Dernekler
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:50   Güncelleme : 13-11-2014 17:50

Sektör için projelerde birleşiriz!

Karayolu yolcu taşımacıları ve sektörün sivil toplum örgütü TOF ve TOFED yöneticileri Ramazan ayında birlik ve beraberlik tablolusu sergiledi.

Sektör için projelerde birleşiriz!

Karayolu yolcu taşımacıları ve sektörün sivil toplum örgütü TOF ve TOFED yöneticileri Ramazan ayında birlik ve beraberlik tablolusu sergiledi. İftar davetleri boyunca, birlik tablosunun Ramazan ayı sonrası da devam etmesi temennisinde bulunuldu. TOF’un iftar davetinde birleşmenin olmayacağını açıklayan Başkan Mustafa Yıldırım, ancak sektör menfaatleri doğrultusunda ortak projelerde bir araya gelinebileceğinin altını çizdi. TOFED Genel Sekreteri Mevlüt İlgin ise TOF ile birlikte her türlü projede ortak hareket edeceklerini açıkladı.

TOFED Genel Sekreteri Mevlüt İlgin, yaptığı yazılı açıklamada çalışmalar hakkında bilgi vererek sektörün sorunlarını sıraladı. İlgin, “TOF’la bir platform oluşturup sorunların çözümü için birlikte hareket edebiliriz. Ancak sektörün çatı örgütü TOFED’tir” . TOFED Genel Sekreteri İlgin, yaptığı yazılı açıklamada aynen şu ifadeleri kullandı:

Karayoluyla yolcu taşımacılığı sektörünün örgütlenmesi 1972’li yıllarda rahmetli Cemal Ulusoy’un başkanlığı’nda kurulan Türkiye Otobüsçüler Cemiyeti ile başlamış, ardından bu oluşumun devamı niteliğindeki Uluslararası Anadolu ve Trakya Otobüsçüler Derneği (UATOD) ile önemli çalışmalar imza atılmıştır. Sayın Galip Öztürk’ün kurucu başkanı ğu TOFED de bu oluşumun öncülüğünde 4 Ocak 2005 tarihinde kurularak halen faaliyetlerini sürdürmektedir. Sayın Ahmet Yalamanoğlu ve Sayın Rüştü Terzi ile şimdiki Genel Başkanımız Sayın Mehmet Erdoğan’ın yanı sıra Mustafa Yıldırım’ın da genel başkan olarak görev yaptığı TOFED, bu sektörün tartışmasız çatı örgütü niteliğinr. Şu anda federasyonumuza hemen tüm illerde ve karayoluyla yolcu taşımacılığı sektörünün değişik dallarında faaliyet gösteren 80 dernek üyedir. 2012 yılı sonunda üye dernek sayımızın 100’ü bulacağını hesaplamaktayız. Netice itibarıyla otobüs işletmeciliği sektörünün değişik alanlarında, bütün illerinde ve bazı büyük ilçelerinde faaliyet gösteren otobüs işletmeciği sektörünün üst organı TOFED’tir.

IPRU ÇALIŞMALARI

Otobüs işletmeciliği alanında ülkemiz batılı ülkeler de dahi olmak üzere tüm dünyaya örnek olacak bir gelişmişlik düzeyine sahiptir. TOFED olarak Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımızın da desteğini alarak, uluslararası arenada faaliyet gösteren bir meslek örgütünü de ülkemize kazandırmak üzereyiz. Genel Başkan Yardımcımız Ali Çıkkan’ın sorumluluğunda yürütülen çalışmalar sonucunda Uluslararası Karayolu Yolcu Taşımacıları Birliği (IPRU)’nun kuruluşu, 2013 yılının Mayıs ayında 20 ülkenin kurucu yolcu taşımacılığı meslek örgütleriyle birlikte ve bu ülkelerin Ulaştırma Bakanlarının katılımıyla ilan edilecektir.

