Dernekler
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:41   Güncelleme : 13-11-2014 17:41

Sektörün çatı örgütü, Hükümete taleplerini bildirdi!

Kentiçi toplu taşımacılık sektöründe 15 bini aşkın özel halk otobüsü işletmecisini temsil eden Özel Halk Otobüsleri Birliği (TÖHOB) yaptığı yazılı açıklama da hükümetten talep ve beklentilerini açıkladı.

Sektörün çatı örgütü, Hükümete taleplerini bildirdi!

Kentiçi toplu taşımacılık sektöründe 15 bini aşkın özel halk otobüsü işletmecisini temsil eden Özel Halk Otobüsleri Birliği (TÖHOB) yaptığı yazılı açıklama da hükümetten talep ve beklentilerini açıkladı. 9 madden oluşan taleplerin dikkate alınmasıyla birlikte sektörde önemli derecede gelişmeler olacağının altı çizildi.

TÖHOB tarafından yapılan açıklamada uygulamalarda yaşanan haksız rekabete açık düzenlemeler, plansızlık ve eşitsizliğin her sektörde ğu gibi burada da bazı sorunların doğmasına ve kalıcı duruma dönüşmesine neden ğu ifade edildi. “Her ne kadar adında özel kelimesi geçmekteyse de bu hizmet kamu adına yürütülmektedir” ifadesi kullanılan açıklamada; Bünyesinde hem sermayeyi hem de emeği taşıyan bu işletme modelinin belediyelerin toplu taşıma yüküne ortak ğu, bu alanda yapılan yatırımlarla otomotivden bankacılığa, iş istihdamından sosyal yaşama kadar birçok alanda katkılar sağladığı vurgulandı.

Açıklamada; “Türkiye genelinde yer alan 81 il merkezi ile 3 bin dolaylarındaki ilçe merkezinde 15 bini aşkın özel halk otobüsü taşımacısı esnaf, kentiçi ulaşım ve toplu taşıma hizmeti sunmaktadır. Kısaca özel halk otobüsü işletmeciliği olarak tanımlanan bu sistemin geçmişi 1920’li yıllara dayansa da, gelişimi ve yaygınlaşması 1980’li yıllarda gerçekleşmiştir. Bireysel işletmecilik şeklinde gelişen sistem 2000’li yıllardan itibaren örgütlü toplum ihtiyacını hissetmiş ve kurumsallaşma arayışlarına yönelmiştir. Belediyeler adına yürütülen bu bireysel özel girişim her kentte farklı statü ve kurallarla uygulanmakta, kentler arasında bir bütünlük ve uyum yerleşmemektedir. İşte bu noktadan hareketle kentler arasındaki uyumu ve birlikteliği sağlamak düşüncesi geliştirilmiş ve kısa adı TÖHOB olan Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği hayata geçirilmiştir” denildi.

TÖHOB, 12 Haziran 2011 tarihinde gerçekleşecek seçim süreci sonrasında oluşacak parlamentoda görev alacak milletvekillerinden ve hükümetten beklentilerini ise şöyle sıraladı:

• Yasal dayanak ve tanım sağlamak üzere Karayolları Trafik Kanunu’na hüküm konmasını,
• AB normları kapsamında ulaşım ve trafik ile ilgili kurul ve komisyonlarda doğrudan temsilin sağlanması için yasal düzenleme yapılmasını,
• İşletme giderlerinin düşürülmesi amacıyla başta akaryakıt olmak üzere ÖTV-KDV indirimi sağlanmasını,
• 5378 sayılı yasa gereği mevcut araçların dönüşümünde yaşanacak mağduriyetlerin önlenmesini,
• 6215 sayılı yasa ile 5216 sayılı yasada oluşan olumsuzluğun giderilmesini,
• Karayolu Taşıma Kanunu gereği D4 Belgesi nedeniyle mağdur olan özel halk otobüsü işletmelerine çözüm sağlanmasını,
• 2886 sayılı yasa kapsamında yapılan tahsislerle ilgili düzenlenmesi yapılmasını,
• Yapılan ihalelerin siyasi amaçlarla yapılmamasını,
• Kentiçi ulaşım kanunu çıkarılmasını talep ediyoruz.