Dernekler
Giriş Tarihi : 21-05-2019 13:43   Güncelleme : 13-07-2019 00:26

Özcan: Yatırımlar durdu

Karayolu yolcu taşımacılığı sektörünün sivil toplum kuruluşlarından TOFED, geleneksel iftar buluşmasının 50'nincisini Yeşilköy'deki Polat Otel'de gerçekleştirdi. İftarın sponsorluğunu ise; Mapar, Temsa, Isuzu, Otokar, Shell, Bridgestone, ZF ve Obilet üstlendi.

Özcan: Yatırımlar durdu

TOFED Başkanı Birol Özcan'ın ev sahipliğini yaptığı iftar programına Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürü Mahmut Gürses, eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar, Ulaştırma Bölge Müdürü Rüşdü Akdulun, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve TOFED üyeleri katıldı.

HERŞEYE RAĞMEN AYAKTA

Otobüs firma sahiplerinin artan maliyetler karşısında ciddi anlamda ayakta kalma mücadelesi verdiğini dile getiren TOFED Başkanı Birol Özcan,  şöyle konuştu: "İçinde bulunduğumuz bu rahmet ve bereket ayı, hepimize hayırlara vesile olsun. Cenab-ı Allah, tuttuğumuz oruçları ve yaptığımız duaları kabul eylesin. Ülkemiz zor bir süreçten geçmektedir. Bu koşullar altında sektörümüzün de iyi bir süreçten geçtiğini söylemek maalesef ki mümkün değildir. Mazot fiyatları fahiş rakamlara ulaştı. Yükselen döviz kuru neticesinde aldığımız otobüs fiyatları da zamlandı. Bu koşullar altında sektör mensuplarımızın ekonomik durumu zorlaştığından, yatırım yapılamamaktadır. Tüm bu zor şartlar altında sektör olarak yolcularımıza en kaliteli hizmeti sunmanın gururunu yaşıyoruz."

OTOGARI UATOD İŞLETSİN!

TOFED Başkanı Birol Özcan, yap işlet devret modeli ile yapılan ve 4 Mayıs 2019 tarihi itibariyle işletme süresi dolan Büyük İstanbul Otogarı'nın yine AVTER tarafından işletilmesi gerektiğini aktardı. Otogarın taşınma fikrinin de yanlış olduğunu ifade eden Başkan Özcan, "Raylı sistemlerin ortasında merkezi konumda bulunan ve yolcuların yüzde 60’ının metroyu kullanarak geldiği otogarımızı, metro ağının bulunmadığı merkezden uzak bir yere taşımak doğru değildir. Zira yabancı ülkelerde otogar ve havalimanları merkezi yerdir. Merkezi yerde olmanın önemi ise halkın ulaşım imkanının rahat ve kolay sağlanmasıdır. 15 Temmuz demokrasi otogarı; havayolu, denizyolu ve demiryolu taşıma sistemleri ile entegre edilmiş olduğu gibi 1'inci ve 2'nci köprü yolları ile de bağlantılı vaziyettedir. Bu nedenle otogarın taşınma fikri doğru değildir" diye konuştu.

"KÖPRÜ MAĞDURU OLDUK"

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün zorunlu tutulmasıyla birlikte hem maliyetlerin arttığı, hem de kısa mesafe illerde yolcu kaybı yaşandığının altını çizen Başkan Birol Özcan, "En önemli sorunlarımızdan bir tanesi de İstanbul’a sefer yapan otobüslerin Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden geçişlerinin zorunlu tutulmasıdır. Bu nedenle otobüslerin Asya ve Avrupa yakası geçişlerinde kat ettiği mesafe 130 km artmış olup, sefer süreleri de bir saat uzadı. Ayrıca köprü ve yol kullanım ücretleri dolar bazında fiyatlandırıldığından fahiş ücret artışları gerçekleşti. Köprü geçiş ve akaryakıt maliyetleri artan sektör mensuplarımızın, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nü kullanmasına acilen izin verilmelidir. FSM'yi kullandığımız zaman Düzce, Sakarya, Kocaeli, Yalova ve Bursa gibi illerden önemli ölçüde kaybettiğimiz yolcuları geri kazanabiliriz" dedi.

SEKTÖR KAYIT ALTINDA

İftar programında bir konuşmada Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürü Mahmut Gürses yaptı. Gürses, konuşmasında özetle şunları söyledi: “Ramazan bereketi ile gelir derler ya işte sezon da açılıyor. Bu ayın bütün sektör mensuplarına bol kazanç getirmesini diliyorum. Öncelikle el birliği ile yürürlüğe koyduğumuz U-ETDS’ye verdiğiniz destekleriniz için teşekkürlerimi sunuyorum. Elimize geçen verilerde 2019 yılının ilk 4 ayında sizlerin taşıdığı 18 milyon 600 bin yolcu var. Artık yolcu sayılarını net olarak belirleyebiliyoruz. Bugüne kadar hep havayolu firmalarının yolcu sayıları verilirdi, artık otobüsçünün sayısı da belli. Veriler elimizde olduktan sonra bu sektörün gücü ortaya daha net çıkar ve istediğiniz yaptırımlar neyse o kararları daha kolay alabiliriz. Şuan bu sektörde doluluk oranı yüzde 60, ama kayıtlı taşıtların ancak yüzde 50’si kullanılıyor. Bayram üzeri artacak olan yolcu trafiğini karşılamak için yaptığımız hazırlıklar sayesinde, inşallah bayram yoğunluğunu da kazasız belasız atlatacağız. Ramazan ayınızı ve Bayramınızı tebrik ediyor, hepinize saygılar sunuyorum.”