Dernekler
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:47   Güncelleme : 13-11-2014 17:47

Hedef 113 bin ton lastik!

Bugüne dek 173 bin ton ÖTL (Ömrünü Tamamlamış Lastik) toplayarak çevreye ve ülke ekonomisine kazandıran LASDER’in 2012 hedefini, Dernek Başkanı Hakan Bayman açıkladı.

Hedef 113 bin ton lastik!

Bugüne dek 173 bin ton ÖTL (Ömrünü Tamamlamış Lastik) toplayarak çevreye ve ülke ekonomisine kazandıran LASDER’in 2012 hedefini, Dernek Başkanı Hakan Bayman açıkladı. Bayman, “2012 yılı hedefimiz 113 bin ton ömrünü lamış lastik toplamaktır” .

Arabanızın lastiğini yenilediniz; peki ya eski lastiğiniz ne hiç düşündünüz mü? İşte bu Ömrünü Tamamlamış Lastikler (ÖTL); LASDER tarafından mevzuata uygun bir şekilde toplanıp çevreye ve ülke ekonomisine geri kazandırılıyor.

Brisa, Continental, Goodyear, Michelin ve Pirelli olmak üzere 5 lastik sanayicinin bir araya gelerek kurduğu LASDER; Nisan ayında 5 yaşını druyor. Geçtiğimiz yıllarda Baytur, İncitaş ve Anlaş'ın da katılımı ile üye sayısı 8'e çıkan derneğin, bugüne kadar Türkiye genelinde toplayıp çevreye ve ülke ekonomisine geri kazandırdığı ÖTL miktarı ise tam 173 bin ton.

LASDER Başkanı Hakan Bayman; 2012 hedeflerini 113 bin ton ÖTL olarak açıkladı. Hakan Bayman, lastik sanayicileri olarak kurdukları derneğin kısa da önemli bir sosyal görevi yerine getirdiğini belirterek şunları söyledi:

“Artık çok iyi biliyoruz ki lastik de ekonomik değeri yüksek bir geri dönüşüm malzemesi. Bu 5 yılda LASDER varoluş amacına uygun bir strateji izleyerek sosyal görevini yerine getirmiş; tüm atık değerlendirme sistemleri içinde örnek bir model yaratmıştır. Yıllara göre toplanan ÖTL miktarlarındaki artış ve 2012 hedefinin 100 binli rakamların üstünde öngörülmesi bunun göstergesidir.”

Hakan Bayman, 2012 yılında toplamayı öngördükleri toplam 113 bin ton ÖTL’nin yüzde 67’sinin, ilgili mevzuatta da yer aldığı üzere öncelikle malzeme olarak geri kazanılacağını ve bu sayede 33 milyon TL’lik ekonomik değer sağlanacağını belirtti. 2012 faaliyetlerini yürütmek üzere açtıkları ihalede 9 yüklenici firma, Horoz Lojistik, FBS Lojistik, Lokman Geri Kazanım, Derman Lastik, Çetinkaya Lastik, PİEM Enerji, Çivril Nakliyat, Selçuk Kauçuk, ASK Geri Dönüşüm firmaları ile sözleşme imzaladıklarını da belirten Hakan Bayman, toplanan ÖTL’lerin geri dönüşüme gideceği 11 geri kazanım tesisini ise şöyle açıkladı: “Soysal Kauçuk, Lokman Geri Kazanım, Akın Rejenere Kauçuk, Çetinkaya Lastik, Prokom Madencilik Elektrik, Katek Kauçuk, Barutçular Kauçuk, Selçuk Kauçuk, Tam Yeniden Kazanım, Ün-Sal, Hatko Dokuma.”