Dernekler
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:36   Güncelleme : 13-11-2014 17:36

Sektörün TOFED’den, TOFED’in sektörden beklentisi

Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Başkanı Rüştü Terzi, beklentilerin karşılıklı olduğunu ve sektörün tek vücut halinde hareket etmesiyle birçok sorunun çözüme kavuşacağının altını çizdi.

Sektörün TOFED’den, TOFED’in sektörden beklentisi

Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Başkanı Rüştü Terzi, beklentilerin karşılıklı ğunu ve sektörün tek vücut halinde hareket etmesiyle birçok sorunun çözüme kavuşacağının altını çizdi. Terzi, “Her firma, bireysel olarak değil, toplu olarak hareket edilmesi gerektiğini bilmesi lazım” .

TOFED Başkanı Rüştü Terzi, karayolu taşımacılık sektörünün kabuk değiştirdiğini söyledi. Terzi, pastayı büyütmek TOFED olarak hummalı bir çalışma yürüttüklerini ve bu noktada da sektörün ortak hareket ğunu kaydetti.

Rüştü Terzi, “Hep söylüyoruz: Biz bir sivil toplum örgütüyüz. Sivil toplum örgütünün bağlı ğu yasa ve kuruluş şekliyle neler yapabileceği, nasıl yapabileceği zaten yazılı. Bizim elimizde sihirli bir değnek yok. Bir şeyleri çok arzu edip değiştirme arzumuz tabii ki, var. Ama bunun da bir yere kadar olacağını, bazı şeylerin diyalogla yürümesi gerektiğini, diyalogla halledemediğimiz konular için hukuk yolunun açık ğunu bilerek hareket ediyoruz. Biz kurumsal kimlik prensipleriyle çalışıyoruz. Sektörün beklentileri var. TOFED olarak, bizim de sektörden beklentilerimiz var. Beklentiler karşılıklı. Eğer biz kendi kapımızı temizlersek, eğer biz tek vücut, tek bilek, tek yürek ve TOFED’in isteği ve çalışmaları çerçevesinde hareket edersek, emin olunsun ki, TOFED, onlara çok şeyler verecektir. Her firma, bireysel olarak değil, toplu olarak hareket edilmesi gerektiğini bilmesi lazım. İstekler bireysel olup, hareketler eğer sektörel olmazsa hiçbir şey elde edemezsiniz” .

TEK VÜCUT

Sektörün maliyetlerini aşağıya çekecek çalışmalarda başarının yolunun tek vücut şeklinde hareket etmekten geçtiğini dile getiren Başkan Rüştü Terzi, “Biz yıkıcı rekabet konusunda çalışmalar yürütüyoruz. Sektörün isteği doğrultusunda bakanlıktan taban fiyat yayımlamasını talep ediyoruz. Ama sektör buna uyum göstermiyor. Şimdi hem uymayıp, hem istemek, hem de beklenti içinde olmak sorunları daha da büyütüyor. Biz sektörün kurumsallaşması ve yeni alanlarda yeni faaliyetler göstermesine yönelik çalışmalar yapıyoruz. IPRU çalışmaları karayolu hac konusunu çözüme kavuşturacak önemli bir oluşum olacak. Bu, bize umre kapısını açacak. Bu yıl hac konusunun çözümü konusunda umutluyum. Biz taleplerimizi, nedenlerimizle anlatıyoruz. Karayoluyla hac açılırsa Türkiye’nin 15 milyon dolarlık bir kazanç elde edeceğini hesaplıyoruz. Bizim taşıma yapmamızla birlikte hac süresi otomatikman 28-30 gün civarında düşecek. Bu aradaki konaklama, iaşe giderleri ülkemizde kalacak. 100 bin insanımız hacca gidiyor. Umre ise çok daha yüksek 300 bin dolayında, bu sene 450 bin insanımızın umreye gideceği hesaplanıyor” diye konuştu.

PASTAYI BÜYÜTÜYORUZ

“Biz sektörümüze yeni kazanç kapıları açma yolunda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Daralmış olan pastamızı biraz daha genişleterek sektörün hareket kabiliyetini artırmayı planlıyoruz” diyen Terzi, şöyle konuştu:

“Özellikle nüfus yoğunluğu düşük olan illerimizde çok sayıda firma olmasındansa bu firmaların birleşmesi şart. Ben, sektörde ‘firma sayısı azaldı, sektör çöküntü içerisinde’ değerlendirmelerinin hangi verilere dayandığının da sorgulanmasını istiyorum. Hiçbir dayanağı olmadığını görecekler. Verilerin nasıl sunulduğu önemli. Ben gerçekçi verilere baktığımda sektörün kurumsallaştığını görüyorum. Sektörün her yıl yüzde 10-15 civarında büyüdüğünü görülecektir. Sektör gerçek rakamlarına ulaşıyor, sektör rayına oturuyor.”

