Lojistik
Giriş Tarihi : 16-03-2022 18:06   Güncelleme : 16-03-2022 18:06

Nakliyeci kazma kürek yakacak!

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle sıkıntılı günler yaşayan Türk nakliyecilerine İtayla yolu da belge kotasıyla kapandı. Mart ve Nisan aylarını kapsayan 2 aylık belgelerin tükenmekte olduğunu dile getiren UND eski Genel Sekreteri Ali Çiçekli, tabiri caizse Mart’ın kapıdan baktırıp kazma kürek yaktırdığını ifade ederek, İtalya taşımalarının durduğunu dile getirdi.

Nakliyeci kazma kürek yakacak!

Uluslararası Nakliyeciler Derneği’nin (UND) eski Genel Sekreteri Ali Çiçekli, İtalya taşımalarına önlem alınması için Ulaştırma Bakanlığı’nı acil göreve çağırdı. En son Türkiye-İtalya KUKK Toplantısı’nın kendisinin UND’de görevde olduğu dönemde yapıldığını hatırlatan Ali Çiçekli, bu konuda atılacak önemli adımların Türkiye ekonomisi için hayata önem taşıdığını ifade etti.

ADIM ATILMALI!

Ali Çiçekli, “En son 08 Ekim 2015 tarihinde İstanbul’da yapılan Türkiye-İtalya KUKK Toplantısı’nda İtalya’ya İkili Geçiş Belge kotası 35 bin adet olarak tespit edildi. O yıl için İtalya ile yapılan dış ticaret hacmimize göre bu sayı yeterli olup, sektörümüz tarafından memnuniyetle karşılandı. O tarihten bugüne hiçbir toplantı yapılmadı ve bu konuyu da UND’nin mevcut yönetimi bakanlık nezdinde hiç dile getirmedi. Getirmiş olsa, yetkililer harekete geçer bir orta yol bulunurdu. Her geçen yıl İtalya’ya taşımalarımız artıyor ama belge kotamız artmıyor. 2021 yılında İtalya’ya 11,48 milyar Dolar ihracat yaptık. Bu konuda Ulaştırma Bakanlığı acil önlem almalı, aksi takdirde yabancıların taşımadaki payı daha da artacak” dedi.

“YANIMIZDA OLUN”

Yaşanan belge krizi sorununun Türkiye açısından büyük bir kayıp olduğunun altını çizen Ali Çiçekli, açıklamasına şöyle devam etti: “Rusya ve Ukrayna’ya olan ihracatımızın savaş nedeniyle sekteye uğraması, hem ülkemiz, hem ihracatımız, hem de taşımacılarımız açısından önemli bir kayıptır. Bu bölgede yaşadığımız kaybın da bilincinde olarak, Batıya yönelik ihracat ve taşımalarımızın kesintiye uğramaması ve daha da artması ülkemiz açısından hayati önem taşımaktadır. Bakanlığımızdan talep ve beklentimiz, İtalya ile acilen KUKK Toplantısı yapılarak İkili Geçiş Belgesi kotasının dış ticaretteki artışa paralel oranda artırılmasıdır. İlaveten, belgelerin iki aylık dönemler halinde kullanılması yerine tüm kotanın tek seferde kullanıma açılması bizim yararımızadır. Hedefe ulaşmamız için yolun açılması hayati önem taşıyor.”