Dernekler
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:29   Güncelleme : 13-11-2014 17:29

Nusaybin Sınır Kapısı’nda çalışmalar başlıyor

TOBB, Nusaybin Gümrük Kapısının, yap-işlet-devret modeliyle yeniden inşası ve işletmesine ilişkin Uygulama Sözleşmesi, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ve Gümrük ve Turizm İşletmeleri Ticaret A.

Nusaybin Sınır Kapısı’nda çalışmalar başlıyor

TOBB, Nusaybin Gümrük Kapısının, yap-işlet-devret modeliyle yeniden inşası ve işletmesine ilişkin Uygulama Sözleşmesi, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ve Gümrük ve Turizm İşletmeleri Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Arif Parmaksız’ın katılımıyla TOBB Birlik Merkezi’nde imzalandı.

Nusaybin gümrük kapısı, Irak’a geçişlerde de önemli bir alternatif olacak ve Habur gümrük kapısının üzerindeki yükü de hafifletecek. Bu da hem nakliyeciler, hem de ihracatçılar açısından büyük bir avantaj olacaktır. Zira Nusaybin gümrük kapısından Suriye’ye girdikten sonra, Suriye-Irak arasındaki El Rabia kapısına sadece 76 kilometrelik bir mesafe bulunuyor.

İmza töreninde konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, gümrük kapılarının modernizasyonunun, daha fazla ticaret, daha iyi ülke tanıtımı ve daha düzgün sınır güvenliği sağlayacağını söyledi. Gümrük kapılarının modernizasyonu projelerine bugüne kadar TOBB tarafından yapılan yatırım tutarının 190 milyon doları bulduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, Nusaybin ile birlikte 7 gümrük kapısının daha proje çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.

Bugün Türkiye’yi sanayi devi yapmanın yanında, bir transit geçiş ve lojistik devi yapmaktan bahsedildiğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, tarihi ipek yolunu yeniden canlandırmanın planlarını yaptıklarını hatırlattı. Hisarcıklıoğlu, “İşte biz TOBB olarak üstlendiğimiz Gümrük Kapılarının modernizasyonu projelerine, bu vizyonla yaklaşıyoruz. Son yıllarda hükümetimizin komşu ülkelerle geliştirdiği ilişkiler, ekonomik alana da çok hızlı yansıdı. Türk özel sektörü, bölgesinin en önemli tedarikçisi haline geldi” diye konuştu.

Yap-işlet-devret modeliyle modernize edilecek Nusaybin gümrük kapısının, Suriye sınırında modernizasyonu lanan ikinci kapı olacağını belirten TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: “Son dönemde Suriye ile ekonomik ve sosyal alanda artan işbirliği, vizelerin kaldırılması, ticaret hacmini ciddi oranda artırmış ve araç giriş çıkışları üç katına çıkmıştır. Suriye’ye yaptığımız ihracat her yıl ortalama yüzde 30 ila yüzde 40 arasında artıyor. Bu artışı, mevcut kapıların karşılaması artık mümkün değildir. Nusaybin gümrük kapısında, yıllık yaklaşık 16 bin araç ve 200 bin yolcuya hizmet verilirken, modernizasyonun sonrasındaki kapasite, 500 bin araç ve 2 milyon yolcuya çıkacaktır. Yatırımların bir yıl içinde lanması planlanmıştır. Proje maliyeti 31 milyon TL’dir.

TÜRKİYE HER ALANDA GELİŞTİ

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı da imza töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin her alanda büyüdüğünü, geliştiğini, son 7-8 yılda Türkiye'nin ulaşımda, taşımacılıkta, altyapı hizmetlerinde devrim niteliğinde aşama kaydettiğini söyledi. Gümrüğün aşama kaylen altyapı, teknoloji, yenilenen çalışma yöntemleri itibarıyla tüccara, sanayiciye, ticaret erbabına hizmet sunma noktasında kolaylıkları devreye sokan bir kurum haline geldiğini anlatan Yazıcı, “Gümrüğü aslında sadece bir kamu idaresi olarak görmemek gerekir. Gümrük Müsteşarlığı, yaptığı faaliyetler, faaliyetlerin çeşitliliği ve o faaliyetlerin parasal değeri itibarıyla Türkiye'nin belki de en büyük holdingi durumunda” diye konuştu.

Yazıcı, Nusaybin Gümrük Kapısı'nın modernizasyonu için 31 milyon lira harcama yapılmasının öngörüldüğünü, işletme süresinin 20 yıl olarak belirlendiğini, ünitelerin 78 dönüm arazide yapılacağını anlattı.