Dernekler
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:42   Güncelleme : 13-11-2014 17:42

İlgin, Nusret Ağabeyimiz biraz evhamlı!

Sektörün gür sesi Ulaşım Gazetesi yazarlarından Tüm Otobüsçüler Federasyonu Genel Sekreteri Nuret Ertürk’ün “Meslek Birliği Kurmak!” başlığı altında kaleme aldığı yazısına TOFED Genel Sekreteri Mevlüt İlgin’den cevap geldi.

İlgin, Nusret Ağabeyimiz biraz evhamlı!

Sektörün gür sesi Ulaşım Gazetesi yazarlarından Tüm Otobüsçüler Federasyonu Genel Sekreteri Nuret Ertürk’ün “Meslek Birliği Kurmak!” başlığı altında kaleme aldığı yazısına TOFED Genel Sekreteri Mevlüt İlgin’den cevap geldi. İlgin, “Nusret Ağabeyimizi bu konuda çok evhamlı gördüm” .

TOFED Genel Sekreteri Mevlüt İlgin imzasıyla gönderilen açıklamada aynen şöyle denildi:

4. olağan genel kurulda aldığımız kararlar ve bu kararlarla ilgili olarak devlet nezdinde yaptığımız girişimler sonucunda Türkiye Otobüsçüler Birliği’nin kurulması yönündeki çalışmalar hız kazandı…

Biz ezelden beri bütün sektör mensuplarının kuruluşları ğu gibi otobüsçülerinde bir yasal birliğe, statüye, kavuşmasını arzu ediyorduk. Bunun TOBB’un içinde veya dışında bir kuruluş olması şeklindeydi. Türkiye Otobüsçüler Federasyonu’nun kuruluş deklarasyonunda da bu var. Kurulurken kamuoyuna, devlete, hükümete, sektör mensuplarına kuruluş deklarasyonun içinde esas amacımızın sadece TOFED’i kurmak olmadığını ifade ettik. Bizim arzumuz, TOFED’i kurarken, sektör mensuplarının gücünü kanundan ve yasalardan alan birliğe kavuşturmaktı.

Bu talebimizi daha önce Ulaştırma Bakanımız Sayın Binali Yıldırım’a 29 Aralık 2009 tarihinde ilettiğimizde; ‘Dernek gömleği size dar geliyor, biz size Türkiye adını verdik. Statüsünü de verebiliriz ama sizin Bakanlığın bir takım yetkililerini kullanacak TURSAB gibi benzeri bir kuruluş olmanız için TOBB’unda görüşünü almanız lazımdır’ . TOBB’a gittiğimizde bize ‘Şuanda oda biçiminde örgütlenmenizi uygun görmüyoruz ama size Türkiye Karayolları Yolcu Taşımacılar Meclisi kuralım’ ler. Biz bunda mutabık kaldık…

Meclis kurulurken, sektörde eli kalem tutan arkadaşların eleştirilerini biz her dikkate aldık. Bu âlemde bizim Nusret kardeşimiz de biraz evhamlı, şüpheci!.. TOBB’un içinde Türkiye Karayolları Yolcu Taşımacılar Meclisi’nin kuruluş çalışmaları yapılırken, Ulaşım Gazetesi’nde yayımlanan yazısında da; “TOFED böyle bir meclisin kurulmasıyla ben artık yorumdum. Alın sorunlarımızı TOBB çözsün” diye sektör meclisinin kuruluşuna karşı çıkmıştı. Şimdi ki bu birlikle ilgili yazdığı yazıda diyor ki: “Bu meclisi çalıştıralım.” Demek ki bu meclisi çalıştırma konusunda Nusret Ağabeyimiz belli bir noktaya geldi. Teşekkür ederiz ona. Birlik konusunda da diyor ki; “Kamu niteliğindeki bir yasal birliğe kavuşursa, bizim esas sivil toplum olma özelliğimizi yitireceğiz.” Ben sivil toplum kuruluşlarının gücüne Nusret Ağabeyimizden çok daha fazla inanırım. Şuanda 28 tane de sivil toplum örgütüne de üyeyim. Ya yönetici konumdayım ya da üyeyim... Örneğin, Diyarbakırlılar Derneği’ne üyeyim… Diyarbakırlılar Vakfına üyeyim... İşte şuanda Türkiye Otobüsçüler Vakfı kuruluyor ona üyeyim... Bunların hepsi nedir? Sivil toplum örgütüdür.

