Dernekler
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:50   Güncelleme : 13-11-2014 17:50

İSTAB, KDV sorununu çözdü

İstanbul Taşımacılar Birliği Derneği (İSTAB) üyeleri adına yaptığı başarılı çalışmalara bir yenisini ekledi.

İSTAB, KDV sorununu çözdü

İstanbul Taşımacılar Birliği Derneği (İSTAB) üyeleri adına yaptığı başarılı çalışmalara bir yenisini ekledi. Sektörün en önemli sorunlarından biri olan “KDV Tevkifatı Uygulaması” İSTAB’ın girişimleri sonucunda yeniden düzenlendi.

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından, 14 Nisan 2012 tarih 28264 sayılı resmi gazetede yayınlanan, 1 Mayıs’ta yürürlüğe giren 117 Sayılı KDV Genel Tebliği, servis taşımacılığı sektöründe büyük sıkıntılara yol açmıştı. Söz konusu genel tebliğle yürürlüğe giren tevkifat uygulaması İSTAB’ı harekete geçirmiş, TBMM Ulaştırma Komisyonu Başkanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı’yla sorunun çözümü için görüşmeler yapılmıştı. İSTAB’ın çalışmaları sonucu sorun çözüldü, Gelir İdaresi Başkanlığı, 21 Haziran Perşembe günü, “KDVK-63/2012-3 Sayılı Katma Değer Vergisi Sirkülerini” yayınlayarak tevkifat uygulamasını yeniden düzenledi.

KDV tevkifatı sorununun çözülmesi dolayısıyla İSTAB Başkanı Hakan Orduhan, dernek binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıda İSTAB Yönetim Kurulu Üyeleri; Ahmet Karakış, Naci Ateş ve Köksal Yüzbaşıoğulları da hazır bulundu.

İlgili genelge yayınlandıktan sonra sorunun çözümü için girişimlere başladıklarını belirten İSTAB Başkanı Hakan Orduhan; “İSTAB yönetimi öncelikle İstanbul’da KDV Dairesi Başkanına bir ziyaret tertipledik, ardından Ankara’da Gelir İdaresi Başkanlığı’na ikinci bir ziyaret gerçekleştirdik. Yapmış ğumuz ziyaretlerde, KDV tevkifatında servis firmalarını bekleyen sıkıntıları, bundan sonraki süreçte doğabilecek olumsuzlukları ve modelin nasıl olması gerektiğini muhataplarımıza izah ederek bir görüşme silsilesi oluşturduk. Bunun neticesinde, sunmuş ğumuz tabloların, yapmış ğumuz açıklamaların mantığı ve akılcılığı gelir idaresi başkanlığı tarafından derhal kabul gördü. Sonuç olarak bununla ilgili çok acil bir sirküler yayınlama ihtiyacının ğu tespit edildi. Bunu da hayata geçirdiler. Sorunun çözümünde tabi ki öncelikli olarak, Gelir İdaresi Başkanlığına, anlayışlı tutumu ve akılcı yaklaşımından dolayı teşekkür ediyoruz” .

Sektörün adeta bir uçurumdan döndüğünü vurgulayan İSTAB Başkanı Hakan Orduhan; “Eğer tevkifat uygulaması devam etseydi, şöyle bir uygulamayla bir karşı karşıya kalacaktık; 100 lira artı yüzde 18 KDV alarak 118 liraya taşıdığımız bir yer için, sıfır kar marjıyla çalıştığımızı varsayalım. Tedarikçimize de 100 lira artı KDV yani 118 lira ödeme yapıyorduk. Tevkifat uygulaması başladığında uygulama aynen şuna döndü; biz 100 lira artı KDV, yani 118 lira aldığımız yerden, 100 lira artı KDV’nin yarısı 109 lira tedarikçiye öderken, 100 Lira artı KDV artı tevkifat toplam 118 lira ödeyerek ciddi bir finansman açığıyla karşı karşıya kalacaktık. Bunu kapatmak için devletten sürekli alacaklı kalıp bu alacağı da yıllara sirayet eden bir çalışma ve vergi incelemesi sonunda almamız söz konusu olacaktı. Bu da imkânsız gibi görünen bir şeydi. Böyle bir uygulamada, kazancın yüzde 9’unu direkt devlete bırakan bir uygulama olacaktı. Bizim sektörümüzün büyük kar marjları yok. Bu uygulama olsaydı, birçok firmanın kapanması söz konusu olacaktı” diye konuştu.

KDV sirküleri Mayıs ayını da kapsıyor

Yayınlanan KDV sirkülerinin 1 Mayıs’tan başlamak üzere uygulanacağının altını çizen Başkan Orduhan; “Mayıs ayından başlamak üzere uygulamaya son verildi. Servis firmaları artık KDV tevkifatına maruz kalmayacaklar ancak servis firmaları tedarikçilerine ödeme yaparken tevkifat uygulaması yaparak yüzde 9’unu vergi dairesine yatıracaklar. Böyle bir sonuca geldik. KDV tevkifatı 1 Mayıs’tan itibaren geçerli olmak üzere çıkmıştı. Şimdiki sirküler ise 1 Mayıs’tan itibaren olan süreci kapsayacak şekilde çıktı. Ayın 24’üne kadar KDV beyanname verme süresi var. Daha önce beyanname vermiş olan firmalar düzeltme beyannamesi vererek işlemi düzeltebilirler. Beyanname vermemiş olanlar ise zaten bu işlemi iptal ederek yollarına devam edecekler. Bu arada firmaların, taşımasını yapmış ğu şirketlere kesmiş ğu faturaları da düzeltmeleri gerekecek. Çünkü tevkifatlı kesilmiş faturalar vardı, şimdi onları iptal ederek normal faturaya dönülmesi çok önemli ve hassas konulardan bir tanesi ” .