Dernekler
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:38   Güncelleme : 13-11-2014 17:38

TTDER Faaliyet Raporu

Genel kurul üyelerimizin teveccühleri ile göreve geldiğimiz 17.

TTDER Faaliyet Raporu

Genel kurul üyelerimizin teveccühleri ile göreve geldiğimiz 17.02.2009 tarihinden bu güne kadar Yönetim Kurulumuza göstermiş bulunduğunuz desteğe öncelikle teşekkür ederiz. Derneğimiz ve Yönetim Kurulumuz bu 2 yıllık bu çalışma döneminde geçmiş dönemlerimizde ğu gibi faal bir çalışma programı gerçekleştirmiştir.

• Sektörümüzün Uzun yıllardan beri dile getirdiği; sektörümüzün tanınırlığı, bilinirliği, sahipsizlik artık söz konusu değildir. Faaliyetlerimizi Kanun ve yönetmelikler çerçevesinde sürdürüyoruz. Derneğimizin ve sektörümüzün bilinirliği bu dönemde tescillenmiş, geçmiş dönemde ğu gibi bu dönemde de İTO Meslek Komitelerinde TOBB Bünyesinde kurulan Karayolu Yolcu Taşımacılığı Meclisinde temsil ediliyoruz. Bu önemli bir kazanımdır. Üç temsilci ile sektörümüzün sorunlarını ilgili kamu kurumlar nezdinde dile getiriyoruz taleplerimizi iletebiliyoruz.

Taşıma Kanununun çıktığı 10.07.2003 tarihinden ve İlk Yönetmeliğinin çıktığı 25.03.2004 tarihten bu güne kadar geçen dönemde yapılan 2 kanun değişikliği ve 8 yönetmelik değişikliği sonucunda 11.06.2009 Tarihli yayınlanan yeni yönetmelikle Karayolu Yolcu Taşımacılığında intibak ve geçiş dönemi bitmiştir.

Bu durum Turizm Taşımacıları için de geçerlidir. Ulaştırma Bakanlığının söylediği gibi Taşlar yerine yavaş, yavaş oturmaktadır. Geçiş ve uyum süreci Y Belgelerinin D4 Yetki belgelerine dönüştürülmesiyle 2011 yılı sonu itibariyle sona erecektir. İl içi Personel taşımaları ve servislerin Karayolu Yolcu Taşımacılığı yönetmeliği kapsamına alınması ile yetki belgesiz yolcu taşımacılığı yapılamayacaktır. Bu konudaki yönetmelik çalışmaları devam etmektedir.

Bu süreç içinde sizlerden aldığı destek ve öneriler ile T.C Ulaştırma Bakanlığı ve Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü nezdinde girişimlerde bulunarak sektörümüzü ilgilendiren her konuda görüş ve önerilerinizi ilgili makamlara iletmiş ve sektör menfaatine olan kazanımlar az da olsa elde edilebilmiştir.

• 11.06.2009 Tarihinde yayınlanan Yeni yönetmelikten kaynaklanan en önemli sorun
Ortak taşımaların kaldırılmış olmasıdır. Bu konuyla ilgili olarak aynı yetki belgeli taşımacılar arasında özellikle B2.D2 Yetki belgeli taşımacılar arasında ortak taşımaya izin verilmesi hususundaki talebimiz maalesef değerlendirilmemiş bakanlık yetkililerinden istediğimiz konu ile ilgili toplantı talebimiz kabul edilmemiştir.

• Bir başka husus ise geçen turizm sezonunda Antalya’da meydana gelen müessif kaza dolayısıyla günübirlik turlara getirilen saat ve mesafe kısıtlaması getirilmesidir. Sektörümüz tarafından tepki ile karşılanmış sıkıntı doğuracağı Turizm sektörüne zarar vereceği konusundaki eleştirilerimiz kabul görmemiştir. Basında yer alan yazılar ve sektörel kamuoyu yaratma çabaları sonuç vermemiştir. Karardan geri dönülmesi ve en kaldırılması konusundaki yazılı sektör talebimiz kabul edilmemiş biraz iyileştirme yapılmasına rağmen en kaldırılmamıştır.

