Dernekler
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:50   Güncelleme : 13-11-2014 17:50

Aynı geminin yolcularıyız, birleşin!

Tüm Otobüsçüler Federasyonu (TOF) Başkanı Mustafa Yıldırım, sektörün zor bir dönemeçten geçtiğini hatırlatarak firma sahiplerine çağrıda bulundu.

Aynı geminin yolcularıyız, birleşin!

Tüm Otobüsçüler Federasyonu (TOF) Başkanı Mustafa Yıldırım, sektörün zor bir dönemeçten geçtiğini hatırlatarak firma sahiplerine çağrıda bulundu. Başkan Yıldırım, “Ayakta kalmanın yolu birleşmekten geçiyor” .

TOF, üyeleri onuruna iftar yemeği verdi. TOF Başkanı Mustafa Yıldırım ve Genel Sekreter Nusret Ertürk’ün ev sahipliğini yaptığı iftar yemeğine; İstanbul Vali Yardımcısı Kazım Tekin, Bayrampaşa Belediye Başkanı Atilla Aydıner, IRU Daimi Temsilcisi Haydar Özkan, TOBB Türkiye Karayolu Yolcu Taşımacılığı Meclis Başkanı Rüştü Terzi, TOBB Türkiye Karayolu Yolcu Taşımacılığı Meclisi Akademik Danışmanı Doç. Dr. Kemal Karayormuk, UND Başkanı Ruhi Engin Özmen, TOFED Başkanı Mehmet Erdoğan, Genel Sekreter Mevlüt İlgin ve TOFED yönetim kurulu üyeleri, Harem Otogar Dernek Başkanı Kemal Kolaçoğlu, TÖHOB Genel Sekreteri Onur Orhon, Temsa, Mercedes-Benz Türk ve MAN yetkilileri ile çok sayıda firma sahibi ve yöneticileri katıldı.

Gecede bir konuşma yapan TOF Başkanı Mustafa Yıldırım, sektör adına birlik ve beraberlik mesajları verdi. Yıldırım, “Bizler aynı geminin yolcularıyız. Sonuçta burada TOF, TOFED iki federasyon ve onların üyeleri, temsilcileri, meslektaşlarımız hep bir aradayız. Ramazan bizi bir araya getirdi inşallah bu birlikteliğimizi, beraberliğimizi daha da geliştireceğiz. Ulaştırma sektörlerinde ciddi değişim ve dönüşüm yaşandı. Yaşanmaya da devam ediyor daha da değişecek, daha da dönüşecek. Karayolundaki büyük gelişmeler, demiryolundaki yapım süreci devam ederken yaklaşık 50-55 milyon yolcumuz hava yoluna gitti. Bu bize zarar verirken ülke için çok büyük bir menfaat. Bu ülkede insanlar 20 saatlik yolculuğu uçakla yapmak durumundadır” .

OTOBÜSÇÜLÜK BİTMEYECEK

Duble yol çalışmalarıyla yolculukların daha kısa hale geldiğini vurgulayan Başkan Yıldırım, “Ulaştırma Bakanlığımızın karayolunda yaptığı 20 bin Km duble yol, ulaşımda kaliteyi, hizmeti ve ulaşımı tetikleyici bir unsur olarak devam ediyor. Otobüs yolculukları artık eskisi kadar uzun değil. Eskisi kadar riskli değil, kaza riski daha az. Onun için otobüs yolculukları hiçbir bitmeyecek. Bu meslektaşlarım 80 yıldır bu ülkenin insanını sırtında taşıdı. Dünya durdukça taşımaya devam edecek. Çünkü bütün dünyada karayolunun payını yüzde 60’ın altına düşüren hiçbir ülke yok” diye konuştu.

