Dernekler
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:23   Güncelleme : 13-11-2014 17:23

Hedef: kenetlenmiş güçlü sektör

Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) üyeleri “Sektörün Ulusal Buluşması” adı altında düzenlenen toplantıda bir araya geldi.

Hedef: kenetlenmiş güçlü sektör

Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) üyeleri “Sektörün Ulusal Buluşması” adı altında düzenlenen toplantıda bir araya geldi. Toplantıdan sıçan sonuç ise; “kenetlenmiş güçlü bir sektör.”

TOFED Genel Başkanı Rüştü Terzi, Genel Başkan Vekili Selami Tırış, Genel Sekreter Mevlüt İlgin ve sektör duayeni Ali Osman Ulusoy’dan oluşan divan, sektörün içinde bulunduğu durumu değerlendirerek, bugüne dek yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Toplantıya katılanlar ise genel ve bölgesel sorunları dile getirdi.

“Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektörü Ulusal Buluşması”nın açılış konuşmasını yapan Genel Başkan Rüştü Terzi özetle şunları söyledi:

“Genç, dinamik, uyum içinde çalışan bir yönetimle sektörün geleceği için çalışıyoruz. Arz talep dengesi sektörü sıkıntıya sokuyor. Havayolu taşımacılığına verilen destek sonucu ortaya çıkan ve eşit koşullarda olmayan rekabet nedeniyle sıkıntılarımız arttı. İkinci el otobüslerin ihracatına yönelik ilgili kurumlar nezdinde girişimlerde bulunduk. Sektörümüzün gelişmişlik düzeyi çerçevesinde sadece ikinci el otobüs ihracı değil, bunun yanı sıra birikimlerimizi, sistemimizi de öncelikle çevremizdeki ülkelere götürmeyi de planladık ve ilkin pilot ülke olarak Türkmenistan’ı belirledik. Büyükelçimizle, Sanayi Bakanlığı’yla konuştuk. Ardından karayoluyla hac konusunu gündeme getirdik. Konuyla ilgili olarak Diyanet’ten Sorumlu Devlet Bakanı Sayın Faruk Çelik’i hazırladığımız bir dosyaile ziyaret ettik.”

LOBİ OLUŞTURMAK

TOFED Genel Başkanı Terzi, tüm çalışmalarda başarıya ulaşmanın yolunun sağlıklı bir lobi oluşumundan geçtiğinin altını çizdi. Terzi, “Bu bakış doğrultusunda lobi oluşturma çalışmalarına başladık. Siyasi partilerle görüşmelerimiz . DSP Genel Başkanı Sayın Masum Türker federasyonumuzu ziyaret etti, sorunlarımızın çözümünde yardımcı olacağını belirtti. Ardından AKP Genel Başkan Yardımcısı Sayın Abdülkadir Aksu’yu yine genel merkezimizde bilgilendirdik. Daha sonra da Demokrat Parti Genel Başkanı Sayın Hüsamettin Cindoruk ile Ankara’da görüştük. TOFED olarak önerilerimizin DP programına girmesinden dolayı mutluyuz” .

HAC KONUSU

Terzi sözlerini şöyle sürdürdü: “Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu, ziyaret esnasında karayoluyla haccın, hacı adaylarına getireceği faydaları sordu. Hac için uçak biletlerinin 700 Euro düzeyinde ğunu; otobüsle hac farizasında ulaşım masrafının çok daha ekonomik olacağını söyledik. Kendisi bu noktada bize destek olacağını ifade etti. Güzergah tespitinden ve Başbakanımız Sayın Erdoğan’ın Suudi Arabistan Kralı Fahd ile yaptığı görüşmenin ardından 10-15 bin hacı adayının karayoluyla hacca gidebilmesi sağlandı. Karayoluyla hacca gidilebildiğinde umre yolu da açılacak. En önemli nokta ise TOFED’in otobüsleri temin edecek tek kurum olması. Bu sene kayıtlar yapılırken ihtiyaç duyulan otobüs sayısının belirlenmesinin ardından TOFED adil bir şekilde ve belirli kriterler dâhilinde hacda görev yapacak otobüsleri belirleyecek.”

