Dernekler
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:44   Güncelleme : 13-11-2014 17:44

ÖTV artışı satışları düşürecek!

Maliye Bakanlığı, motorlu taşıtlarda yeni düzenlemeye giderek ÖTV oranını arttırdı.

ÖTV artışı satışları düşürecek!

Maliye Bakanlığı, motorlu taşıtlarda yeni düzenlemeye giderek ÖTV oranını arttırdı. Düzenlemeyle birlikte 1600 ve 200 cc araçlarda ÖTV oranı yüzde 60’tan yüzde 80’e çıkarıldı. ODD Başkanı Mustafa Bayraktar, ÖTV artışının ticari araçlar pazarında sert düşüşe neden olacağını ve etkisinin ise 2012 yılında daha fazla hissedileceğini açıkladı.

Motor hacmine bağlı olarak vergi oranlarını düzenlemenin çağdaş bir yöntem olmadığını dile getiren Bayraktar, bunun yerine genel ekonomik ve çevre etkilerinin dikkate alınarak vergi oranlarının yeniden yapılanmasını savunduklarının altını çizdi.

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı Mustafa Bayraktar, ÖTV oranlarının artırılmasını değerlendirdi. Bayraktar, sektör olarak yapılan değişiklik ve uygulamalara her saygı duyduklarını açıkladı. Mustafa Bayraktar, “ODD olarak otomotiv sektöründeki vergi yapısının yeniden düzenlenmesi konusunu zaten kamuoyunun gündemine getiriyorduk. Ancak biz, Otomotiv Strateji Belgesi kapsamında meselenin tüm yönleriyle ele alınmasını ve sektördeki tüm paydaşların görüşlerinin bir arada değerlendirilmesini bekliyorduk ve bunu yeğlerdik” .

ÖTV artışıyla birlikte sektörün ciddi bir krizle karşı karşıya kaldığını ifade eden Bayraktar, “En son değişiklik 2000 cc üzerindeki araçların satışını durdurma noktasına getirecek. 1600 -2000 cc arasındaki araç satışları yavaşlayacak ve büyük ölçüde 1600 cc segmentinin altına kaymasına yol açacak. Hafif ticari araçlara ilişkin ÖTV artışı ise, toplam pazarda belirli bir düşüş yaratacak. Bu segmentte esas olumsuz etkileri ise 2012 yılında daha fazla hissedilecek. Türkiye’nin küresel oyuncu olması ve sektörün geliştirilmesi, büyütülmesi ve daha cazip hale getirilmesinin gündemde ğu şu günlerde, yapılan büyük ve ani değişikliklerin gerek pazar, gerek yatırım ortamı açısından uzun vadeli karar almayı zorlaştırdığına inanıyoruz. Bu değişiklik basit değil, etkisi çok büyük bir değişikliktir” diye konuştu.