Dernekler
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:53   Güncelleme : 13-11-2014 17:53

Özmen: Yaptıklarımız ve ahlaksız anlaşma (!)

Uluslararası Nakliyeciler Derneği’nin 37’nci genel kurulunun açılışında konuşan Ruhi Engin Özmen, 2 yıllık görev süneleri boyunca yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Özmen: Yaptıklarımız ve ahlaksız anlaşma (!)

Uluslararası Nakliyeciler Derneği’nin 37’nci genel kurulunun açılışında konuşan Ruhi Engin Özmen, 2 yıllık görev süneleri boyunca yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Özmen, “Sayın başkan; Un Ro-Ro’dan alınan paraları iade edeceğini, tazminat davasından 70 milyon TL kazanacağını ve Un Ro-Ro’daki hisselerin değerini koruyacağı taahhütleri basın yoluyla vermesi üzerine yönetim kurulu arkadaşlarım ve ben aday olmayacağımızı açıkladık” .

Ruhi Engin Özmen, UND üyelerine hitaben yaptığı konuşmada aynen şunları söyledi:

Hepinizin bilgi gibi 17 Ocak 2011 tarihinde Uluslararası Nakliyeciler Derneği’nin yeni dönem yönetim kurulunu oluşturduk. Bu dönemde UND ve RODER birleşmesinden oluşan yönetim kurulunun yarattığı sinerji de olsa, deneğin maddi olarak gelmiş-geçmiş en zor 2 yılında görev yaptık. UND Deniz’in yaşadığı başarısız ticari hayattan sonra derneğin nakde çevirecek bir durumunun olmadığını sizlerle defalarca paylaştık. Bu paylaşmamız neticesinde nakde çevrilecek en kolay yol; UND’nin, Un Ro-Ro’daki 1/3 hissesini 5 milyon Euro’ya satış opsiyon sözleşmesi imzalayarak sattık. Bu paranın bir kısmını UND Deniz’in borçlarını kapatmakta, bir kısmını da Gürbulak’ın yeniden yapılandırılmasında kullandık. Daha sonra “Ahlaksız Anlaşma” olarak adı geçen bu anlaşma, derneğimizin Un Ro-Ro’daki kalan hisselerinin 15 milyon Euro değerinin korunmasını da içeriyordu.

SORUNLARIMIZI ANKARA’YA ANLATTIK

Yönetim kurulu arkadaşlarım ve ben 2 yılda çok önemli işlete imza attık. Konjektör gereği mali konular öncelikliyse de sektörümüzün en önemli sorunları için çok ciddi uğraşlar verdik. Özellikle sürücü davaları, C2 yetki belgelerinizin operasyonlardaki yetersizliği, lojistik köyler, yabancı araçların artan pazar payları ve zorunlu sigorta primlerindeki artışlar konusunda yaşadığımız sorunları Ankara’ya çok iyi anlattık. Tarihinde ilk defa bu sorunları meclis komisyonlarına taşıdık. Milletvekillerimiz ile paylaştık. Umuyorum ki yakın gelecekte bunlara çözüm bulunacaktır.