DİĞER ÇALIŞMALAR

Otobüsçünün zengin yattığını fakat olası kazaların ardından sigortacılık sistemindeki sıkıntılar sonucu fakir kalktığını hatırlatan Genel Başkan Terzi, “Bunun önüne nasıl geçeriz düşüncesiyle bir brokerlik şirketini sigorta şirketleriyle görüşmek üzere yetkilendirdik. Türkiye’nin dışına çıkarak İngiltere’de dünya çapında bir reasürans firması bularak maliyetleri düşürmek istedik. Bu projenin otobüsçüye çok fayda sağlayacağı inancındayım. Bunun dışında TOFED & Shell Kart çalışmamız sürüyor. EPDK müdahalesi sonucu şu anda otobüsçüye yüzde 8 mevcut indirim uygulanıyor. Bunun yüzde 9’a çıkması için çalışıyoruz. Ayrıca, otobüslerin üzerine reklâm alma projemiz var. Esin kaynağımız uçaklardaki reklâmlar . Kanun gereği şehirlerarası araçların üzerine reklâm alınabilmesi için mevzuatta düzenleme yapılması lazım. Bu konuda İçişleri Bakanlığı ile görüşerek mevcut yönetmeliğin reklâm alınmasına uygun hale getirilmesi çalışmalarını başlattık. Ayrıca, korsan taşımacılık, hava taşımacılığında uygulanan ve sektörümüzü sıkıntıya sokan bilet fiyatları, mevzuat konuları, bölge başkanlarımızın gündeme getirdiği çeşitli sorunların çözümü için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diye konuştu.

YANLIŞLAR

Genel Başkan Terzi’nin ardından söz alan Genel Sekreter Mevlüt İlgin, “’5 yıllık federasyonsunuz, ne yaptınız, bilgi verin’ diyorsunuz” sözleriyle başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Fuar ve bu toplantı kapsamında bugüne kadar yapılan çalışmalarımızı anlatan yazışmaları içeren 400 sayfalık bir dosyayı sizlere sunduk. Aslında yazışmalarımızın yüzde 2’si bile değil bunlar. Bizleri değerlendirirken genellikle iki hata yapılıyor… TOFED almış ğu her kararı bakanlığa yaptırır düşüncesi var. İkinci hatalı bakış ise, TOFED’in Ulaştırma Bakanlığı’nın alt organı gibi görülmesi. Bunlar yanlış. Federasyon yokken bile Türkiye genelinde sektörün sorunlarıyla ilgilenen dernekler vardı. Biz bunları bir araya getirdik. Kendi içlerinde serbest, TOFED çatısı altında bir. Dernekler yasasına göre kurulan TOFED bir üst kuruldur.”

ETKİN OLMANIN YOLU

İlgin, daha etkili çalışmalar yapılması ile ilgili olarak şunları söyledi: “TOBB’den izinsiz kimse örgütlenemez. Ancak biz bunu aşmak için çalışmalar yapıyoruz. 28 Aralık’ta Ulaştırma Bakanlığı’nı ziyaret ettik. Federasyonumuzun sektörle ilgili kararlar alabilmesi için dernekler yasası dışında bir yasal düzenlemeye ihtiyaç var. TOBB bünyesindeki mevcut Ulaştırma Meclisi tüm sektörleri kapsıyor. Bu nedenle sadece Otobüsçüler Meclisi’nin kurulması fikrindeyiz. Bu meclisin kurulması halinde TOFED’in daha da güçleneceği inancındayız.”

İlgin’in bu açıklaması üzerine Genel Başkan Rüştü Terzi bir saptama yaptı: “TOBB Başkan Yardımcısı Sayın Halim Mete’nin söylediğine göre Otobüsçüler Meclisi onaylanmış. Görüşmek üzere kendilerinden davet aldık.”

