Dernekler
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:36   Güncelleme : 13-11-2014 17:36

Alçak tabanlı değil, özürlü vatandaşa uygun otobüs

Bazı taşımacılık sektörüne yönelik haber sitelerinde kent içi toplu taşıma ile ilgili çıkan haberler için Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği (TÖHOB) Yönetim Kurulu, yazılı bir açıklama yaptı.

Alçak tabanlı değil, özürlü vatandaşa uygun otobüs

Bazı taşımacılık sektörüne yönelik haber sitelerinde kent içi toplu taşıma ile ilgili çıkan haberler için Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği (TÖHOB) Yönetim Kurulu, yazılı bir açıklama yaptı. Açıklama sayesinde konuyu bilmeyen sektör veya basın mensubu aydınlatılmış .

Adı geçen haber için TÖHOB tarafından yapılan açıklamada; “5378 Sayılı Yasa’da otobüslerin basamaksız, tam alçak taban olması şeklinde bir ifade yer almamaktadır” denilerek olayın saptırılarak yazıldığının altı çizildi.

TÖHOB Yönetim Kurulu imzasıyla yapılan yazılı açıklamada aynen şu görüşlere yer verildi:

Avenue marka kentiçi toplu taşıma üreticisi TEMSA bayisi Coşkunlar Otomotiv adına geçtiğimiz hafta bazı internet sayfalarında yer alan haberlerde, 2012 regülasyonuna ilişkin beyanlarda bulunulmuştur. Bu beyanların temelinde İstanbul’da soru işaretleriyle dolu bir şekilde gerçekleşen bir ihale ve buna bağlı 1500 otobüsün pazarlanmasının ğu anlaşılmaktadır.

Üretici firmaların daha fazla otobüs satmak adına konuyla ilgileri anlaşılmaktadır. Ancak bu amaç doğrultusunda mevcut özel halk otobüsü işleticilerini zorda bırakacak ifadeler kullanmaları kabul edilebilir bir yaklaşım değildir. Örneğin 2011 otobüsü olanlar bile basamaksız otobüs almak istiyor, ifadesi çarpıtmadır. 5378 sayılı yasada otobüslerin basamaksız, tam alçak taban olması gerektiği şeklinde bir ifade yer almamaktadır.

2012 Temmuz’unda tümüyle yürürlüğe girecek yasa hükmü basamaklı ya da basamaksız şeklinde bir ayırım getirmemektedir. Hedeflenen toplu taşımada kullanılan otobüslerin özürlü vatandaşlarımızın erişimine uygun hale getirilmesidir. Bu bütünüyle basamaksız otobüslerle sağlanacağı gibi aparat eklenen basamaklı otobüslerle de mümkündür. Basamaklı veya basamaksız olarak tanımlanan otobüsler arasında 40-50 bin euro fark bulunmaktadır. Taşımacı esnaf ekonomik durumuna göre araç değişiminde tercihini yapmaktadır.

Kaldı ki TÖHOB tarafından yaklaşık bir yıldan bu yana, bu yasanın getirdiği yükümlülüklerin, çalışma süreleri henüz lanmamış otobüsleri mağdur etmemesi amacıyla Özürlüler İdaresi Başkanlığı nezdinde yürüttüğü çalışmalar bulunmaktadır. Bu çalışmalar son aşamaya gelmiş ve bu konuda bir genelge taslağı hazırlanmıştır. Önümüzdeki günlerde yayınlanacaktır.

Temsa bayisi olayları uzaktan izlemektedir. Otobüs ihalesinin özel halk otobüslerindeki kaliteyi artıracağını, şoförlerin eğitimden geçeceğini, modern bir taşımacılığın sergileneceğini ifade etmektedir. Hatırlatalım ki yeni sistem özel halk otobüsü işletmeciliği değildir. Bireysel işletmeciliğe dayanan belediye şirketi altında bir yapılanmadır.

Otobüs üreticisi firmalar kaliteli, konforlu, yüksek kapasiteli, modern araçları pazarlamada, bu araçların teknik özelliklerini sergilemede sonuna kadar özgürdür. Ancak üretici ya da pazarlamacı olarak özel halk otobüsü işletmeciliği ile ilgili görüş ve düşüncelerini bu amaca yönelik olarak kullanmamalıdır.