Lojistik
Giriş Tarihi : 27-02-2023 21:34   Güncelleme : 27-02-2023 21:34

Ticaretin gözdesi Macaristan

Türkiye’nin ihracattaki iş ortaklarından Macaristan ile ihracatı 4 milyar dolar hacminde, iki ülke arasındaki potansiyel hedef ise 6 milyar dolar oldu. Hepa Türkiye Genel Müdürü Burak Aktaş, “Avrupa Birliği’ndeki en düşük kurumlar vergisini büyük bir avantaj olarak sunan Macaristan, Euro para birimi kullanmadığından kur, lojistik ve cazip teşvik avantajlarıyla da Türk yatırımcıların gözde rotası oldu” dedi.

Ticaretin gözdesi Macaristan

AB ülkelerinden Macaristan ile Türkiye arasındaki ticaret, artarak devam ediyor. Hepa Türkiye Genel Müdürü Burak Aktaş, Macaristan ile Türkiye arasındaki ticareti yorumladı. Macaristan’a Türkiye kamyon ve otobüs satarken, Macaristan ise Türkiye’ye binek araç ve elektrikli otobüs satmak istiyor.

STRATEJİK ORTAK

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Burak Aktaş, “Otonom araç kullanım test merkezleri de Macaristan’da. Otomotiv sektörü Macaristan ticaretinin kilit taşı. Bunun yanı sıra iki ülkenin ihracat trafiğinde tıbbi cihaz, kimyasal ürün, hayvancılık, mobilya, tekstil ve halı satışları da artış gösteriyor. Türkiye ve Macaristan birbirini stratejik ortak olarak görüyor ve savunmadan enerji tedarikine kadar birçok alanda ortak hareket ediyor. AB içerisinde gönülden Türkiye’yi destekleyen yegâne ülke Macaristan’dır. En önemli avantaj hiç şüphesiz kurumlar vergisi ve Macaristan’da bu vergi oranı yüzde 9’dur” ifadesini kullandı.

AB’YE GİRİŞ KAPISI

“En başta bir Türk olarak Macaristan’da kardeş ve soydaş olarak karşılanmak çok önemli” diyen Aktaş şöyle devam etti; “Macaristan bize, Avrupa’nın farklı noktalarına ve kısa zamanda hızlı ivme kazanarak kıtalar arası ticareti geliştirmenin kapılarını aralıyor. Bu karşılamayı diğer Avrupa ülkelerinde görmek mümkün olmayabiliyor. AB pazarı bazı alanlarda daralırken bazı alanlarda genişliyor.  Örneğin otomotiv sektrörü 2022 de artış gösterdi.  Çip problemi nedeniyle arzda problemler yaşanınca talep birikti ve sektör geçen sene Macaristan’da çok artış gösterdi. Ambalaj sektörü ile ilgili tüm hammadde ihracatı da arttı.  Macaristan bu sene elektrikli otomotiv pili ve şarj üniteleri üzerine çok yatırım çekiyor.”

ÜLKELER ARASI KÖPRÜ

Aktaş, “Şirket olarak bir taraftan Macar ihracatını artırmaya çalışırken diğer taraftan Türk firmalara üretim zincirlerinde alternatif Macar tedarikçi sunmaya çalışıyoruz. Bunun yanında Macar ihracatçılara da rekabet güçlerini ve maliyetlerini pozitif yönde etkilemek için Türk tedarikçileri bulup tanıştırıyoruz.  Böylece Türkiye’nin ihracatına da dolaylı pozitif etkimiz oluyor.  Bizim ana görevimiz Türk ve Macar firmalar arasında bir köprü kurup ticari ilişkileri geliştirmek. Seçim öncesi dönemler genel olan belirsizliği simgelediğinden seçimlerden sonra olumlu yönde gelişmeler bekliyoruz.  Özellikle yabancı yatırımcıların gözü Türkiye’de olacak” diye konuştu.