Dernekler
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:35   Güncelleme : 13-11-2014 17:35

TOF ve TTDER, şoförler için harekete geçti

Tüm Otobüsçüler Federasyonu (TOF) ve Turizm Taşımacıları Derneği (TTDER) ortak hareket ederek İstanbul Ticaret Odası (İTO) Merkez binasında uzun yol şoförlerine; uykusuzluk, yorgunluk ve yorgunluğa bağlı trafik kazalarının önlenmesi konusunda bir eğitim programı düzenledi.

TOF ve TTDER, şoförler için harekete geçti

Tüm Otobüsçüler Federasyonu (TOF) ve Turizm Taşımacıları Derneği (TTDER) ortak hareket ederek İstanbul Ticaret Odası (İTO) Merkez binasında uzun yol şoförlerine; uykusuzluk, yorgunluk ve yorgunluğa bağlı trafik kazalarının önlenmesi konusunda bir eğitim programı düzenledi. 4 gün devam eden seminerde 50’şer kişilik guruplar halinde şoförlere gerekli bilgiler aktarıldı.

TOF ve TTDER, şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan firmaların şoförlerine eğitim semineri düzenledi. Seminerde uykusuzluk, yorgunluk ve bunlara bağlı olarak yaşanan trafik kazalarının önlenmesi konusunda katılımcılara yapmaları gerekenler anlatıldı. Etkinlikte eğitim veren Tüm Otobüsçüler Federasyonu (TOF) Genel Sekreteri Nusret Ertürk, Türkiye’nin trafik kazalarının en çok yaşandığı ülkelerden biri ğunu söyledi.

Ertürk, “Trafik kazalarının sebepleri 3 ana başlıkta toplanır. Birincisi yol, ikincisi araç ve üçüncüsü de insan faktörüdür. Burada en önemlisi olan insan faktörünün trafikte yaptığı hata oranının en aza indirilmesi gerekir. Bunu sağlamanın yolu da eğitimden geçer” .

Uzun yol şoförlerinin 500 km.den fazla araç kullanmamaları gerektiğinin altını çizen Ertürk, zaten bunun yasalarla da sabit ğunu belirtti. Ertürk, “Ne yazık ki bu kurala riayet edilmesi konusunda bazı sıkıntılar yaşanıyor. İnsan metabolizması için uyku hayati önem taşıyor. Öncelikle bunun iyice anlaşılması gerekiyor. Uzun yol şoförlüğü yapan arkadaşlarında kendilerini bu çerçevede değerlendirerek uykusuz yola çıkmamaları gerekiyor” diye konuştu.

“Uzun yolda araç kullanan şoförlerin, aracı dönüşümlü olarak kullanması gerekir” diyen Ertürk, “Ancak burada da kişilerden kaynaklanan bazı sorunlar yaşanıyor. Bu sorunlardan en önemlisi de yola çıkan şoförlerin birbirlerinin şoförlüğüne güvenip, güvenmemelerinden kaynaklanıyor. Örneğin; aracın dinlenme bölümünde uyumak için yeterli vakti olmasına rağmen uykusunu alamıyor. Bunun sebebi de aracı kullanan diğer şoföre güvenmemesinden kaynaklanıyor. Dolayısıyla uykusunu alamadan direksiyon başına geçmiş oluyor. Bu da kazaların yaşanmasında en önemli faktörlerden biri olarak karşımıza çıkıyor” şeklinde konuştu.