SEKTÖR İÇİN GELECEKTEKİ TEHLİKE

Başkan Terzi, sektörün borçlu ğu şeklindeki görüşleri de değerlendirdi: “Bütün sektörler, hatta ülkeler borçlu. Borçlu olmayan kimse yok. Bu şekilde ilerlemek dışında başka şansınız da yok. İşin gerçeği biz yolcu sayımızı, doluluk oranlarımızı artırmışız. Bu görünüyor. Tabii ki uçak gerçeği yadsınamaz. Ama bana göre, bizim için gelecekte daha büyük riskleri getirecek olan taşıma modu hızlı trendir. Hızlı trene yönelik yatırımlar sektörümüzü daha fazla etkileyecektir. Havayolu taşımacılığı büyüdü. Evet, büyüdü ama geçmişte bakın 12 noktaya uçabilirken bugün 40 noktaya uçabiliyorlar. Çapraz uçuşlar arttı. Havayollarının gelişmesi, bizler açısından da ülke açısından da çok mutluluk verici. Ankara-Konya hızlı tren hattı üzerine Başkan Ethem Ateş’le görüştük. Bugün 150 dolayında olan günlük sefer sayısının yüzde 50 oranında düşeceğini düşündüklerini ifade etti. İstanbul açısından biraz daha rahat olabiliriz. Çünkü İstanbul bir yandan hızlı göç ile büyümesini sürdürüyor. Taşıma talebi yerinde kalmayacak yeni insan sirkülasyonu ile hep daha yukarıya çıkacak. Buradan biz payımızı almaya devam edeceğiz. Bu noktada duble yollarda yaşanan gelişmeleri mutlaka ifade etmemiz lazım. Yol altyapısında yaşanan gelişmeler, yeni projeler hem mesafeleri kısaltıyor hem de maliyetleri aşağıya çekiyor. Taşıma güvenliğine sağladığı katkı ise çok daha büyük önem taşıyor.”

ÖNEMİMİZ HİÇ AZALMAYACAK

Türkiye’de karayolu yolcu taşımacılığının öneminin hiçbir azalmayacağına dikkat çeken Rüştü Terzi, “Hiçbir unutmamalıyız ki biz hizmet sektörüyüz. Hizmet sektöründe karşı tarafı, yani hizmet verdiği kişiyi ne kadar çok düşünür ve onun konforunu, teknolojik olarak rahatlığını sağlarsanız kazanırsınız, pastadan o kadar çok pay alırsınız. İnsan ne yaparsa, kendisine yapar. Eğer biz hizmet kalitemizi arttırırsak, hizmet şeklimizi üçlendirirsek bu pastadan her pay alırız” .

ELDE EDİLEBİLECEK TALEPLER

Akaryakıttan ÖTV’nin kaldırılmasının pek mümkün olmadığını gördüklerini söyleyen Başkan Rüştü Terzi, “Bizim artık bazı gerçekleri göz ardı etmemiz lazım, istediğimiz şeylerin, getirilerine götürülerine bakacak olursak ÖTV’nin kalkması mümkün değil. Şöyle bir mantık yürütüyorum, olmayacak bir şeyin üzerinde yıllarca gitmektense olabilecek olgular üzerinde çaba harcamak daha doğru. Biletlerdeki KDV’nin bir alt limite çekilmesi taleplerimizi iletmeye devam edeceğiz ve bundan da olumlu sonuçlar elde edeceğimizi düşünüyoruz. Dünya gerçeklerinden uzaklaşmadan neler yapılabileceğine bakalım. Maliyetlerimizi kontrol altına almamız ve kurumsallaşmamız lazım. Sektör için istediğimiz bir ‘süper belge’ var. Suriye ziyareti sırasında yine Sayın Talat Aydın ile görüştük. Bu konu üzerinde düşünüyorlar. Bizim şöyle bir düşüncemiz var, biz bunu istiyoruz ve isteyeceğiz, çünkü bu bizim sektörümüz için doğru bir istek. Süper belge düzenlemesi ktan sonra da birleşmeler gelmeli. Az olsun benim olsun mantığıyla hareket etmenin bir işe yaramadığını artık görmüş olmalıyız. Firmalarımız birleşmeli. Bugün Erzurum’da Üniversiteler Arası Kış Olimpiyatları organizasyonunda yaşanan ulaşım sorunları, ‘süper Belge’ düzenlemesi olsaydı yaşanmayabilirdi. Üstelik ‘süper belge’ ile bu belge enflasyonunu halledebileceğiz” diye konuştu

SÜPER BELGE

Süper Belge düzenlemesi hayata geçmediği takdirde tek belgeye kayıt düzenlemesinin değiştirilmesi konusunda ısrarlı olacak mısınız sorumuza Başkan Rüştü Terzi, “‘Süper belge’ sektörün yaşadığı sorunların çözümüne katkı sağlayacak, eğer bu düzenleme hayata geçerse tek belgeye kayıt konusunda ısrarlı olmayı düşünmüyoruz. ‘Süper belge’ eğer mümkün görülmez ise tek belge düzenlemesinin değiştirilmesi konusunda taleplerimizi yükselteceğiz” diye konuştu.

D4 DÜZENLEMESİ OLUMLU

D4 düzenlemesini olumlu gördüklerini ifade eden Rüştü Terzi, kısa mesafeli taşımacılıkta kalitenin artması için, bu alanın da kayıt altına alınmasının kazanım sağlayacağına dikkat çekti: “Uçak uzak mesafeleri etkiledi. Dolayısıyla kısa mesafeli hatlara şehirlerarası taşımacılığın kalitesini, konforunu yansıtmamız lazım. D4’ün çıkması bende büyük mutluluk yarattı. Bu alanın da bir belge düzenine kavuşması, kayıt altında alınması gerekiyordu. Bu alanın planlı bir şekilde işleyebilmesi için Ulaştırma Bakanlığı’nın kontrolünde olması çok önemliydi. Bu gerçekleşti.”