Dernekler
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:28   Güncelleme : 13-11-2014 17:28

Otomotiv’de sektör meclisleri, Başkanlık Divanlarını seçti

Türkiye Otomotiv Yan Sanayi Meclisi’nde Ahmet Bayraktar, Otomotiv Ticaret Meclisi’nde Yüksel Mermer, Başkanlıkta güven tazelerken; Otomotiv Sanayi Meclisi’nde yeni Başkan Kudret Önen oldu.

Otomotiv’de sektör meclisleri, Başkanlık Divanlarını seçti

Türkiye Otomotiv Yan Sanayi Meclisi’nde Ahmet Bayraktar, Otomotiv Ticaret Meclisi’nde Yüksel Mermer, Başkanlıkta güven tazelerken; Otomotiv Sanayi Meclisi’nde yeni Başkan Kudret Önen . Sektörün sorunlarının ele alındığı, TOBB Birlik Merkezi Sosyal Tesisleri’ndeki toplantılara TOBB Başkan Yardımcısı Tanıl Küçük Başkanlık etti.

Türkiye Otomotiv Yan Sanayi Meclisi Başkanı Ahmet Bayraktar

Türkiye Otomotiv Yan Sanayi Meclisi’nde; Farba Otomotiv Aydınlatma ve Plastik Fabrikaları A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Bayraktar, yeniden Başkanlığa seçildi. Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Genel Sekreteri Özlem Gülşen, Çiftel Elektromekanik San. ve Tic. Ltd. Şti. sahibi Yunus Çiftçi ve Delphi Automotive Systems Ltd. Şti. sahibi Mehmet Ergün ise Meclis Başkan Yardımcısı lar.

Güncel ve acil sorunların da müzakere edildiği toplantıda, sektörün genel menfaatlerini ilgilendiren ve gelişimini sağlayacak kararların alınması gerektiği hususunda birleşildi.

Sektörün sorunlarının önemli bir kısmının, otomotiv ana sanayi ile ortak olması nedeniyle, geçmiş dönemde birlikte yapılan çalışmaların devam ettirilmesinin faydalı olacağı ifade edildi. Ar – Ge ve eğitimin önemi vurgulanırken, yeni bir vizyon oluşturulması gerektiğine işaret edildi.

Türkiye’de kalite ve çevre belgesine sahip olan firma sayısının, artırılması gerektiğini dile getiren sektör temsilcileri, Avrupa’da kapanan yan sanayi firmalarından sonra, Hindistan’ın da kendi pazarına yetmemesini, Türkiye otomotiv yan sanayi sektörü için olumlu gelişmeler olarak değerlendirdiler.

Türkiye Otomotiv Ticaret Meclisi Başkanı Yüksel Mermer

Türkiye Otomotiv Ticaret Meclisi’nde yapılan Başkanlık Divanı seçimlerinde Meclis Başkanlığına; Mermerler Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Mermer, Başkan Yardımcılıklarına Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Ilısal ve Asır Otomotiv İnşaat Turizm Yatırım Tic. Ltd. Şti. sahibi Mustafa Karayılan seçildi.

Yeni dönem çalışma yöntemleri ve ilkelerinin de belirlendiği toplantıda, sektörün karşılaştığı sorunlar ve çözüm önerileri genel hatları ile sıralandı ve çalışmaların nasıl yapılacağı konusunda değerlendirmeler yapıldı.

Meclis üyeleri, satılan araçlara plaka verilme sürelerinin uzunluğuna dikkat çekerken, müşteriler için bu bekleme sürelerinin, sıkıntı yarattığına vurgu yaptılar. Toplantıda, sektörün vergilerle ilgili sorunları ve çözüm öneri de müzakere edildi.

TOBB Türkiye Otomotiv Sanayi Meclisi Başkanı Kudret Önen

Türkiye Otomotiv Sanayi Meclisi’nde ise; Başkanlığa Türk Traktör ve Ziraat Makineleri A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi ve Koç Holding Savunma ve Diğer Otomotiv Grubu Başkanı Kudret Önen, Başkan Yardımcılığına Otomotiv Sanayi Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Ercan Tezer seçildi.

Toplantıda yapılan değerlendirmede, 2010 yılının ilk çeyreğine bakıldığında, sektörün dünya ölçeğinde 2008-2009 yıllarında kaybettiklerini geri kazandığının görüldüğü ifade edildi. Üretimin arttığı hatırlatılırken, bu üretim artışının Çin, Brezilya ve Hindistan kaynaklı ğuna işaret edildi. AB, NAFTA ve Japonya’da üretim artışının düşük bir ivmeyle gerçekleştiği, ancak yine de bu yılın, 2009’dan daha iyi bir dönem olmasının beklendiği bildirildi.

Sektörde Türkiye’nin geleceğinin, üretimdeki yetkinliğe değil; tasarım, araştırma ve geliştirmedeki yetkinliğe bağlı olacağı belirtilirken, Ar-Ge çalışmalarına verilen önemin artarak devam ettirilmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca, Ar-Ge alt yapısının doğrulama testi yapmaya uygun olması gerektiği dile getirilerek, açık ve kapalı alanlarda test pistlerine ihtiyaç duyulduğu anlatıldı.

İTÜ, ODTÜ ve Atılım Üniversitesi’nde pist çalışmalarının başlatıldığı da katılımcılar tarafından ifade edildi.