• D2 İşletme Yetki belgesi ve taşıt kartı olan araçlardan İstanbul’da Şehir içi Turist taşıma aracı izin belgesinin istenmemesi, hususunda yaptığımız girişimler 2010 Yılı içinde Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire başkanlığı ve UKAME Sekretaryası ile yapılan iki toplantı sonucunda bu konu sonuçlandırılmıştır. UKAME Kararı ile de tescillenmiştir. TÜRSAB, TÜROB ve İSTAB’ın muhalefet etmesine rağmen Ulaştırma Bakanlığı Temsilcisinin desteğiyle bu karar alınabilmiştir. B2 ve D2 Yetki belgesi ve taşıt kartı olmayan hiç bir araca araçlardan İstanbul’da Şehir içi Turist taşıma aracı izin belgesi verilmemektedir.

• Turizm taşıma araçlarının İstanbul’da karşılaştıkları bekleme ve otopark sorunları konusunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul Valiliği nezdinde yaptığımız başvuruların dikkate alınacağı ve değerlendirileceği özellikle belirtilmesine rağmen beklediğimiz çözümler maalesef önemli ölçüde gerçekleştirilmemiştir. Kabataş DENTUR İskelesi önündeki cep indirme bindirme yeri dışında otopark, konusunda sektörümüz adına bir sonuç elde edilememiştir.

• Sultanahmet Meydanının yayalaştırılması ve yeni trafik düzeni hakkında İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Ulaşım Dairesi ve Planlama müdürlüğüne verdiğimiz konu ile ilgili görüş ve önerilerimizi içeren dosya kısmen dikkate alınmış Yaptığımız geniş kapsamlı çalışma ve dosya için teşekkür edilmiş yerinde ve iyi tespitler yaptığımız söylenmiş fakat bire bir uygulanmamıştır. Bilindiği gibi yayalaştırma projesi çerçevesinde gerçekleştirilen mevcut uygulama kolaylık sağlamamış Sultanahmet Bölgesine turist gruplarının ulaşımına tam bir çözüm getirmemiştir.

Kapalıçarşı ve Nuruosmaniye ulaşımı ve otoparkı giriş ve çıkış sorunu, kısmen halledilmiştir. Ulaşım yollarına fiziki engeller konularak otomobillerin kaldırım üzerine ve çift sıra park engellenmiş ve trafik akışı sağlanmıştır. Ancak Yerebatan sarnıcının kapatılması sonucunda Sultanahmet Meydanından Kapalıçarşı’ya Otobüs ile ulaşım mümkün değildir. Yeni güzergâh olarak gösterilen Babı Ali, Alay Köşkü Cad girişinde fiziki engeller nedeniyle Otobüslerin bu yola girmeleri mümkün değildir. Alay köşkü Cad girişine ve yol üzerinde düzenleme yapılması zorunludur. Bu konudaki düzenleme talebimiz ilgili kuruma iletilmiştir.

• Mısır çarşısı ve Yeni cami önü otopark ve bekleme cebi, sorunları ile Sirkeci ve Divan yolunda Tramvay yolunu kullanmak zorunda kalan turizm araçlarına kesilen cezalarla ilgili hazırladığımız dilekçe ve şikâyetleri dikkate alınmamakta Mobese kameraları üzerinden kesilen trafik cezası uygulaması devam etmektedir.

• Atatürk Hava limanı, daimi ve geçici otopark sorunu bu dönemde de devam etmiştir. İç Hat Dış hat karşılama peronlarında yaşanan sorunlar ile ilgi dernek olarak yaptığımız yazılı taleplere ilgili kurumlardan yazılı cevap verilmiştir. Hava limanında turizm araçlarına ayrılmış otoparkın bulunduğu, bu otoparkın çoğunlukla boş ğu ve yeteri kadar kullanılmadığı, Turizm araçları tarafından tercih edilmediği gerekçesi ile Devlet hava Meydanları Genel Müdürlüğü ve TAV tarafından talebimiz ret edilmiştir. Atatürk Hava limanı İç hat dış hat karşılama peronlarından birinin Turizm araçlarına tahsis edilmesi işaretlenmesi ve süreli park imkânı verilmesi konusundaki talebimiz ise güvenlik gerekçesi ile İstanbul Valiliği, Atatürk Hava limanı Mülki amirliğince kabul edilmemiştir.