TOSEV ÇALIŞMALARI

TOFED’in girişimleri sonucunda, Türkiye Otobüsçüler Sosyal Dayanışma ve Eğitim Vakfı’nın (TOSEV) kuruluşunda sona yaklaşılmıştır. Mahkemeden kuruluş senedi beklenen, sektörün saygın isimlerinin ve firma sahipleriyle yöneticilerinin de içinde yer aldığı 100 kişiden oluşan Mütevelli Heyeti ile TOSEV’in öncelikle karayolu yolcu taşımacılığı meslek lisesi ve Türkiye Otobüsçülük Tarihi Müzesi’ni sektöre kazandırması hedeflenmektedir. TOSEV’in öncelikli görevleri arasında sektör mensuplarının çocuklarının eğitimlerine burs vermek olacaktır.

AKARYAKITTAN ALINAN ÖTV’NİN İADESİ

Yurt içinde tarifeli taşımacılık yapan, yani D1 belgeli otobüs işletmeleri kamu hizmeti vermektedirler. Sayıları her gün azalan ve her gün biraz daha kurumsallaşan bu firmaların en büyük gider kalemini de akaryakıt oluşturuyor. Toplu taşımacılığın teşvik edilip desteklenmesi gerektiği de dikkate alınarak D1 Belgeli otobüslerin kullandıkları akaryakıttan ÖTV alınmamasını, ya da en azından ökleri ÖTV’nin yüzde 50’sinin iadesini talep etmekteyiz.

BİLETLERDEKİ KDV’NİN YÜZDE 8’E ÇEKİLMESİ

Turizm üçayaklı bir faaliyettir: Acentecilik, konaklama ve ulaşım… Turizmin en önemli ayağının ulaşım ğu gerçeği dikkate alınmalı, tanzim ettiğimiz biletlerdeki KDV oranı turizmin diğer ayaklarında ğu gibi yüzde 18’den bir alt dilim olan yüzde 8’e çekilmelidir.

MANEVİ TAZMİNAT

Trafik kazalarından sonra manevi tazminatlar tüm otobüsçülerin uykusunu kaçırmaktadır. TOFED’in girişimleriyle manevi tazminatların sigorta poliçelerinde yer alması konusunda sona gelindi. Ancak konuyla ilgili yasal düzenlemenin bir an önce yapılarak yürürlüğe girmesi gerekmektedir. Bu mevzuat değişikliği ülkemizdeki sigortacılığın kamuoyu nezdindeki güvenilirliğini de artıracaktır.

İKİNCİ EL OTOBÜS SORUNU

Atıl otobüslerin ikinci el satışlarının sağlanması için TOFED olarak yapmayı planladığımız fuar desteklenmeli, diğer olası çözümler de etüt edilerek belirlenmelidir. Otobüs üretim merkezi olan ülkemizin bir otobüs mezarlığına dönüşmesi engellenmelidir.

AKARYAKIT SINIRLAMASI

Uluslararası yolcu taşımacılığı yapan otobüsler 550 litre ÖTV’siz akaryakıt alarak taşımacılıktaki maliyet problemlerini bir nebze de olsa hafifletebiliyorlardı. Ancak, son dönemde getirilen ÖTV’siz akaryakıt miktarının 300 litreye düşürülmesi bu meslektaşlarımızı sıkıntıya sokmuştur. Bu kararın derhal düzeltilerek kaldırılmasını ve ÖTV’siz akaryakıt kısıtlamasının acilen kaldırılmasını istiyoruz.

ÖRGÜTSEL MESELELER

TOBB’daki sektör meclisimiz daha işlevsel hale getirilmelidir. Ayrıca, her ilde faaliyet göstermekte olan ticaret odalarında sektör mensuplarımızın her gün biraz daha etkin klarını sevinerek görmekteyiz. Bu odalarda yoksa karayolu yolcu taşımacıları meslek komiteleri oluşturulmalı ve çalışmaları sektörün gelişimi için daha aktifleştirilmelidir. Tüm illerdeki il trafik komisyonları ve UKOME’lerde, TOBB sektör meclisi ve ticaret odalarının meslek komiteleri vasıtasıyla sektör mensupları mutlaka bulunmalıdır. Tüm bu örgütlenme çalışmaları devam ederken, asla bu çalışmalara sekte vurmayacağını, tersine güçlendireceğini inandığımız TÜRTAB (Türkiye Taşımacılar Birliği) yasa teklifini desteklemekte ve bir an önce yasalaşması için çalışmalar yapmaktayız.

