Dernekler
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:30   Güncelleme : 13-11-2014 17:30

Sektör Meclisi sorunları tartıştı, çözüm yolları aradı

TOBB Türkiye Karayolu Yolcu Taşımacılığı Meclisi, sektördeki son gelişmeleri ve sorunları değerlendirmek üzere, TOBB İstanbul Hizmet Binası’nda toplandı.

Sektör Meclisi sorunları tartıştı, çözüm yolları aradı

TOBB Türkiye Karayolu Yolcu Taşımacılığı Meclisi, sektördeki son gelişmeleri ve sorunları değerlendirmek üzere, TOBB İstanbul Hizmet Binası’nda toplandı. TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halim Mete’nin de katıldığı toplantıda, sektörle ilgili mevzuat tartışıldı.

Sektör Meclisi üyeleri, D2 ve B2 yetki belgeleri ile yapılan turizm taşımalarını konu alan genelge ile ilgili sıkıntılarını dile getirerek, genelgenin uygulamadan kaldırılmasını istediler. Toplantıda ayrıca, 27255 sayılı Karayolu Yönetmeliği’nin, taşıtların sadece bir yetki belgesine kayıtlı olma zorunluluğu ile ilgili maddesi değerlendirildi.

Meclis toplantısında; D2 ve B2 yetki belgeleri ile yapılan turizm taşımaları konulu genelge masaya yatırılırken, üyeler sektörde en çok yankı uyandıran konuların, taşımaların saat 06.00’dan önce başlamayacağına ve gün içerisinde şoför başına 400 km sınırlama getirilmesine ilişkin bölümler ğuna işaret ettiler.

Toplantıda konuşan Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırması Genel Müdürü Ali Rıza Yüceulu, söz konusu genelgenin, Antalya’da meydana gelen ağır trafik kazasından dolayı, Bakanlık tarafından bu şekilde dizayn edildiğini açıklarken, bununla birlikte meclis toplantısından çıkacak genelge ile ilgili olarak talepleri Bakanlık ile görüşeceğini bildirdi.

Meclis üyelerinin konu ile ilgili birleştiği nokta ise, söz konusu genelgenin uygulamadan kaldırılması gerektiği . Üyeler, önümüzdeki yıllarda 12 milyon turist ağırlamayı hedefleyen Türkiye’de, yasaklamalar ve sınırlar getirilerek turizmin önünün açılamayacağını bildirdiler. Böyle bir genelge yerine, sürücülerin çalışma koşullarının daha iyi denetlenmesini isteyen sektör temsilcileri, denetleme çalışmaları için İçişleri ve Ulaştırma Bakanlığının birlikte çalışmasını önerdiler.

SADECE BİR YETKİ BELGESİNE KAYITLI OLMA ZORUNLULUĞU TARTIŞILDI

Toplantıda tartışılan diğer bir konu ise, 11.06.2009 tarihli ve 27255 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Karayolu Yönetmeliği’nin 26. Maddesi’nde yer alan “taşıtların sadece bir yetki belgesine kayıtlı olma zorunluluğu” . Meclis Başkanı Rüştü Terzi, söz konusu madde ile ilgili yaptığı konuşmada, Bakanlık ile yapılan görüşmelerde, ilgili düzenlemenin sektörü daha gerçekçi rakamlara oturtmak ve istatistikleri daha rahat bulabilmek için çıkarıldığının telaffuz edildiğini söyledi. Ancak, bir firmanın bu madde ile ilgili yürütmenin durdurulması kararı aldığını hatırlatan Terzi, bu kararın emsal teşkil ettiğini ve bir firma için alınan bu kararın bütün firmalara yansıtılması gerektiğini ifade etti.

Toplantıda ayrıca, bu tür düzenlemelerin kapasitenin tam kullanımı ve verimlilik için bir engel oluşturduğu vurgulandı. Kapasite’nin tam kullanımını engelleyen bu uygulamayı, üniversite diploması olandan, lise diploması istemeye benzeten sektör temsilcileri, D1 belgesinin D2 belgesine göre bir üst belge ğunu ve bu görüşün TOBB olarak Ulaştırma Bakanlığı’na iletilmesi gerektiğini bildirdiler.

İSTATİSTİKLERİN ÖNEMİ

Öte yandan toplantıda sektör için, hala oluşturulamayan yolcu sayıları, acente sayıları, bölge sayıları gibi istatistikî çalışmaların gerekliliğine değinildi. Meclis Başkanı Rüştü Terzi, bu çalışmaları TOBB ile beraber yürütmek istediklerini ve sektörün ülkeye ne kadar katma değer yarattığının bilinmesi gerektiğini belirtti.

Toplantıya katılan Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği Genel Başkanı İhsan Memiş ise istatistiklerin sektörün geleceğinin planlanması açısından çok önemli ğunu vurguladı. Karayolu yolcu taşımacılığı sektörünün, Türkiye’nin ını ilgilendirdiğini kaydeden Memiş, sektörün trendlerini görmek için bu rakamlara ihtiyaç ğuna değindi.

TÜİK’İN VERİLERİ YETERSİZ

TÜİK’in elindeki verilerin yetersiz ğunun vurgulandığı toplantıda, bu verilerin geliştirilmesi gerektiği dile getirildi. Her ilin ve bölgenin portföylerinin çıkartılması istenirken, verilerin yaz ve kış şartlarına göre analiz edilmesi gerektiği bildirildi ve makro düzeyde bir planlamanın yapılabilmesi için faaliyet raporlarının özet olarak çıkartılması istendi.

DİNİ BAYRAMLARDA ‘ÖNLEM’ ÖNERİSİ

TOBB Türkiye Karayolu Yolcu Taşımacılığı Meclisi Başkanı Rüştü Terzi, dini bayramlarda yolcu hareketinin yoğunluğundan dolayı, sadece şehirlerarası taşımalarda kullanılan D1 ve B1 belgelerinin dışında D2 ve B2 belgeleri bulunan araçların da şehirlerarası yolcu taşımacılığında kullanılması konusuna değindi. Bununla beraber bayramlarda trafik kazalarının artması nedeniyle, Emniyet Genel Müdürlüğü’nden denetimlerin arttırılması istenirken, Ulaştırma Bakanlığı tarafından finanse edilerek trafik kazalarını önlemek amacıyla bilgilendirici ve yolcu taşımacılığını teşvik edici yayınların yapılması talep edildi.

ÇALIŞMA GRUPLARI OLUŞTURULDU

Toplantıda ayrıca gelen talepler doğrultusunda; Şehirlerarası Yolcu Taşımacılığı Çalışma Grubu, Uluslararası Yolcu Taşımacılığı Çalışma Grubu, Şehir içi Yolcu Taşımacılığı Çalışma Grubu, Terminaller Çalışma Grubu, Yolcu Taşımacılığı Acenteleri Çalışma Grubu, Turizm Taşımacılığı Çalışma Grubu, Kısa Mesafe Taşımacılığı Çalışma Grubu, Mevzuat Çalışma Grubu isimleriyle 8 adet çalışma grubu oluşturuldu.