Tüm bu anlattıklarımız gösteriyor ki Sektörümüzün Bilinirliği ve Turizm Taşımacılığı sektörünün temsili konusunda sorunu yoktur. Derneğimiz İlgili kamu kurumları, Otomotiv üreticileri ve sektörümüzün tedarikçileri tarafından tanınıyor biliniyor ve muhatap kabul ediliyor görüş soruluyor bu önemli bir husustur.

• Tüm bu bilinirlik ve sektör temsilcili olarak üyelerimizin menfaatlerine uygun kazanımlar elde ediyoruz. Bu konuyla ilgili iki örnek vermek istiyoruz. Taşıt alımlarında sadece dernek üyelerine verilen indirimlerle üyelerimize Taşıt alımlarında belli oranlarda indirimler sağlanmıştır. 2010 yılında Yurt genelinde satılan toplam otobüs satışı 1007 adettir. Bu satışlardan 247 A Turizm taşımacılarına yapılmıştır Sektörümüzün pazar payı yüzde yirmidir Azımsanmayacak bir rakamdır. Bu nedenle sektörümüze dolayısıyla Derneğimiz tüm otomotiv üreticileri tarafından özel ilgi gösterilmektedir. Bu konuda meslektaşlarımızı toplu alımlara davet ediyoruz bu alımlardan toplu alımlar dolayısıyla daha fazla indirim alabileceğimizi açıklamak istiyorum. Toplu alımlarla derneğimize de bir miktar bağış aktarılabileceğini açıklıyorum, bunu mutlaka gerçekleştirmemiz lazım.

Bu Bağlamda tüm otobüs üreticileri bizleri destekliyorlar. Yardım ve destekleyici oluyorlar belli oranlarda indirim yapıyorlar. Üyelerimize yönelik, promosyon gezileri, özel yemekler İftar davetleri düzenliyorlar. Her üretici turizm taşımacılığı sektörüne yönelik araç tanıtımları düzenlenmekte üyelerimiz özellikle bu tanıtımlara davet edilmektedir.

Tüm bunlar birlik ve beraberliğimiz dayanışmamız sayesinr. Bu tür toplantı ve davetler derneğimiz aracılığıyla üyelerine duyurulmakta özel organizasyonlar ve kampanyalar düzenlenmekte derneğimiz bu tür kampanyalara aracılık etmektedir. Bu bağlamda Petrol Ofisi akaryakıt alım anlaşması çok önemli bir anlaşmadır. Karayolu taşımacılık sektörüne verilen en yüksek indirim oranı %10,5 ile turizm taşımacılarına üyelerimize verilmiştir. Üç Yıllık bir anlaşmadır ve bu oran bu süre içinde kesinlikle düşmeyecektir. Bu Derneğimiz ve üyelerimiz için önemli bir kazanımdır. Bu konuda önemli bir hususta akaryakıt alımından derneğimize litre fiyatından %0,25 oranında gelir payının derneğimize bağış olarak TOF. Tüm Otobüsçüler Federasyonu tarafından aktarılacaktır.

• İfade ettiğimiz ve sizlerinde bildiğiniz ortak sorunlarımız bu görev döneminde ilgili kurumlara anlatılmış dilekçeler ile müracaat edilmiş fakat bazıları sonuçlandırılamamıştır. Sizlerin desteği ve bilgileriyle sorunları anlatmaya, talep etmeye ve mücadeleye devam edeceğiz, Yaşadığımız bu süreçte STK ve Sektör derneklerinin önemi artacaktır. Taleplerimiz mutlaka değerlendirilecektir bunun işaretlerini de bu dönemde gördük ve hissettik sorunlarımız mutlaka sonuca ulaşacağına inanıyoruz.

YÖNETİM KURULU TOPLANTILARI

Tüzüğümüzün 14 maddesi, gereğince ihtiyaç duyulması ve gündem talebi ile bazen olağanüstü15 günde çoğunlukla Ayda 1 toplanarak sizlerden gelen şikâyet, fikir, öneri ve talepler değerlendirilmiştir. Bazı yönetim kurulu toplantıları genişletilmiş istişare toplantıları olarak yapılarak herkesin katılabileceği fikrini söyleyebildiği gündem dışı da olsa konuları ve fikirlerin tartıştığı eleştiri getirildiği toplantılar şeklinde yapılmıştır.