Yarı kamu niteliğinde olan kurumlar, öyle bir kurum oluştuğunda sivil toplum özelliğini acaba yitiriyorlar mı? Ağabeyimiz bunu biraz düşünsün. Nitekim kendi yazısında da TOBB, Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği gibi örnekler veriyor. Bende hatırlatayım bunlar şuanda yarı resmi kanunla kurulmuş birlik olmalarına rağmen, örneğin Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği 12 Eylül öncesinde ve sonrasında da demokratik hak ve özgürlükler için Tabipler Birliği, Eczacılar Birliği gibi, Taksim’de, Tandoğan’da alanlardaydı. Hem kamu kurumudur, hem de sivil toplum örgütü olma özelliğini de hiçbir kaybetmemişlerdir.

Nusret Ağabeyimiz diyor ki, ‘Bu kanunla kurulur.’ Bizde demiyoruz ki Çemişgezek Mahalle Muhtarı’nın kararıyla kurulur. Elbette kanunla kurulur. Biz onun için 4. genel kurulumuza Sayın Başbakanımızı, Bakanlarımızı ve Milletvekillerimizi davet ettik. Davetten öncede bunlarla görüşüldü. TURSAB nasıl bir kurum? Uçak bileti satanların, otel programı satanların üst kuruludur. Yetki belgesini düzenleyip Turizm Bakanlığına sunan ve talep edenlere veren bir kurumdur. Yani Turizm Bakanlığı’nın bir kısım yükünü hafifleten çok önemli bir kurum. Otobüs bileti satanların da böyle bir üst kurula ihtiyacı var. Böyle bir kurul kurulsa da Türkiye Otobüsçüler Federasyonu ve bizim dışımızda saygı duyduğumuz TOF ve benzeri kurumlar yine varlıklarına devam ederler. Bu konuda Nusret Abi endişeli olmasın!... Nusret Ağabeyimizin düşüncelerine her ihtiyacımız var!..

Türkiye Otobüsçüler Birliği kurulsa bile ki, kurulmaya çok yakınız: TOFED, TOF, UATOD, TODER gibi Ankara, İzmir otobüsçüler dernekleri gibi bunlar varlıklarını sürdürürler. Bunların varlıklarını kaldırmaya gerek yok. İstanbul Barosu var. İstanbul Barosu bütün avukatların çatı örgütü ama onun yanı sıra ilerici avukatlar birliği, çağdaş avukatlar birliği gibi kurumlar da var. İstanbul Barosu yasal bir kurum olmakla beraber sadece avukatları değil, toplumun diğer kısımlarını ilgilendiren konularda bile her mitinglerde, meydanlarda var. Dolayısıyla sen kanunla kurulmuş sivil toplum örgütü olsan bile, eğer senin beyninde sivil toplum fikri varsa devam edersin. Ama sen beyinen asker kafalıysan, sivil toplum örgütünün başında olsan bile sivil sayılmazsın. Yani bugün Çetin Doğan’ı getir DİSK’in başına koy. DİSK sivil toplum örgütü ama Çetin Doğan asker kafalıdır. Bu bir örnektir!.

Eğer sen beynen sivil toplum örgütünün gücüne inanıyorsan, hangi kurumun yönetiminde olursan ol, o kurumu belge düzenleyen, belge düzenlemede kanunun bir kısım yetki ve görevlerini kullanan bir kurum olmakla beraber sivil toplum örgütü özelliğini de korur. Nusret Ağabeyimin en güzel söylediği laf, bunun bir kanunla kurulacağıdır. (TOFED’in meclisi aynen kalacak)

TURSAB başkanı aynı da Ticaret odasında komite başkanı. TURSAB’ı kapattı mı? Kapatmadı. Endişelere teşekkür ederim ama çok fazla evhamlı gördüm. Neden? Diyor ki bu kanunla kurulur, TOBB buna karşı çıkar diyor. Bu ülkeyi TOBB yönetmiyor. Bu ülkeyi yöneten siyasi bir iktidar yüzde 50 ile güven tazeledi. TOBB’a bakarsan yaprak kımıldatmıyor. Bütün birimler benim bünyemde olsun diyor ama Sayın Başbakanımız, Ulaştırma Bakanımız ve Başbakan yardımcılarıyla son genel kurulda görüştük, Başbakanımız “kanun taslağını hazırlayın, 4 tane konuda ben sizin sorunlarınızı çözmeye çalışacağım” sözünü verdi. Birlik meselesi, akaryakıttaki yüksek ÖTV, AB standartlarında manevi tazminatları karşılayan sigorta sistemi ve diğer sorunlar…

TOFED olarak şuanda birlik kurulması yönünde çalışmalarımız son hızıyla devam ediyor. Birliğin kurulmasıyla birlikte sektöre giriş-çıkışlar kontrol atına alınacak. Ayrıca birlikte tüm sektör temsilcileri söz sahibi olacak ve yönetim kadrosu da yine üyelerin belirleyeceği kadrolardan oluşacak.

NURET ERTÜRK’ÜN “MESLEK BİRLİĞİ KURMAK!” BAŞLIKLI YAZISI İÇİN TIKLAYINIZ!!!