Otomotiv
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:15   Güncelleme : 13-11-2014 17:15

100 Km’de 2.5 TL yakıyor

Otomobil tasarımcısı Murat Günak, ODTÜ’de verdiği konferansta, “Benzinli bir otomobille 100 kilometre 25 liraya gidilirken, elektrikli olanla 2.

100 Km’de 2.5 TL yakıyor

Otomobil tasarımcısı Murat Günak, ODTÜ’de verdiği konferansta, “Benzinli bir otomobille 100 kilometre 25 liraya gidilirken, elektrikli olanla 2.5 liraya gidilecek. 2015’te Avrupa’da otoların yüzde 20’si elektrikli olacak” .

Otomobil tasarımcısı Murat Günak, 2015’de Avrupa’da otomobillerin yüzde 20’sinin elektrikli olacağını, 2020 yılında ise Avrupa’daki otomobillerin yarıdan fazlasının elektrikle çalışan otomobilden oluşacağını söyledi. ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde Figes Mühendislik tarafından düzenlenen “14. Bilgisayar Destekli Mühendislik ve Sistem Modelleme Konferansı”nda, konuşan Günak, ilk elektrikli otomobillerin 1900’lü yılların başında itibaren üretilmeye başladığını, ancak petrolün bulunmasıyla geri plana itildiğini anlattı.

PETROLE BAĞIMLILIK

“Hayatın birçok alanında petrole bağımlı olmanın nelere mal ğunu gördük” diyen Günak, mobilite kavramının insan hayatına atlarla girdiğini, insanların atlarla duygusal bağ kurduğunu söyledi. İnsanın atlarla duygusal kurduğu ilişkiyle arabalara olan sevgisinin aslında hiç farklı olmadığını dile getiren Günak, özellikle genç kuşağın trafik çilesi nedeniyle özgürlük hissiyle yolda ilerlemenin mutluluğunu yaşamadığını vurguladı.

15 BİN EURO

Günak, Fransa’da büyük ve ağır otomobili olanların daha fazla vergi öğini, Avrupa’da şimdileri birçok firmanın küçük ve elektrikli otomobiller için ülke ve başkentlerinin algısını kışkırtmaya çalıştığını ifade etti. Günak, Almanya’daki RWE otomobil firmasının 2010 yılında itibaren elektrikli otomobiller üretmeye başlayacağını ve söz konusu otomobillerin 15 bin Euro’dan satılacağını vurguladı.

SAHİBİ PLAJDA, ARABA ŞARJDA

Güneş enerjisi ve elektrikli otomobillerin kısa mesafeler için güç verecek kolektör ve bataryaya sahip olacağını anlatan Günak, şunları söyledi: “Araştırmalara göre insanların büyük bölümü en az bir saatini alışverişte geçiriyor. Mesela insanlar alışverişe gidecek, o sırada fişe taktıkları otomobilleri şarj olacak. Mesela güneşli bir günde plaja giden biri, denize girerken arabası güneş enerjisiyle yeniden dolacak. Fransa’da arabanızın bataryasını drabileceğiniz 1400 merkez oluşturuldu.”

BASİT VE HAFİF OLACAK

MURAT Günak, arzu edilebilir ve hafif otomobillerin yeni kuşağın tercihi ğunu altını çizerek, “Otomobil basit ve hafif olacak. Basit, basit, basit. Hafif, hafif, hafif. Çok sayıda parçası olmayacak. Kapatılmış ve sıkışık olmayacak. Herkesin birbirini görebileceği şekilde şeffaf olacak” .

LAPTOP’LAR DA SAÇMALIK GİBİ GÖRÜNMÜŞTÜ

MURAT Günak, elektrikli otomobiller için var olan ön yargıları laptop bilgisayarlar ilk çıktığında oluşan ön yargılara benzeterek, şunları dile getirdi: “Laptop’lar ilk çıktığında, PC’ciler bunu saçmalık olarak gördüler. Oysa laptop’lar hayatı kolaylaştırdı. İnsanlar hafif bir lap top’u her yere yanında götürdüler. Elektrikli otomobillere ilişkin yargılar da ileride değişecek.”

Hürriyet