MEVZUATA DAİR

Karayolu Taşıma Kanunu ile yerel yönetimler yasasının bazı maddeleri birbirleriyle çelişmektedir. Özellikle terminal yapımı, işletilmesi ve işletilmesinde belediyelere imtiyaz tanınması ile ilgili maddeler karayolu taşımacılığının ruhuna uygun olarak değiştirilmeli ve bu imtiyaz kaldırılmalıdır.

SEKTÖR MENFAATLERİ

TOFED olarak geliştirdiğimiz projeler ve sorunlarımızın çözümü için yürüttüğümüz çalışmalardan bazılarını yukarıda özetlemeye çalıştım. TOFED olarak biz bu çalışmalarımızı sürdürürken elbette farklı görüş ve eğilimleri nedeniyle bizim dışımızda kalan dernekler ve federasyonların olması doğaldır. Hatta olmalıdır da. Bazı dönemlerde genel başkanlık ve üst düzey yöneticilik görevlerinde bulunmuş olan bazı meslektaşlarımızın TOF adı altında ayrı bir federasyonda kendilerini ifade etmeleri demokrasinin gereklerinden biridir, olağandır. Ama burada önemli olan sektörün menfaatleri doğrusunda işbirliği kapılarını kapamamaktır.

ÖNERİLERE AÇIĞIZ

Biz gücümüze, yapabileceklerimizi bilmemize rağmen ve aslında tam da bu nedenle TOFED olarak kurumsal ve örgütsel birleşme dâhil her türlü birlik önerilerine, ayrıca sektörümüzün duayenleriyle saygın isimlerinin tavsiyelerine açığız. Bu doğrultuda, TOFED Genel Başkanı ve Genel Sekreteri olarak işbirliğinde bulunabileceğimiz konuları görüşmek üzere ilk adımı attık ve TOF Başkanı Mustafa Yıldırım’ı ziyaret ettik. Daha sonra mübarek Ramazan ayı boyunca verilen iftar yemeklerinde birlik ve işbirliği adına çok olumlu havalar oluştu.

TEŞEKKÜRLER

Sadece Ramazan ayı boyunca bir arada bulunduğumuz iftar yemeklerinde değil, yıllardan beri, Sayın Tahsin Yücefer, Sayın İbrahim Arttırdı, Sayın Ali Osman Ulusoy, Sayın Latif Karaali, Sayın Sümer Yığcı, Sayın Saip Konukoğlu, İSTAB Başkanı Sayın Hakan Orduhan ve daha birçok sektör büyüğü ve önemli isimleri birlikteliğin sağlanması doğrultusunda önemli çalışmalar yapmakta ve katkılar sunmaktadırlar. Bu görüş ve düşüncelere çok değer verdiğimizin altını çizerek onlara teşekkür ediyorum.

TIPA TIP AYNI

TOF Başkanı ve yöneticileriyle yaptığımız görüşmelerde ve sohbetlerde yukarıda sıraladığım sektörün sorunlarıyla ilgili konularda birlikte hareket edebileceğimiz anlaşılmaktadır. İki federasyonun temsilcileri ile genel müdürlerinin de yer alacağı 7 veya 9 kişilik “Otobüsçüler Platformu” kurularak işbirliği yapılacak noktalar bir protokolle somutlaştırılmalı, imza altına alınmalı ve sonrasında iş başı yapılmalıdır. Sektörümüzün çatı örgütü bellidir. Ama sonuçta sektörümüz bizden, farklı görüş ve düşünceler içinde olanları da kapsayacak şekilde hareket etmemizi ve sorunlarına çözümler üretmemizi bekliyor.