Dernekler
Giriş Tarihi : 08-01-2016 12:08   Güncelleme : 08-01-2016 12:08

Tarihi rekor

Türkiye otomotiv sektörü, 2015 yılını üretim ve ihracatta tarihi bir rekorla kapattı. Geçen yıl Türkiye’de toplam 1 milyon 359 bin adetlik araç üretimi gerçekleştirilirken, ihracat da 992 bin adede ulaştı.

Tarihi rekor

Otomotiv sektörü, gerek iç pazarda 1 milyona yaklaştığı tahmin edilen satış rakamları, gerekse de yeni model yatırımları ve ihracat pazarlarındaki canlı talep sayesinde üretim ve ihracat adetlerinde Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı. Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) verilerine göre toplam üretim, bir önceki yıla göre yüzde 16 artışla 1 milyon 359 bin adede ulaşırken, ihracat adetleri de, bir önceki yıla göre yüzde 12 artarak 992 bin adet .

OSD Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, “Son yıllarda kapasite ve yeni ürün yatırımlarına hızla devam eden sanayimiz üretimde çok önemli büyüme elde ederek tarihi bir rekora imza attı. Üretilen her 100 aracın 73 ani yurt dışına göndererek ihracat rekorunu da kırmış ” .

AB pazarlarındaki büyümenin, üretim ve ihracat rakamlarına pozitif katkı sağladığına dikkat çeken Önen, “İhracatımız adet bazında yüzde 12 artış gösterdi ve Euro-Dolar paritesindeki gerileme nedeniyle tutarsal olarak dolar bazında yüzde 5 gerilerken, Euro bazında ise yüzde 14 arttı. Otomotiv sanayii, Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 15’ini oluşturarak sektör sıralamasında birinciliğini korudu” ifadesini kullandı.

“Yatırımların hayata geçmesiyle son 5 yılda üretim kapasitesi 1.5 milyon adetten 1.7 milyon adede yükseldi. Yeni ürün yatırımlarıyla üretim kapasitesinin 2016 yılında 1.9 milyon adede yükselmesini, ihracatın da artmasını bekliyoruz. Hükümet programında da yer verildiği üzere otomotiv sanayii ülkemiz için stratejik önem taşıyor” diyen Önen, şöyle devam etti:

“Hükümetimizin uygulamakta ğu Ar-Ge teşviklerinin de büyük katkısıyla global otomotiv markaları için yeni proje ürünlerin geliştirildiği otomotiv üssü konumuna gelen ülkemiz, 2015 yılı ilk 9 ay verilerine göre AB ülkeleri arasında ticari araç üretiminde 1'inci, Otomobil üretiminde de 7'nci sırada yer alıyor. Dünya geneli otomotiv üretiminde ise 2014 yılında 17'nci sıradaki konumumuz 2015 yılı ilk 9 ay sonunda 16'ncı sıraya yükselmiş durumda. Yeni devreye giren ve girecek olan projeler ile bu konumumuzun daha da kuvvetlenmesini bekliyoruz.”