Dernekler
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:31   Güncelleme : 13-11-2014 17:31

Kota sorunu Avrupalılara anlatıldı

Uluslar arası Nakliyeciler Derneği (UND) Avrupa yollarında karşılaşılan Geçiş Belgesi engelinin, Türk nakliyecileri için yarattığı sıkıntıları Avrupalı ekonomi gazetecileri ile paylaştı.

Kota sorunu Avrupalılara anlatıldı



Uluslar arası Nakliyeciler Derneği (UND) Avrupa yollarında karşılaşılan Geçiş Belgesi engelinin, Türk nakliyecileri için yarattığı sıkıntıları Avrupalı ekonomi gazetecileri ile paylaştı
.

Buluşma, Avrupa Ekonomi Basını Federasyonu’nun (EBP) yıllık yayıncılar toplantısını İstanbul’da yapması vesilesiyle gerçekleşti. Dünya Gazetesi’nin 30. kuruluş yıldönümü etkinliklerine destek vermek amacıyla İstanbul’da yapılan toplantıların mekânı ise The Marmara Oteli idi.

UND üyeleri, Türk nakliyecilerine getirilen geçiş belgesi engelini anlatmak ve “Kotasız Avrupa” kampanyası çerçevesinde gerçekleştirilen faaliyetleri aktarmak üzere Avrupalı gazeteciler ile bir araya geldi.

İcra Kurulu Başkanı Mine Kaya, Türkiye uluslararası karayolu taşımacılığı sektörüne ilişkin verileri paylaşarak başladığı konuşmasında, ulaştırmanın yüzde 80 oran ile AB müktesebatına en uyumlu sektörlerden biri ğunu ifade etti. Avrupa taşımalarında kullanılan Türk filosunun ına yakınının da çevre dostu araçlardan oluştuğunu kaydeden Kaya, bu olumlu tablonun Avrupa tarafından aynı şekilde değerlendirilmediğini ve Türk nakliyecilerinin Avrupa’da birçok sorun ile karşılaştığını söyledi. Geçiş belgelerinin aslında Türkiye’nin ihracatına getirilen tarife dışı engeller ğunu belirten Mine Kaya’nın konuşmasının ardından UND’nin söz konusu sorun hakkında hazırlattığı film seyredildi.

UND’nin ikinci konuşmacısı ise AB Danışmanı Can Baydarol . UND’nin 2008 yılında başlattığı “Kotasız Avrupa” kampanyası çerçevesinde Avrupa’da yapılan temaslar hakkında bilgi veren Baydarol, Avrupa Birliği’nin uygulamalarının Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarına aykırı ğunu ve hükümetten bu konuya DTÖ nezdinde çözüm bulmasını istediklerini söyledi. Kaya ve Baydarol’un sunumunun ardından söz alan Avrupalı basın mensupları ise, gazeteciliğin doğası gereği ‘tarafsız’ klarını ve bu nedenle ülke veya kişilere özel engel getirilmesine karşı durduklarını kaydettiler.