ÜYELER İLE TEMASLAR

Turizm Taşımacılık sektörü olarak 2009 /2011 yılı içinde üyelerimizin ve meslektaşlarımızın Taşıma Kanunu ve Yönetmeliğe uyum ve geçiş sürecinde gerek bilgilendirmek maksadıyla tüm genelgelerin duyurulması üstlenilmiş üyelere e mail yolu ile dernek sekreterliği tarafından iletilmiştir. Sektörümüzü ilgilendiren tüm bilgi ve duyurular Derneğimiz WEB Sitesinde yayınlanmış internet yolu ve e mail yoluyla üyelerimize sürekli bilgi akışı sağlanmıştır.

T.C Ulaştırma Bakanlığı, Turizm Bakanlığı, Resmi Kurum ve Kuruluşlardan gelen tüm resmi duyurular ve sektörümüzü ilgilendiren tüm haberler üyelerimize güncel olarak aynı yöntemlerle, duyurulmuş ve duyurulmaktadır. Dernek merkezimize yapılan müracaatlar dernek sekreterimiz tarafından yazılı ve sözlü olarak cevaplanmaktadır. Derneğimiz e posa kutusuna günde ortalama 40-50 arasında mail gelmekte soru var ise cevaplanmaktadır. Meslektaşlarımızın ve üyelerimizin, Çıkarılan kanun ve yönetmelikler kapsamında gerekli şartları yerine getirerek İşletme Yetki belgelerini almaları konusunda bilgilendirici, yönlendirici ve yol gösterici k.

Yetki belgesi alamayan, yeterli araç parkı ve kapasiteyi sağlayamayan üyelerimizi zor günlerin beklediğini, muhtelif görüşmelerimizde ve toplantılarımızda bu dönemde de anlattık. Şirketlerini, sermayelerini, araçlarını ve potansiyel güçlerini birleştirmelerini yeni bir yapılanmanın içinde olmaları ile ayakta kalabileceklerini önerdik.

Üyelerimiz ve meslektaşlarımızla yapılan toplantılarda derneğimize üye olmayan ama sektörün içinde olan yurt çapındaki Turizm Taşımacılarını üye yapma konusunda kısmen başarılı k ancak, Derneğimize yeni girişlerin ğu gibi kanun ve yönetmeliğin getirdiği şartlardan ve birçok sebeplerden maalesef işletmelerini kapatan işlerini tavsiye eden meslektaşlarımız da . Sektörden çıkışlar bu dönemde ğu gibi yeni girişlerin olması nedeniyle üye sayımız artmıştır. Bu gün itibariyle derneğimize kayıtlı faal 141 Üyemiz vardır. 30 Üyemizin Üyelik vecibelerini yerine getirmedikleri ve ticari faaliyetlerini bitirmeleri nedeniyle üyelikleri askıya alınmıştır. Üyelikleri devam edenler içinde de Üyelik vecibelerini yerine getirmeyen aidatlarını ödemeyen adres ve iletişim bilgilerini güncellemeyen, toplantılara katılmayan ve akıbetinden haberdar olmadığımız üyelerimiz maalesef vardır. Üye sayımızın çok olmasını isteme sebebimiz sektör derneği olarak tanınmamız açısından önemlidir.

Ulaştırma Bakanlığı Sektör Derneği olma kriterinde en az 100 üyesi olan ve üyelerinin en az %70 inin Yetki belgesi. olma şartını getirmiş bulunmaktadır. Bu nedenle 100 üye altına düşmememiz ve Yetki belgesi olmayan yeni üye kaydı yapmamamız şarttır. Yeni üye kayıt çalışmalarımız. Sektörde yurt çapında faaliyet gösteren fakat derneğimize üye olmayan turizm taşımacısı şirketler üzerinde yoğunlaştık. Üyelerimize akaryakıt indirimi ve taşıt alımlarındaki indirimler bu dönemde yeni üye kaydını hızlandırmıştır. Derneğimizi tanıtım çalışmalarımız ve turizm taşımacılığı sektöründe faaliyette bulunan işletmelerle iletişimlerimiz devam etmektedir.

