Dernekler
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:30   Güncelleme : 13-11-2014 17:30

Almanya’dan iş dünyası için vize kolaylığı sözü

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Almanya Federal Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Dr.

Almanya’dan iş dünyası için vize kolaylığı sözü

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Almanya Federal Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Dr. Wolf Ruthart Born ile Berlin’de makamında görüştü. Toplantıda vize konusunu gündeme getiren Hisarcıklıoğlu’na Müsteşar Dr. Wolf Ruthart Born, vizeyi kaldırmayacaklarını ancak bu konuda kolaylık sağlayacaklarının sözünü verdi.

Berlin’deki görüşmede Türk-Alman ticari ve ekonomik ilişkileri değerlendirilirken, her iki odanın çalışmalarının, karşılıklı ilişkilerin gelişmesi bakımından önemine değinildi.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, iki odaya her destek verdiklerini vurgulayarak, “Odalarımızı her iki ülke hükümetinin talebi doğrultusunda, 1994 yılında Alman Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği ile TOBB arasında imzalanan protokollere istinaden kurduk. Bu odalar, iki ülke ticari ve ekonomik ilişkileri düzenli yürüsün diye kuruldu. Biz de her destek vermeye devam edeceğiz” .

Türk ve Alman iş dünyalarının üçüncü ülkelerde de işbirliği yapabileceğine vurgu yapan Hisarcıklıoğlu, Türkiye’ye üst düzey ziyaretler kapsamında gelen işadamları ile bu konularda görüşmek istediklerini vurguladı. Hisarcıklıoğlu ayrıca, bir yıl Türkiye’de bir yıl Almanya’da olacak şekilde düzenlenen ve 2 yıldır organize edilemeyen Türk-Alman İşbirliği Konseyi (TAIK) mekanizmasının da canlandırılması talebini Müsteşar Born’a iletti. Müsteşar Born da, TAIK toplantısının en kısa sürede Almanya’da yapılması yönünde talimat vereceğini ifade etti.

Vize konusuna da değinilen toplantıda Müsteşar Dr. Wolf Ruthart Born “Vizeyi kaldıramayız ama işlerin kolaylaşması için her şeyi yapmaya hazırız” . Kendi büyükelçiliği döneminde Türkiye’de Alman Konsoloslukları önündeki vize kuyruklarının son bulduğunu hatırlatan Born, bazen haftalarca vize için beklenildiğinin hatırlatılması üzerine, “Vize konusunda bir sorununuz olursa beni hemen haberdar edin. Çözümlenmesi için elimden geleni yaparım” açıklamasını yaptı.