2 yılda 158 çalışma gurubu toplantısı yaptık. Yüzlerce üyemiz ile bu toplantılarda buluştuk. Biri İstanbul, biri de Antalya’da olmak üzere stratejik hedefler çalıştayı ve arama konferansı düzenledik. Hedeflerimizi buna göre revize ettik. Sektör analiz çalışmasını yaptık, sonuçlarını basın ve sizlerle paylaştık. Hatay taşımacılarımızın, Suriye kapısının kapanması sürecinde sorunsuz atlatılması için elimizden geleni yaptık. Sayın Bakanımız Zafer Çağlayan ve ekibiyle yakın işbirliği içinde bulunduk. Bizlerin çaba ve girişimleriyle Mersin ve İskenderun’da Mısır’a ro-ro seferleri başlatıldı. Kendi mülkümüz olan Hatay bölgemiz için eğitim merkezimizi hizmete soktuk. Arap Taşımacılar Birliği ile mutabakat zabtı imzaladık. Odalar Birliği ile 2010 yılında kurulmuş olan şirketimiz TOBB-UND Yatırım A.Ş.’yi kağıt üzerinde bir ortaklık olmaktan çıkarttık. RODER Net ve mevcut UND Net’in güçlerinin birleştirilmesiyle ortaya çıkan yeni UND Net’i TOBB-UND Yatırım A.Ş.’ye 1.920.000 TL ödenmiş sermaye olarak kayıtlara geçirdik. Gelecekte bu derneğin en karlı yatırımlarından biri olarak anılacaktır. Bundan eminiz. O kadar kararlılıkla üzerine gittik ki araç yükseklikleri konusunda yüzde 2 toleransımız, kış lastiği ve UBAK uygulamaları ile ilgili taleplerimiz ve daha birçok operasyonel konulardaki haklı taleplerimiz Ulaştırma Bakanlığımız tarafından karşılandı. Ulaştırma Bakanımız Sayın Binali Yıldırım başta olmak üzere sayın Müsteşarımız Talat Aydın ve ekibine teşekkürlerimizi ve şükranlarımızı sunuyorum. Yetkilendirilmiş yükümlü ihracatta yerinde gümrükleme izinli gönderici uygulamaları ve ortak transit sistemine taraf olmamız ve pencere sisteminin lanmasına yönelik atılan adımlar konusunda Gümrük ve Ticaret Bakanımız ile yakın çalıştık. Sayın Bakanım Hayati Yazıcı, Sayın Müsteşar Ziya Altınyıldız ve ekibine gümrükler konusunda vizyonel çalışmaları için teşekkürlerimi, saygılarımı sunuyorum. Kapıkule TIR Parkı projesi ile sahanın yeniden revizyonu konusunda sayısız görüşmeler, toplantılar yaptık. TOBB-UND A.Ş. vasıtasıyla UND’yi sürekli bu projenin içinde tuttuk.

ORTAK ÇALIŞMALAR

Faaliyetlerine 1989 yılında başlayan UND Eğim Danışmanlık ve Araştırma Merkezini İstanbul’dan sonra ilk kez Mersin ve Antakya’ya taşıyarak kapsamını genişletme başarısını gösterdik. 25 Mayıs 2012 tarihinde tehlikeli madde taşımacılığı eğitimleri için 4 Ekim 2012 tarihinde ise mesleki yeterlilik eğitimleri için resmen faaliyete başlayan Mersin şubesini, onay süreci landıktan sonra Antakya şubesi izleyecek. Yine bu dönemde IRU Ortadoğu ve Daimi Temsilciği, IRU Akademi ve Arap Karayolu Taşımacılar Birliği ile derneğimizin işbirliği ADR ve konvansiyonel eğitimlerini Suudi Arabistan, Ürdün, Katar, Mısır ve Kuveyt’te gerçekleştirdik. Sektör analizi başta olmak üzere bölgesel kalkınma ajansları ile kalkınma projeleri gerçekleştirdik. Avrupa Birliği projeleri kapsamında finanse edilen 2 AB bölgesi ile Avusturya, Almanya, Belçika, Ukrayna, İtalya ve Bulgaristan’da çeşitli kurumlarla halen devam eden ortak çalışmalarımızı yürütmekteyiz.

YENİ HİZMETLER

Bu 2 yılda sektörümüz için bazı hizmetlerimizi iyileştirdik ve yeni hizmetler kazandırdık. Sigorta alanında seyahat, sağlık, ferdi kaza, yeşil kart, bireysel emeklilik CMR sigortası olmak üzere 5 yeni poliçe sunduk sektörün hizmetine. Tasarruflu elektrik, akaryakıt hizmeti, GSM hizmeti, kurumsallaşma ve danışmanlık hizmetleri gibi üyelerimizin taleplerini yeniledik. Bunların hepsi aylar süren toplantılar sonrası hayata geçti. 2011-12 döneminde 28 adet KUK toplantısına katıldık. Bu toplantılar sonucunda 86 bin 700 adet geçiş belgesi alındı ki bu toplam kota da yüzde 10 artışa tekabül etmektedir. Rus Derneği başta olmak üzere tüm mudil dernekler ile defalarca toplantılar yaptık. Sayısız konferans, davet, seminer, çalışma yemeği ve üniversitelerde derneğimizi en iyi şekilde temsil ettik.