Yurt çapında örgütlenme ve büyüme çabalarımız, üyelerimizin destekleri ile sonuç verebilecek ve bu sayede derneğimiz güçlenecek kamu nezdinde yeni kazanımlar elde edebilecektir. Çalışmalarımız bu yönr üye sayımızı nitelikli ve yetki belgeli işletmelerle arttırmaktır.

ÜYELER İLE YAPILAN TOPLANTI VE ETKİNLİKLER.

Yönetim Kurulumuz göreve geldiği 2010 ve 2011 yılları sezon öncesi yapılan iki takas toplantısına Tüm üyelerimiz davet edilmiş olmasına rağmen yeterli sayıda katılım olmamıştır, nedense üyemiz bu toplantılara son yıllarda itibar etmemiştir. Nedenleri mutlaka sorgulanmalıdır. 2010-2011 yılı takas fiyatları belirlenmiş ve üyelere duyurulmuştur. Takas taban fiyatlarının önemli bir oranda artmamış olması aynı kalması küçük araçlarda cüzi bir artış dışında artış yapılmamıştır. 2009 ve 2010 Yıları içinde Yapılan Araç tanıtım toplantısı, Otomotiv Üreticisi Firmalar ve Sponsorlar tarafından düzenlenen yemekli araç tanıtım toplantıları ve İftar yemekleri üyelerimiz arasında beraber olma, tanışma, kaynaşma ve işbirliği ortamı sağlamıştır.

RESMİ VE SEKTÖR KURULUŞLARI İLE TEMASLAR

Yönetim Kurulumuz bu ve bundan önceki dönemlerde ğu gibi resmi ve sivil toplum kuruluşları ile temaslarını düzgün bir şekilde yürütmüştür. Derneğimiz T.Ulaştırma Bakanlığı Tarafından Ankara’da yapılan Toplantılarına Yönetim Kurulumuz veya temsilcilerimiz bu dönem içinde 1 defa resmi olarak davet edilmiştir. Bakanlık ve İlgili Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü ile sürdürülen yakın işbirliği sürdürülmektedir. Bakanlık tarafından Derneğimiz Resmi Yazışmalar kapsamında sektör derneği olarak kabul edildiğinden Bakanlık tarafından yayınlanan genelgeler, duyurular ve sektörümüzü ilgilendiren tüm konularda resmi yazılar ile derneğimize düzenli olarak gönderilmektedir. Sektörümüzü ilgilendiren konularda derneğimizden görüş sorulmakta ve Ulaştırma Bakanlığı ve Kara Ulaştırması Genel Md ile yakın işbirliğimiz devam etmektedir.

TOBB Bünyesinde kurulan Türkiye Karayolu Yolcu Taşımacılığı Meclisine Tüm Otobüsçüler Federasyonu önerisiyle Başkan Vekilimiz Sayın Şevket AK ve Nusret ERTÜRK seçilmişlerdir. Bu meclisin alt komisyonlarından olan Turizm Taşımacılığı alt komisyonuna Derneğimiz üyeleri arasından önerdiğimiz üyelerin seçilmesini bekliyoruz Mart ayı sonu itibariyle bu kişilerin isimleri belirlenerek TOBB Tarafından kendilerine davet mektupları gönderilecektir.

Sektörümüzün, değerli ve en önemli Sektörel kuruluşu TÜRSAB ile ilişkilerimiz Sayın Başkan Başaran ULUSOY sayesinde üst seviyede sıcak ilişkilerle devam etmektedir. Sayın ULUSOY, bizleri TÜRSAB Organizasyonlarına Yönetim Kurulu üyelerini ve Derneğimiz üyelerin Davet etmektedir. Derneğimizin tüm davet organizasyon ve toplantılarına katılarak bizlere sektörümüz hakkında gerek kamu nezdinde gerek ise Türsab üyesi İşletmeleri yönlendirici ve aydınlatıcı bilgiler vermekte ve desteklerini her fırsatta belirtmektedir.

