Dernekler
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:49   Güncelleme : 13-11-2014 17:49

Ulaşımda çözüm entegre!

UITP Genel Sekreteri Alain Flausch, daha hızlı bir ulaşım için raylı sistemler ile otobüs sistemlerinin entegre edilmesi ve toplu taşımacılığın daha cazip hale getirilerek vatandaşın özendirilmesi gerektiğini söyledi.

Ulaşımda çözüm entegre!

UITP Genel Sekreteri Alain Flausch, daha hızlı bir ulaşım için raylı sistemler ile otobüs sistemlerinin entegre edilmesi ve toplu taşımacılığın daha cazip hale getirilerek vatandaşın özendirilmesi gerektiğini söyledi.

Tüm Otobüsçüler Birliği (TOHÖB) ve İETT’nin ev sahipliğinde Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği’nin (UITP) 7’inci UITP Uluslararası Otobüs Konferansı sonrası UITP Genel Sekreteri Alain Flausch bir değerlendirme toplantısı yaptı. Toplantıda UITP Teknik Direktörü Thierry Wagenknecht, UITP Türkiye Ülke Müdürü Kaan Yıldızgöz ve TOHÖB Genel Sekreteri Onur Orhon da hazır bulundu.

“Kesinlikle çok derin bir toplantı ğunu söyleyebiliriz. Çok güzel bir program oluşturulmuş” diyen Genel Sekreter Alain Flausch burada otobüsün özellikle ne kadar etkin bir ulaşım aracı ğu üzerinde durulduğunu söyledi. Alain Flausch, “Otobüs gerçekten de toplu taşımacılığın başarısı ve ekonomik bir şekilde gerçekleştirilmesi için özellikle büyük kentlerde zorunlu. İstanbul’da burada toplu taşımacılığı öncelikli olarak benimsemiş kentlerden biri. Gerçekten çok yoğun trafiği olan ve milyonlarca insanın aynı anda yolculuk ettiği bir kent ve bu kentin yaşanabilir ve güzel bir kent olabilmesi için de toplu taşımacılık açısından önemli çözümlere ihtiyacı var. Bu konferansın verimli olması konusuna gelince, burada dünyanın birçok ülkesinden temsilciler var. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden hem de hükümetten temsilciler ve uzmanlar vardı. Burada otobüsün ne kadar etkin bir ulaşım aracı ğu bir kez daha tartışıldı” .

DÜNYA NÜFUSUNUN %70’İ KENTLERDE YAŞAYACAK

UITP’nin PTx2 stratejisinden de bahseden Alain Flausch, 2025 yılına kadar dünya da toplu taşımacılığı iki katına çıkartmayı hedeflediklerini ve bunun içinde gerekli çalışmalara başladıklarını söyledi. Projede hükümetin, yerel yöneticilerin ve sektör mensuplarının bir araya gelmesinin çok önemli ğunu ifade eden Alain Flausch, “Bu stratejiyi şöyle açıklaya biliriz. Bugün yaşadığımız biçimde yaşamaya devam edersek eğer toplu taşımacılıkla ilgili kapsamlı bir plan ve hedef koymazsak kendimize gerçekten çok ciddi bir felaket ile karşı karşıya kalabiliriz hem çevresel açıdan hem ekonomi açısından hem de yaşanabilir kentler oluşturulması açısından bizi bekleyen çok büyük felaketler olabilir. Oysa biz dünyada bir değişiklik gerçekleştirmek ve kentleri yaşanabilir kılmak istiyoruz. Bu yüzden oluşturduğumuz planda 2025 yılında dünyada toplu taşımacılığı iki katına çıkarmayı hedefledik. Bu bütün dünyayı kapsayan bir hedeftir ama tabi ki bu oranlar kentten kente farklı olabilir. Çünkü hali hazırda bazı kentlerde toplu taşımacılığın oranı zaten yüksek, o yüzden bazı kentlerde farklı oranlar olabilir. Bunun için hem siyasetçilerin hem yerel yönetimlerin hem de toplu taşıma aracı işletmecilerin ve bütün sektörün katılımı çok önemli. Toplum içinde daha görünür hale gelmeleri gerekiyor. 15 yıl içerisinde dünya nüfusunun yüzde 70’i kentlerde yaşayacak. Yani insanlığın geleceği kentlerdir. Kentleri yaşanabilir hale getirmekte bizim önceliğimizdir” diye konuştu.