TEMAYÜL BOZULDU

UND başkanı ve yönetimi kurulunun 2 dönem başkanlık yapması UND’nin kurumsal yapısı ve temayüller gereği iken, 37’nci genel kurulumuzda bu temayül bozuluyor. Nedeni ise az önce bahsettiğimiz Ahlaksız Anlaşma diye lanse edilen ve sizlere de oluşturulan bu anlaşma ile 70 milyon TL tazminattan vaz geçiliyor . Yönetime ve derneğe basın üzerinden yapılan haksız saldırılar ve süreç bizi bu noktaya getirdi.

BASIN YOLUYLA TAAHHÜT

Dolayısıyla sayın başkan; Un Ro-Ro’dan alınan paraları iade edeceğini, tazminat davasından 70 milyon TL kazanacağını ve Un Ro-Ro’daki hisselerin değerini koruyacağı taahhütlerini basın yoluyla vermesi üzerine yönetim kurulu arkadaşlarım ve ben aday olmayacağımızı açıkladık. Bu arada tarihe bir not düşmemiz gerekiyor. Yaşadığımız bu seçim sürecinde üzülerek gördüm ki birlikte görev yaptığım arkadaşlarımdan bir kısmı, kendilerine vermiş ğumuz bu görevi hafife almış olacaklar ki; kararlarımız kendilerine anlatıldığı halde dinlememiş, dolayısıyla anlamamış, daha da vahimi buna rağmen altına imza atmışlardır. Burada haziruna bir öneride bulunmak istiyorum: yeni yönetimi siz seçeceksiniz ve oluşturacaksınız. 23 ay bizimle birlikte görev yapıp, bizimle ziyaretlere katılıp her türlü kararları onaylayıp son bir ayda (Derneğimiz sektörü temsil edemiyor. İhtiyaçlarımızı karşılayamıyor diye) istifa edenlerin yeni yönetimde olmasına izin vermeyin. Kendilerine yeni yönetimde yer bulmak kaygısıyla bu riyakârlığı yapan bu kişilere geçit vermeyin. Sektörü ve en önemlisi derneği bu kişilerin elinde bırakmayın. Zira riyakârlık geçici değil, kalıcı bir hastalıktır.

2 YIL SONRA GÖRÜŞÜRÜZ…

Biz yönetim olarak 2 yılda sektörle birlikte beraberliğin korunması için çok çaba sarf ettik. Gelinen bu noktada sayın başkan ve yönetim kurulu bu konuda bizim gösterdiğimiz sorumluluk ve hassasiyeti göstermelidir. Sektörümüzde yeni bir bölünmeye kesinlikle müsaade edilmemesi, sektörde birlik ve beraberliğin korunması çok önemlidir. Sayın Nuhoğlu, aday olmayacağımızı açıklamamızın ardından sizlerinde medya ve twitter’den takip ettiği üzere beni aradı. Teşekkür etti. İstişare Konseyi başkanımız olun . Üzülerek belirtmek isterim ki, kendilerinin bu teklifini kabul edemeyeceğim. 2 yıllık görev yaptığım ve son ana kadar görevinin başında olan saygıdeğer yönetim kurulu üyelerime, denetleme kurulu üyelerime, yüksek haysiyet kurulu üyelerime, istişare kurulu üyelerime, görev süresince çalışmalarımızı destekleyen tüm İstanbul merkez ofis, eğitim merkezine, tüm bölge temsilciliklerine ve UND personeline sadakat çalışmalarından dolayı şahsım ve yönetim kurulu arkadaşlarım adına sonsuz teşekkürlerimi ve şükranlarımı sunuyorum. 37’inci genel kurul sonuçlarının sektörümüze ve derneğimize hayırlı olmasını diliyor, hepinizi en içtin duygularla selamlıyor, hoşça kalın, bir daha ki genel kurulda görüşmek dileğiyle…