Sektörümüzün diğer temsilcileri TUREB Türkiye Rehberler Birliği. İRO İstanbul Rehberler Odası. ARO Antalya Rehberler Odası, İRO İzmir Rehberler Odası ile karşılıklı fikir ve görüş alışverişleri devam etmekteyiz. Mesleki dernekler ile işbirliğimizi, geliştirme çabasında ğumuzu muhtelif vesilelerle kendilerine belirttik. Turizm sektör toplantılarda fuarlarda bir araya geldiğimizde sektörümüzü ilgilendiren konularda görüşlerimizi temsilcilerine iletiyoruz.

İTO İstanbul Ticaret Odasında yapılan Meslek Grubu toplantılarında; Yolcu taşımacılığı sektörümüzün tanıtımı ve sorunları anlatılmış destek istenmiş ve meslek komitesinde Üyelerimiz Sayın Mehmet ÖKSÜZ, Hasan Tahsin YÜCEFER ve İbrahim ARTTIRDI tarafından sorunlarımız sürekli dile getirilmektedir. Taleplerimizin İTO Tarafından da desteklenerek, talepte bulunulması yönünde yazışmalar yapılmakta ve İlgili kurumlar nezdinde İTO kanalıyla da istek ve talepte bulunulmaktadır.

1 Olağanüstü genel Kurulda katılma kararı verdiğimiz TOF’a (TÜM OTOBÜSÇÜLER FEDERASYONU) üyeliğimiz devam ediyor. Derneğimiz Üyelerinden federasyon kurucu üye ve delegesi olan 1O kişi federasyonun yönetim Kurulu, ve diğer organlarında görev almışlardır ve görevleri devam etmektedir. Federasyonun bu yıl derneğimize katkısı Petrol Ofisi Anlaşması nedeniyle önemli bir oranda artacaktır.

DÖNEM FAALİYETLERİMİZ. EĞİTİMLERİMİZ

Derneğimizin uzun yıllardan beri, ihtiyaç duyduğu toplantı salonuna TEMSA destek ve katkılarıyla kavuşmuştu ancak Dernek merkezimizin 2009 yılında tahlisiyesi ve adres değişikliği nedeniyle toplantı salonu sorunumuz halledilememiştir. Bu faaliyet dönemimizin il yılında maalesef maddi olarak dernek gelirlerimizin giderlerimizi karşılamaması ve maddi sorunlar nedeniyle bu sorunu çözemedik. Fakat ihtiyacın farkındayız. Bu dönemde mutlaka çözüme kavuşturulmalıdır.

Tüm bu sorunlarımızın dışında Turizm şoförlerinin eğitimi konusunda bu yıl İTO Bünyesinde mesleki seminerler düzenlenmiş ellişer kişilik periyotlar halinde 250 kişiyi “Uykusuzluk ve Uyku hastalıkları, Yorgunlukla Mücadele ve Trafik kazalarına etkisi” konusunda şoförlerimiz bilgilendirilmiştir. Bu seminer büyük ilgi görmüştür. Salon bulunması halinde Mart ayı içinde katılamayanlara bir gün daha seminer düzenlenecektir.. Önümüzdeki günlerde İTO düzenlenecek bir törenle katılımcılara sertifikaları dağıtılacaktır.

İSTEK VE TEMENİLER

Derneğimizin ve yönetim kurulumuzun sizlerden aldığı maddi ve manevi, destek ve güçle yapabildiklerinin, başarabildiklerinin yanında, bu günden sonra yapılması gereken işler ile çalışma programına alacağı işler de vardır, bu yöne odaklanmamız lazımdır.

• Sektör temsilcisi olan tanınan ve bilinen bir dernek olmak ve yurt çapında üye sayısını arttırarak derneğimizi sektörün tek temsilcisi yapmak…
• Karayolu Taşıma Kanunu ve Yönetmeliği kapsamında yapılan yolcu taşımacılığında Ortak taşımaların yapılması için gerekli çalışmalarda bulunmak.
• Turizm Taşımacılığı Ulusal Meslek standartlarını belirlemek ve Mesleki Yeterlilik Kurumuna Onaylatmak…
• Turizm Şoförlüğü Meslek standartlarını oluşturmak ve Mesleki Yeterlilik Kurumuna Onaylatmak…
• 4925 Sayılı taşıma kanunu Şartı olarak kesinleşen ve yürürlüğe 01.01.2009 tarihi itibariyle uygulanmasına başlanan Sektörel mesleki yeterlilik eğitimleri vermek veya üyelerimize verilmesini sağlamak.
• İstanbul Şehir içi Otopark sorununa kesin çözüm üretmek. Bu konuyu gerek kamu nezdinde, dernek ve sektör adına girişimlerde bulunularak çözüme kavuşturmak.
• Kaçak ve Yetki Belgesiz Taşımacıların denetim ve kontrolü mutlaka sağlanması için Bakanlık nezdinde girişimlerde bulunmak.