SORUN VAR, ÇÖZÜM DE VAR

Toplu taşımacılıkta biraz temkinli davranmak gerektiğini ifade eden UITP Genel Sekreteri Alain Flausch, bir reçete ile tüm sorunların çözüme kavuşamayacağının altını çizdi. Alain Flausch, “Soranlar için reçete var ama bu reçeteler her kentin özel durumuna göre şekillendirilmesi gerekiyor. O yüzden verdiğimiz önerilerde de son derece temkinli olmaya özen gösteriyoruz. Başarılı bir toplu taşımacılık sistemi oluşturulması için iki konunun önemli ğunu düşünüyoruz. Bir tanesi raylı sistemler ile otobüs taşımacılığının entegrasyonu. Hem enformasyon sistemleri açısından hem de biletleme açısından bu iki sistemin bir biri ile entegre olması gerekiyor. Tabi ki bu kolay değil. Bunun için hem para hem de siyasi irade gerekli. İnsanlar bir araçtan inip başka araca binmek için bilet alıyorsa toplu taşımacılığın alanı sınırlı olacaktır. Toplu taşımacılıkta esas bütün araçların halka rahat erişilebilir olmasıdır. İkinci tavsiyemiz ise şu: Raylı sistemler biraz daha korumalıdır. Raylı ğun için diğer araçlardan farklı yol alır. Fakat otobüsler için bu koruma söz konusu değil. Otobüsler diğer araçlar ile aynı şeritte yol almak zorunda kalıyor. Hâlbuki onlara farklı bir şerit ayırırsanız bu onların hızını ve aynı da dakikliğini arttıracaktır. Bu da onları halkın gözünde daha cazip kılacaktır” diye konuştu.

METROBUSTE SORUNLAR BAŞLADI

Metrobüs sistemlerinin ilk olarak Güney Amerika’da geliştirildiğini dile getiren Alain Flausch, İstanbul’daki projenin başlangıçta çok iyi bir fikir ğunu ancak la yolcu kapasitesinin artmasıyla birlikte hizmet kalitesinin de düştüğünü ifade etti.

Toplu taşımacılık sektöründe en uygun çözümün raylı sistemler ile lastik tekerlekli sistemlerin entegrasyonu ğunu dile getiren UITP Genel Sekreteri Alain Flausch, “İstanbul’daki kullanımının da kça mükemmel ğunu görüyoruz. Şimdi ilk oluşturulduğunda günde 350 bin yolcu taşımak için oluşturulmuştu ancak şuanda 650 bin yolcu taşıdığını görüyoruz. Şimdi sorunlar yaşamaya başladı. Bir kere arka arkaya gelen metrobus ve yolcu kuyrukları var. Bu sebeple de hizmet kalitesinde düşüş ğunu görüyoruz. Bu hızlı otobüs sistemleri, metrobus sistemleri güzel sistemler ancak belli bir kapasiteye ulaştıklarında onları layacak ve belli bir kapasitesini alacak başka taşıma biçimlerine ihtiyaç var. Bunun içinde en uygunu metro sistemleridir. Çünkü metro sistemlerinin kapasitesi daha yüksek oluyor ve daha iyi kaliteyle işletilebiliyor. Raylı sistemler ile lastik tekerlekli sistemlerin entegrasyonu çok önemlidir. Bu konuda daha çok çalışma yapılmalıdır. Ancak bu şekilde trafik sorununun önüne geçilebilir” açıklamasını yaptı.