Lojistik
Giriş Tarihi : 06-11-2020 23:25   Güncelleme : 06-11-2020 23:25

AB yoluna girdi

Ortadoğu’nın birçok ülkesinde faaliyet gösteren yerli e-ticaret ve kargo taşımacılığı şirketi Favori Kargo, Avrupa'ya ihracat yapma kararı aldı. Merkez üssü olarak Macaristan’ı seçen şirket, çalışmalara başladı.

AB yoluna girdi

Favori Kargo, rotasını Avrupa’ya çevirmeye karar verdi. Ortadoğu’da birçok ülkede faaliyet gösteren şirket, Avrupa’ya ihracat yapmak için çalışmalara başladı. Macaristan Ticaret Ataşesi Renáta Shiraishi, yatırıma dönük ilk görüşmeleri yapmak üzere İstanbul’a geldi. Favori Kargo Kurucusu Emin Yalvaç ve şirket yöneticileri ile bir araya gelen Renáta Shiraishi, yatırım ortaklarıyla ön görüşme yaptı.

VERGİ KOLAYLIĞI

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Emin Yalvaç,  “Macaristan’da yatırım yapma planımız sadece bu pazara değil, tüm AB ülkeleri ile birlikte ABD’yi ve Rusya’ya ihracatını içeriyor. Macaristan'da iş ortamını geliştirmek üzere özel vergi ve izinlere sahip serbest kurumsal bölgeler de bulunuyor. Ülkede kurumlar vergisi oranı, Orta ve Doğu Avrupa'daki en düşük seviyeye indirilmiş. Ülkenin AB üyesi olması da bizim için birçok kolaylığı beraberinde getiriyor. Ayrıca Macaristan Türk işadamlarına vize muafiyeti ve oturum konusunda önemli kolaylıklar sağlıyor. Bu bir AB ülkesinin, Avrupa Birliği müktesebatına göre, üçüncü bir ülkeye vize konusunda verebileceği en üst taviz. Macar Hükümeti bu tavizi AB üyesi ülkeler dışında sadece Türkiye için verdi” ifadesini kullandı.

POZİTİF AYRIMCILIK

Macaristan Ticaret Ataşesi Renáta Shiraishi ise konuya ilişkin şöyle konuştu: “Başkenti Budapeşte ile İstanbul arası yaklaşık 1.5 saat olan Macaristan, Türk yatırımcısına yüksek teşvik, düşük vergi oranı ve kalifiye iş gücüyle destek oluyor. Kurumlar vergisi  yüzde 9 oranlarındadır. Dünyadaki tüm yatırımcılara Macaristan Eximbank'ından Yatırım Destek Ajansı'na kadar tüm kurumların seferber olduğu ülkedir. Türklerle genetik olarak akrabalık ilişkilerinin de olması nedeniyle Türk yatırımcıya pozitif ayrımcılık yaparak kapıları sonuna kadar açmış durumda. Bizler Türk taşımacılık sektörünün ulaştığı düzeyi, başarısını biliyoruz. Macaristan’da, e-ticaret ve kargo taşımacılığı konularında ortaklaşa yatırım öngörüyoruz. Başarısını kanıtlamış Türk taşımacılık sektörüyle iki tarafa da değer katacak ortak yatırıma hazırız.”