Yönetim Kurulumuzun göreve geldiği 17.02.2009 tarihinden bu güne kadar geçen süre içinde çalışmalarımızı ve faaliyetlerimizi başardıklarımızı başaramadıklarımızı, özetlemeye çalıştık. Kat ettiğimiz 15 yıllık süre uzun bir süre gibi görünebilir ama ülkemizin geçtiği bu demokratikleşme sürecinde Sivil Toplum Kuruluşlarını tanıma, söz verme, faaliyet alanları ile ilgili fikir sorma, danışma anlayışı maalesef ülkemizde yeni, yeni, oluşmaktadır.

Bu nedenler ile sektörel derneklerin faaliyetleri, AB müktesebatı çerçevesinde yeniden yapılanan, Ülkemizde önem kazanmaktadır. Artık Ben yaptım siz uyun anlayışı değişmektedir. bu nedenle derneğimizin varlığı önümüzdeki dönemde ön plana mutlaka çıkacak, kamu nezdinde ses getirecek istediklerini elde edebilecektir. Avrupa birliğinin geçiş sürecinin başladığı 2011 yılından itibaren kamu bir takım görev ve yetkilerini sivil toplum kuruluşları ile paylaşmak ve işbirliği yapmak mecburiyetinde tutulmaktadır. Bu hep söylenmekte ama bir türlü gerçekleştirilememektedir.

Ne zam gerçekleşir ne UKAME’ler de, sektör dernekleri ve meslek odası temsilcisi bulunur alınan kararlarda fikri sorulur oy hakkı bulunur bilemiyoruz. Merkeziyetçilik devam ettiği sürece zor görünüyor. Sektörünü iyi temsil eden sorunlarını üyelerinden aldığı güç ile temsil hüviyeti olan bir meslek örgütüne. Turizm Taşımacıları Derneğine her ihtiyaç vardır.

Bu güne kadar gerek Sivil toplum kuruluşlarında görev almış meslektaşlarımızın bildiği gibi, Yönetim Kurulu olarak bizlerde, dernek statüsü ile yaptırım gücü olmadan 141 üyeli bir dernek ile bir şeyler yapabilmenin kazanım elde edebilmenin güçlüklerini yaşadık. Bürokrasi ile uğraşmanın sorunlarımızı anlatmanın sektör için hak ve menfaatler elde etmenin, düzenleme yaptırabilmenin maddi ve manevi zorluklarını hepimiz bilhassa yönetim kurulu olarak bizler geçmiş dönemlerde ğu gibi bu dönemde de yaşadık…

Onun için sürekli üye sayımızın arttırılması için çaba sarf ettik, halende ediyoruz. Biz gittiğimiz her kurumda bize önce sorulan soru kaç üyeniz var sadece İstanbul’daki taşımacıları mı temsil ediyorsunuz sorusudur. Yurt genelinde güçlü bir şekilde örgütlenmeliyiz, maddi olarak güçlü olmalıyız. Bu konuda başarılı olmadık, bazı üyelerimiz bizleri yalnız ve desteksiz bıraktılar. Üyelik vecibelerini yerine getirmediler, aidatlarını ödemediler, katılımcı olmadılar, toplantılara gelmediler, fikir üretmediler, eleştiri getirmediler. Derneğe yeni üye olmaları için sektör içindeki taşımacıları derneğe yönlendirmediler, ama dışarıdan eleştirdiler.