BEŞ YILDA GELİNEN NOKTA

Otobüsçüler ile turizm acentelerinin aynı kefede ğunu, bunu ayırmak gerektiğini söyleyerek sözlerini sürdüren Genel Sekreter İlgin, “İki taraf da bundan rahatsız. Yolcu taşımacıları ve acentelerle ilgili ayrı meslek komitelerinin kurulmasına yönelik çalışmalarımız söz konusu. TÜRKİŞ 1946 yılında kuruldu, ancak 1963 yılında toplu sözleşmeli grev hakkı elde edebildi. Biz sizlerle birlikte beşinci yılımızda bu kadar ilerleme kaydettik. Örgütsel çalışmalar profesyonelce olmalı. Bu amaçla bölge başkanlıklarının emrine bölge müdürlükleri tesis ettik. Genel Başkan’ın da söylediği gibi siyasi partilerden de destek isteyeceğiz. Sayın Deniz Baykal’ı ziyaretimizde CHP programlarında karayolu taşımacılığıyla ilgili bir bölümün bulunmadığını öğrendik. Demokrat Parti Genel Başkanı Sayın Hüsamettin Cindoruk, ANAP’la birleştiklerini, bu yeni oluşumun programına yolcu taşımacılığı sektörünü de alınacağını söyledi. Yani artık TOFED’in önerileri parti programlarına yansıtılmaya başlandı.”

HAVADA TABAN FİYAT

İlgin TOFED’i en çok uğraştıran konunun havayolu şirketlerinin otobüslerden bile ucuz bilet uygulaması ğunun altını çizerek şöyle konuştu:

“Ulaştırma Bakanı’na sorduk, ‘Çorlu’dan Ankara’ya 50 liraya uçak bileti kesiliyor. Neden onlara taban fiyat uygulanmıyor?’ Bizi şöyle cevapladı: ‘2001 yılında 2920 sayılı kanun maddesi değişerek havayolu firmalarının bilet fiyatları kontrolü Bakanlığın elinden alındı’. Yani bunun değişmesi için TBMM’ye yeni bir kanun teklifinin getirilmesi ve bunun geçmesi gerekiyor. Bu konuyla ilgili gerekeli çalışmaları başattık.”

KİMSE KİMSEYİ ALDATMASIN

Duayen kişiliği ile karayolu yolcu taşımacılığı sektörü içinde özel bir yeri olan Ali Osman Ulusoy’da söyle konuştu:

“Sıkıntılı olan bu büyük sektöre sahip çıkmamız gerekir. Kimse kimseyi aldatmasın. Büyük firmalar küçülüyor, küçükler kayboluyor. 2001-2002’de mazot 1,2 liraydı, bugün 3 lira. Bilet fiyatları ise o günlerin altına indi. Karadeniz hattında 2001-2002’de bilet fiyatı 60-70 lirayken bugün 50 liraya düştü. Edirne’ye gidiş bedava, dönüş parayla! Herkes bunun hesabını yapmalı. Sektörün sıkıntıdan kurtulması ve Bakanlıkla gerekenlerin yapılması için TOFED’in sektör temsilcileriyle daha sık bir araya gelmesi gerekiyor. Bölgesel toplantıları TOFED tespit etsin. Buralarda yapılan toplantılar ses getirsin. Sadece Ulaştırma Bakanı’nın değil, sektörle ilgili tüm bakanların, milletvekillerinin katılımları sağlansın. Karadeniz’de benim ev sahipliğimde bu sene yapılacak toplantıya ben en az iki üç bakanın katılımını sağlayacağım.”

Sektör temsilcilerinin de görüşlerinin alınmasının ardından Genel Başkan Rüştü Terzi, Genel Sekreter Mevlüt İlgin ile Ali Osman Ulusoy eleştiri, öneri ve düşünceleri değerlendirerek, toplantıyı özetlediler. Genel Başkan Terzi toplantıyı bitirirken, “Kenetlenmiş güçlü bir sektör olursak, yağ yakmamız önlenir” .

Haber ve Fotoğraf Desteği: Ufuk SAKAErkan YILMAZAkgün ÖZAĞIR Ulaştırma Dünyası