Dernekler
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:45   Güncelleme : 13-11-2014 17:45

ARÜS-DER, ilk toplantısını Ankara’da yaptı

Araç Üstü Ekipman ve İş Makinaları Üreticileri Birliği Derneği’nin (ARÜS-DER), 2.

ARÜS-DER, ilk toplantısını Ankara’da yaptı

Araç Üstü Ekipman ve İş Makinaları Üreticileri Birliği Derneği’nin (ARÜS-DER), 2. Olağanüstü Genel Kurulu’nda yeniden oluşturulan Teknik Komitesi ilk toplantısını Ankara’da yaptı.

ARÜS-DER üyelerinden Iveco bayii Öz Gözde Otomotiv’in OSTİM Tesisleri’nde yapılan Genişletilmiş Teknik Komite Toplantısı’nda hem çalışma gruplarının izleyeceği yol hem de sektörün öne çıkan problemlerinin nasıl çözüleceği ele alındı.

Genel Sekreter Seçkin Kesinbaşoğlu’nun sunumuyla başlayan toplantının açılış konuşmasını ARÜS-DER Başkanı Burhan Fırat yaptı. Fırat, kısa tuttuğu konuşmasında şunları kaydetti: “Sektörümüzün sıkıntı ve sorunlarını bir arada değerlendirmek amacıyla düzenlemiş ğumuz bu toplantımız bizce büyük önem taşımaktadır; çünkü sektörümüze yön veren mevzuatların oluşturulmasında bizlerin fikir ve beklentileri önemlidir. Bu amaçla bugün burada bulunduğunuz için hepinize teşekkürlerimi sunuyorum.”

Katılımın hayli yüksek ğu gözlenen toplantıda; TSE Ürün Belgelendirme Merkezi Başkanı ve Sanayi Bakanlığı Sanayi Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Çetin ve Mühendis Gülderen Oğuz ile Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mesut Düzgün de yer aldı.

AB mevzuatı dışında kalan her konunun AİTM kapsamında çözülmeye çalışıldığı sık sık vurgulanan toplantıda, üstyapı uygulamalarının ulusal mevzuatlarla yönlendirildiği ve bu mevzuatların en iyi şekilde oluşturulması için de sektörün tek temsilcisi ARÜS-DER’in ve Teknik Komite’nin yapacağı çalışmaların önemine dikkat çekildi. Bakanlık yetkilileriyle de fikir alışverişinde bulunulan toplantıda, ARÜS-DER’in tüm ekipman grupları için imalatta, tescilde ve tescil sonrasında karşılaşılan sorunları raporlayarak, Bakanlığa sunması kararı alındı.

TSE Ürün Belgelendirme Merkezi Başkanı ve Sanayi Bakanlığı Sanayi Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Çetin ise hazırlanacak bu raporun sektörün yaşadığı sıkıntıların çözümünde büyük oranda etkili olacağını kaydetti. İki bölüm halinde gerçekleşen toplantıda ayrıca şu konu başlıkları değerlendirmeye açıldı:

- Geçici plaka uygulamaları,
- Araç muayene uygulaması,
- TİP onaylı aksamlardan tekrar proje istenmesi sorunu,
- Çok aşamalı TİP onay belgesi ve münferit onayların sonlandırılması,
- Proje ve testlerin TSE tarafından yapılması konusu,
- Araçların MARTOY’a bağlı olanlar, isteğe bağlı olanlar şeklinde sınıflandırılması talebi,
- 2. aşama TİP onayının iş makinaları kapsamında ve MARTOY kapsamında olmak üzere sınıflandırılması,
- Sanayi Bakanlığı’nda uzun süre bekleyen TİP onay dosyaları.