Eleştirileri getiren arkadaşlarımızın ve meslektaşlarımızın kendilerince haklı sebepleri olabilir. Keşke bu söylenenler kadar derneğimizin yaptırım gücü olabilse… Haklı olarak, Kazanımlar dile getirilmez elde edilemeyenler dile getirilir istenir. Mensubu ğun sektöre ve Derneğe üyenin ne verdiğin sorulmaz. Sivil Toplum kuruluşuna üye olmak sadece kayıt yaptırmakla yılda bir kere takas toplantılarına gelmekle olmuyor. Katılımcı, olmak gerekiyor. Maddi ve manevi destekler ile mesleki dayanışma ile oluyor.

Bu dernek artık bir yol ayırımına gelmiş ve rüştünü ispat etmiştir. Dışımızdan bakıldığında çok güçlü ve organize görünüyoruz. İçimizde ise bu gücün farkında değiliz veya gerektiği gibi kullanamıyoruz. Mesleki dayanışmayı arttırmalıyız derneğimize sahip çıkmalıyız. Derneğimizin geçmiş dönem ğu gibi 2009/2010 yılları mali denetim raporlarında göreceğiniz gibi aidat gelirleri giderlerini karşılamamaktadır. Yönetim kurulu üyelerinin özverisi ve destekleri ve derneğe gelir bulma çabaları ile bu güne kadar geldik. 2010 Yılında yapılan destek ayni yardım ve bağışlarla bu gün kamsızda paramız var. Kira ödemiyoruz. Danışmanlık ve Müşavirlik kira stopajı ve telefon gideri dışında masrafımız yok bu nedenle kasamızda paramız ve banka hesabımızda paramız var.

Genel kurul üyelerinin öncelikli olarak ele alması gereken konu yönetim kurulu olarak budur. Yönetim Kurulu olarak bizlere sorabilirsiniz geçmiş dönem aidatlarının toplanması konusunda bu dönemde sıkıntılarımız her toplantıda gündemi meşgul etti. Tüm yazılı ve sözlü talep ve uyarılarımıza rağmen üyelerimiz borçlarını biri ikisi dışında ve üyelerimizden bazılarının desteği ile alabildik. isimlerini zikretmek istemiyorum bazıları ödememekte ısrar ediyorlar.. Bu üyelerimiz üyelik Vecibelerini, Tüzüğümüze göre yerine getirmediler. Aidatlarını ödemediler, toplantılara gelmediler şimdi soruyorum bu üyeleri üyelikten çıkaralım mı.? Bunların sayısı yaklaşık 30 dur. Geçen genel kurulda üyeliklerinin askıya alınması yönünde kara aldık ve yönetim kuruluna yetki verdik. Ama uygulamadık, Birleştirici olmayı, maddi sıkıntıları ekonomik durumlarını düşündük. Bu gün ödeyemiyorsa yarın öder k. Üye sayımızın kırkara ellilere düşmesini istemedik. Bunun kararını ve mesuliyetini yönetim kurulu olarak almak da istemedik. Söz ve karar genel kurulundur, Kararı sizler vereceksiniz.

Üyelik vecibelerini yerine getirmeyen üyelerin üyelikten çıkarılması yönünde bir karar verilir ise derneğimizin 110 kişi civarında üyesi kalır. Mevcut üyelerimizin yüzde atmışı aidatlarını düzenli olarak ödüyor kalanı ise yıl içinde ısrarlarla ve zorlamalarla ödüyor. Bu aidatlar ile derneğin bir yer tutması toplantı salonu yapması ve genel giderlerinin karşılanması mümkün görünmüyor. Derneğin aidatları ile kendini döndürebilmesi mümkün değildir. Mutlaka destek ve bağış gerekiyor.

Kararı Genel Kurul Üyeleri alacak ve Yönetim Kurulu da uygulayacaktır. İki yıllık görev döneminde göstermiş bulunduğunuz ilgiye maddi ve manevi desteğe teşekkür eder, 2011 Yılı Turizm sezonunun gerek ülkemiz gerek sektörümüz adına huzurlu ve bol kazançlı geçmesini temenni eder. Şahsım ve Yönetim Kurulum adına; Saygılar Sunarım.

TURİZM TAŞIMACILARI DERNEĞİ (TTDER)
Yönetim Kurulu Başkan
Sümer YIĞCI