Dernekler
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:41   Güncelleme : 13-11-2014 17:41

Sözleşmeler artık 1 yıl ile sınırlı değil!

Bir öğrenci taşıma sezonunu daha sonlandırıyoruz.

Sözleşmeler artık 1 yıl ile sınırlı değil!

Bir öğrenci taşıma sezonunu daha sonlandırıyoruz... Fakat bu sezonu sonlandırmadan yeni sezon için hazırlıklarımıza da başlamış bulunuyoruz... Yaklaşık 16 bin okul servis aracı var!.. Bu araçlar, 1 milyon 600 bin km yaparak toplam 200 bin öğrenciyi evleri ve okulları arasında sağlıklı bir şekilde götürüp getirme işini yürütüyorlar.

Sektör hacmimiz büyük olmasına rağmen maalesef gelirimiz ise aynı oranda yüksek değil!... Öğrenci taşımacılığın da 12 ay boyunca, yani yılın bütün dönemlerinde vergilendiriliyoruz ve istihdam ettiğimizin personelin giderleri 12 aydır. Kimse 8,5 aylık para ödemiyor. Dolayısıyla 12 aylık giderlerimiz var ama maalesef gelirlerimiz sadece 8,5 aylıktır. Ne yapıyoruz bu 3,5 ay? Hep kesemizden, gelirlerimizden yiyoruz. Zaman öğrenci taşımacılığı ile ilgili Toplu Ulaşım Hizmetleri ile masaya oturuyoruz. Görüşlerimizi paylaşıyoruz… Son 3 ayda yaptığımız çalışmalardan bahsetmek istiyorum:

3,5 aylık bu boşluğumuzu nasıl druruz? Şimdi baktığımızda bizim araçlarımız maksimum İstanbul’da 7 yaşın altında. Araçlarımız yetkin mi? Hepimiz de Mervedes, Crafter, Master’lar var. Bunlarında hepsinin kliması var. Peki biz boş kaldığımız aylar boyunca neden turizm taşımacılığı yapamıyoruz? Önce belge olması gerekiyor. İşte bir kağıt parçasından ibaret tutarsanız bu çalışmaları, 3,5 ay boyunca bunca büyük bir sektörü sıkıntıya sokarsınız!..

Toplu Ulaşım Hizmetleri ile son birkaç yıldır sıcak ilişkiler içerisindeyiz. Bu 3,5 aylık süreci onlarla istişareler de bulunduk. Bu belgeyi aşma yolumuz açıldı gibi bir şey. Çok sıcak bakıyorlar ama karara bağlanmış değil. Umuyorum ki bu mesajımızı da gerekli yerlere ulaştırmış oluruz. Bu arada 2011-12 için zam talebinde bulunduk. Bilindiği gibi zam talebi geçen yıl pas geçilmişti. Ağustos ayında talebimize karşılık verileceği belirtildi. Umarım bu sene umduğumuz ve hak ettiğimiz zam oranımızı almış oluruz!..

Servis sözleşmelerini yenileme ı geldi. Bir şeyleri bitirirken, bir şeylere başlamak içinde hazırlıklar yapıyoruz. Bu sözleşmelerin yenilenmesinde bu 3 aylık sıkı bir çalışmanın ürünü olarak taşımacılar lehine; bunların içinde şirketlerde var, bireysel taşımacılarda var. Herkesin lehine olan durumlar var. Artık memnuniyet anketlerinin sonuçlarına göre servis sözleşmeleri yenilenebilecek!.. Yani komisyonlarımız yaptıracakları anketlere göre artık sözleşmelerini uzatabilecekler!..

Bu şu anlama geliyor: Eğer siz yaptığınız işte iyiyseniz, eğer siz doğruları yapıyorsanız, eğer bir şikayet yoksa komisyon anket sonuçlarını da dikkate alarak sözleşmeleri yapacak. Artık servis sözleşmeleri bir yıl yapılacağı gibi daha uzun sürelerde de yapılabilecek. Buda çok önemli bir gelişme!.. Okullarda kantin sözleşmeleri uzun süre yapılabiliyor ama maalesef biz yıllardır bağırıp, çağırmamıza rağmen sözleşmelerimiz sadece bir yıl yapılabiliyor. Yaptığımız yatırıma da değmiyor. İşte bu çalışma sözleşmeleri uzun süre yapılabilme yolu açtı!..

Artık ne komisyon, ne okul idareleri, nede taşımacılar UKOME’nin belirlediği tarife üzerinde herhangi bir tasarrufa gidemeyecek!.. Ne anlama geliyor bu? Yani artık yüzde 80, yüzde 90 indirimler tarihe karışıyor. Bir tarife var ve tarife üzerinden herkes tekliflerini vermek zorunda!.. Komisyon “ne kadar indirim yapacaksın? Seni öyle tercih edeceğim” demeyecek. Çünkü bu tarife üzerinden komisyon tasarrufta bulunamayacak!.. Bu konuda takdir edersiniz ki önemli bir konu. Sözleşmeler kısa sürede ilgili yerlere ulaşacak. Öte yandan Toplu Ulaşım Hizmetleri ile yaptığımız görüşmeler sonrası sözleşmelerin Haziran ayı içerisinde yapılmasını sağladık. Bundan sonra Haziran ayı içerisinde servis sözleşmeleri yenileme tarihi bitecek.

Ali Bayraktaroğlu
İSTAB Yönetim Kurulu Üyesi