altında faiz oranlarıdır. Bunun için hem devletimizin ilgili kurumlarından hem de bankacı dostlarımızdan özveri bekliyoruz.”