Lojistik
Giriş Tarihi : 24-08-2022 15:12   Güncelleme : 24-08-2022 15:12

Türkiye ABD’ye yöneldi

ABD ile Türkiye arasında hızla büyüyen dış ticaret, yerli lojistik firmalarının bu ülke taşımalarına ilgisini artırdı. ATF Forwarding Genel Müdürü Haldun Kavrar, “Türkiye-ABD hattındaki taşımalar da satış hacmimizi iki kat artırabildik” dedi.

Türkiye ABD’ye yöneldi

Türk ihracatçısı son yıllarda Amerika’yı âdeta yeniden keşfetti. TÜİK verilerine göre Türkiye’nin ihracatında 2019’da beşinci sırada bulunan ABD, geçen yıl ikinci sıraya yükseldi. İhracat artışındaki güçlü ivme Ocak-Ağustos 2022’de de sürdü. Bu dönemde Amerika Birleşik Devletleri’ne ihracat yüzde 31’lik artışla 7,1 milyar, bu ülkeden ithalat yüzde 33’lük yükselişle 6,2 milyar dolara çıktı. ABD, Türkiye’nin ihracatındaki sıralamasını bu yılın ilk 8 ayında da korudu. Dünyanın en büyük ekonomisine aylık ihracat rekoru ise 1 milyar 778 milyon dolar ile nisanda kırıldı.

ALTERNATİF ARAYIŞI

ABD’li şirketlerin özellikle Çin dışında alternatif tedarikçi arayışına girdiğini dile getiren ATF Forwarding Genel Müdürü Haldun Kavrar, “Bu da Türkiye’nin ihracatına önemli bir katkı sağladı. Lojistik sektörü için ABD’ye ihracat ve ithalat taşımalarında önemli fırsatlar doğdu. ABD’de yerleşik bir firmanın Çin’de yerleşik bir üreticiden verdiği siparişin, alıcı firmanın deposuna varışı 110 günü buluyor. Bu süreç Türkiye için daha hızlı işliyor. Biz de hem bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirmek hem de iki ülkenin ticaret artışına destek olmak için elimizden geleni yapıyoruz” diye konuştu.