Dernekler
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:37   Güncelleme : 13-11-2014 17:37

Dernek, 63 yaşını aşan şoförlerin avına çıktı

Antalya Turizm Şoförleri Derneği, turizm sezonu öncesi 63 yaş sınırını aşan şoför avına çıktı.

Dernek, 63 yaşını aşan şoförlerin avına çıktı

Antalya Turizm Şoförleri Derneği, turizm sezonu öncesi 63 yaş sınırını aşan şoför avına çıktı. Yapılan araştırmada 13 kişinin yaş sınırını aştığı halde çalıştığı tespit edilirken, bu kişiler hakkında çalıştıkları kuruma uyarı yazısı yazıldı.

Antalya Turizm Şoförleri Deneği Başkanı Orhan Kayabaşı, 4925 Sayılı Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin 36’ncı maddesine göre; büyük otobüs kullananların 26 yaşından gün almış ve 63 yaşından gün almamış olmaları gerektiğini hatırlattı. Başkanı Orhan Kayabaşı, şoförlerde aranacak nitelik ve şartlara uymayan 13 kişi hakkında çalıştıkları kurumlara yazı yazıldığı ve bu kişilerin trafiğe çıkartılmaması isteğinde bulunduklarını kaydetti. Kayabaşı, kuruluşların bu kişileri büroda çalıştırabilecekleri veya kendilerinin dernek bünyesine alınabileceklerini de vurguladı.

SERTİFİKA VERMEYECEĞİZ

Yeni turizm sezonu açılışı maksadıyla yönetim kurulunun katılımı ile çiğ köfte partisi yapan Turizm Şoförler Derneği Başkanı Kayabaşı, 2011-2012 turizm sezonunun kazasız geçmesi temennisinde bulundu ve bu anlamda yönetmelik dışında hareket eden kişilerin tespitini hızlandırdıklarını açıkladı. Kayabaşı, “Geçtiğimiz yıllarda kazalar ile kaybettiğimiz prestijimizi sertifika eğitimi ile geri kazanmışken, yaş sınırını aşan sürücülerin can taşımasına göz yumarak zedeleyemeyiz” .

46 KİŞİNİN CANI EMANET

Kayabaşı sözlerini şöyle sürdürdü: “Yönetim Kurulu olarak bize düşen her türlü önlem almak ve çalışmaları gerçekleştirmektir. Turizm kenti Antalya’da gelen yabancı turistleri taşımak üzere 63 yaş üzeri kişilerin görevlendirilmeleri kazaya davetiye çıkarmaktır. 63 yaşına gelmiş bir kişinin sürüş refleksleri yeterli olmayabilir. Beraberinde 46 kişiyi taşıyarak büyük bir sorumluluk almaktadır. Yönetmelikler böyle öngörüyorsa acenteler de buna uymak zorundadır. Bu kişiler bizden sertifika alamaz, almış ise iptal edilmesi sağlanacaktır” diye konuştu.

TESPİT EDİLEN ŞOFÖRLER İSİMLERİ İSE ŞÖYLE:

Mehmet Akif Önal (1947), Abdullah İlgaz (1947), Fahri Işık (1944), Erdal Ünal (1947), Mehmet Belbüken (1948) İsmail Alpnur (1947), Mahmut Fatih (1947), Mehmet Tok (1946), Hasan Avcı (1947), Abdurrahim Sağır (1943), Kemal Engindağ (1948), Ünal Gözütok (1947), Selahattin Dilek (1944).

MADDE 36- (1) Bu Yönetmelik kapsamındaki faaliyetlerde çalışan/çalıştırılan şoförlerin;
a) Taşıtın niteliğine uygun sürücü belgesine sahip olmaları, (EHLİYET)
b) İlgili mevzuatın öngördüğü mesleki yeterlilik belgesine sahip olmaları, (SRC BELGESİ)
c) Büyük otobüs kullananların 26 yaşından gün almış olmaları,
ç) 63 yaşından gün almamış olmaları,
d) Bedeni ve psikoteknik açıdan sağlıklı klarını gösteren bir sağlık raporunu yetkili sağlık kuruluşlarından her beş yılda bir almaları,(PSİKOTEKNİK RAPORU)
e) Tehlikeli madde taşıyan taşıtları kullananların, ilgili mevzuatın öngördüğü eğitimi aldığını gösteren belgeye sahip olmaları,
f) Uyuşturucu, silah, insan ve gümrük kaçakçılığı ile terör suçlarından dolayı hürriyeti bağlayıcı ceza almamış olmaları şarttır” deniliyor.