Dernekler
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:33   Güncelleme : 13-11-2014 17:33

Birleşmeyen yok olur!

Tüm Otobüsçüler Federasyonu (TOF) Başkanı Mustafa Yıldırım, havayolu şirketleri ile yaşanan yıkıcı rekabet ve artan maliyetler nedeniyle sektörün zor bir dönemeçten geçtiğini dile getirdi.

Birleşmeyen yok olur!

Tüm Otobüsçüler Federasyonu (TOF) Başkanı Mustafa Yıldırım, havayolu şirketleri ile yaşanan yıkıcı rekabet ve artan maliyetler nedeniyle sektörün zor bir dönemeçten geçtiğini dile getirdi. Yıldırım, “Ortak giderlerimizi acilen birleştirmeliyiz. Öte yandan karayolu taşıma mevzuatını yeniden yapılandırmalıyız. Aksi takdirde sektörü baş aşağı gitmekten kurtaramayız” .

Gelir ve gider arasındaki dengesizlik nedeniyle firmaların öz kaynaklarını tükettiğini dile getiren TOF Başkanı Yıldırım, sektörde faaliyet gösteren 600’ün üzerinde firma var iken bugün bu sayının 310 ğunun altını çizdi. 2011 yılını birçok firmanın göremeyeceğini ifade eden yıldırım, eğer tedbir alınmaz ise 50’nin üzerinde firmanın kapanacağını, son 5 yıl içerisinde ise firma sayısının 150’ye düşeceğini kaydetti.

“Ulaştırma Bakanlığından destek bekliyoruz. Kaynaklarımızı hoyratça kullanıyoruz. Karayolu taşıma mevzuatını yeniden yapılandırmamız lazım” diyen Yıldırım, şehiriçi yazıhane ve servislerde firmaların acilen birleşerek ortak giderlerini asgariye düşürmesi gerektiğini söyledi ve bu konuda da havayolu şirketlerini örnek gösterdi.

SEKTÖRLER ARASI DENGE SAĞLANMALI

Havayolu şirketleri ile yaşanan rekabetin gözden geçirilerek sektörler arası dengenin sağlanması gerektiğini dile getiren TOF Başkanı Mustafa Yıldırım, “Artık otobüs şirketleri; ücretsiz servis hizmetlerini, yer hizmetlerini, bütün şehiriçi yazıhanelerini birleştirmelidir. Otobüs işletmeciliğinin sürdürülebilir olması için bu şart. Çünkü Türkiye’nin otobüs işletmeciliğine ihtiyacı var. Bunu daha da geliştirmemiz lazım. Önüne engel koymak doğru değil. Havayoluna bayramdan önce bakıyorsunuz 18 TL’ye, 29 TL’ye, 39 TL’ye bilet satılıyor, bayramdan sonra bakıyorsunuz 339 TL. Ne da 10 kat, 15 kat fiyatlar artırabiliyor. Bu tüketici ve insan haklarına aykırıdır. Tüketici haklarına göre arz talep dengelerini yüzde 100’den fazla fiyatlandıramazsınız. Bunun önüne mutlaka geçilmesi lazım. Sektörler arası vahşi bir rekabet başladı. Şuanda bizler uçaklarla eşit fiyata yolcu taşıyoruz. Bu doğru değil. Ülke içinde bir katma değer üretemiyoruz. Ulaşım politikalarımızı yeniden gözden geçirerek, her iki sektörü sürdürülebilmesi için yeniden yapılandırmada fayda var” .

OTOGARLAR, OTOBÜSÇÜYE CEHENNEM!..

Başkan Yıldırım, şöyle konuştu: “Devletten teşvik beklemek yanlış. Teşviklerle sektörü yürütmek doğru değil. İnsan taşımacılığı sosyal sorumluluk işidir. Bunun verimli hale getirilmesi lazım. Bizim verimlilik çalışmasına ihtiyacımız var. Bu konuda federasyonumuzun çok ciddi çalışmaları var. Özellikle otogarlar insanlara cehennem haline geldi. 60 TL’ye bir otobüs otogardan çıkış yapıyor. Bir otobüsçü senede otogarlara 110 bin TL çıkış parası veriyor. Senede 50 bin TL kazanmayan bir otobüsçünün bu parayı vermesi doğru değil. Ulaştırma Bakanlığı’nın bunu gözden geçirmesi lazım. Bu konuda Hükümetimiz ve Bakanımız büyük vebal altında. Otogarları doğru projelendirerek, standart hale getirmeliyiz. Nasıl TAV hava limanlarını dünya standartlarına taşıdıysa, otogar projeleri de yeniden gözden geçirilerek, sektörün yararına uygun hale getirilmelidir. Bizim hükümetten teşvik beklentimiz yok. Düzenleme ile ilgili taleplerimizi hazırladık. Bizi dinlesinler ve bunları düzenlemeye soksunlar. Otogar işletmeciliğini yeniden Türkiye’ye kazandıralım yoksa sektör baş aşağı gidiyor, kalite azalıyor.”

ÖZ KAYNAKLARIMIZI TÜKETİYORUZ

“Bakıldığı dünyada en iyi taşımacılık yapan ülkeyiz” diyen Yıldırım, filo yenilemelerde ise öz kaynaklarını tükettiklerini söyledi. Bu konuda kendi firmasından da örnek veren Başkan Yıldırım, “Bu ülkenin kaynaklarını tüketiyoruz. Firmamdan örnek verecek olursam; ortalama yılda 5 milyon dolar karım vardı bu oranın 7 milyon dolara kadar çıktığı dönemler de . Şuanda ise sıfır noktasının altındayız. Tedbirler almazsak, sektör tehliker. Bu tedbirlerin bir kısmını kendi içimizde bir kısmını da hükümetle birlikte almalıyız. Firmalar arasında koordinasyona ihtiyaç var. Yer hizmetleri konusunda otobüs firmaları arasında yeni bir yapı oluşacak. Yer hizmetleri aynı havaalanlarında ğu gibi. Baktığınız havaalanlarında güvenlik şirketiniz ayrı değil, bagaj hizmetleri ayrı değil, ikram şirketleri ayrı değil. Bizler ayrı ayrı yer hizmetleri yapmaya devam edersek, kaynaklarımızı en tüketmiş oluruz. Artık verimli çalışma dönemine ihtiyaç var. Eski kazançlar yok, bitti artık. Onun için sektörde yeniden yapılanmaya ihtiyaç var” diye konuştu.

Hüseyin Karabulut – Ulaşım Gazetesi
www.ulasimgazetesi.com