AKLIN YOLU BİR…

Son 10 yılda sektörde büyük değişim ve dönüşümler yaşandığının altını çizen TOF Başkanı Mustafa Yıldırım, bu değişim ve dönüşümde karayolu taşımacılık sektörünün göz ardı edildiğini kaydetti. Birleşmelere sıcak bakan Yıldırım, şöyle devam etti:

“D4 kapsamında 100 Km altındaki taşımalarımızda yılda bir milyon insan taşınıyor. Dolayısıyla bu insan sayısını hiçbir sistemle taşıyamazsınız. Karayolunun önemini önce kendi mensuplarının bilmesi lazım. Sonra bunu çok iyi anlatmamız lazım sivil toplum örgütleri olarak. Biz sivil toplum örgütleri olarak bir araya gelmemiz lazım ve önümüzdeki dönemler için bu sektöre yeni bir elbise biçmemiz lazım. Sektörün ihtiyaçlarını, ekonomik taleplerini ortaya koymamız lazım. Fayda maliyet analizlerini yapmamız lazım. Eskisi kadar para kazanmıyoruz, çünkü dünyanın en pahalı akaryakıtını kullanıyoruz. Son 10 yılda açılan bir şirket yok, kapanan şirket sayısı yüzde 50. Bu daha da azalacak. Aklın yolu bir. Ayakta kalmak birleşmeden geçiyor. Daha büyük şirketlerin bünyesinde birleşmede şahsen fayda görüyorum. Son 10 yılda 576 şirket 320 şirkete inmiştir. Birleşmeler olmuştur, kapananlar olmuştur. Havayoluna giden yolcu, İDO’nun daralttığı pazar, demiryolunun daralttığı pazarla 12 bin otobüs 8 bine düştü. Yaz aylarında 8 bin, kış aylarında ise şehirlerarası D1’den büyük oranda kaçış olacak. Kaçmak zorunda çünkü 3 kişi ile 5 kişi ile yola gitme lüksü yok artık otobüsçünün.”

OTOBÜSÇÜ KAÇIYOR

Gecede bir konuşmada TOFED Başkanı Mehmet Erdoğan yaptı. Erdoğan konuşmasında sektörün yaşadığı sıkınlar üzerinde durarak çözüm yolları için ortak çalışmalar yapılması gerektiğini hatırlattı.

Otobüs seferlerinde ciddi oranlarda düşüşler yaşandığını belirten TOFED Başkanı Erdoğan, “Karayolu yolcu taşımacılığı zor bir süreçten geçiyor. Sezonu bekleyen otobüsçü, Ramazanın başlamasıyla büyük bir sükuti hayale uğradı. Doluluk oranları çok ciddi oranlarda düştü. Büyük İstanbul Otogarı’nda Haziran ayında günlük çıkış yapan otobüs sayısı 2200 iken Ramazan ile birlikte bu sayı 1400’lere düştü. Yaklaşık 800 sefer otobüs sayısı azalmış . Kalkan otobüslerin doluluk oranları ise yüzde 40, yüzde 50’ler de idi. Ramazan sektörü çok ciddi oranda etkiledi. 16 ve 19 Ağustos tarihleri arasında Bayram nedeniyle doluluk var. Bununla ilgili Ulaştırma Bakanlığı’ndan D2 belgeli otobüslerin kullanılması konusunda izin aldık. 17-26 Ağustos tarihleri arasında izin verildi. D1’de 348 şirket, 8540 otobüsle çalışıyor. D2 gurubunda ise 1200 firma, 25 bin otobüsle çalışıyor. Artık otobüsler tarifeli sefer yapamıyor. Otobüsçü yüksek fiyattaki mazotla otobüsünü yürütemediği için D1’den D2’ye kaydı. Kamyoncu mantığıyla yolcu, turist veya gurup bulursa hareket ediyor. Tarifeli sefer yapmak cesaret istiyor. Çünkü otobüsçü daha yola çıkmadan zarar etmeye başlıyor. Tarifeli otobüsçü boş-dolu gidiyor ama sefer sonunda da zarar ediyor” .

Birlik ve beraberlik mesajları da veren TOFED Başkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Mustafa Başkan’ın bahsettiği birlik ve beraberlikten bende bahsetmek istiyorum. Bu Ramazan iklimi ile bir iyimserlik havası var. Birlikte yapabileceğimiz çok şey var. Bende kendilerine katılıyorum. Yönetim kurulundaki arkadaşlarımızda aynı istek ve doğrultudalar. Sektörün bu birlikteliğe ihtiyacı var. Biz bu sektörde büyüdük. İkimizin de bu sektöre borcu var. Sektöre güzel şeyler yaparak bu borcumuzu ödememiz gerektiği kanaatindeyim.”

Harun Karabulut – Ulaşım Gazetesi
www.ulasimgazetesi.com