Lojistik
Giriş Tarihi : 26-03-2023 16:25   Güncelleme : 26-03-2023 16:38

Lojistik üssü kurulacak

Gaziantep ve Kocaeli’de yeni lojistik merkezlerin kurulması kararlaştırıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Gaziantep ve Kocaeli’de kurulacak lojistik merkezler ülkemizin ihracatı ve ithalatına önemli katkılar sağlayacak. Bu adımımız ile Gaziantep ve Kocaeli ekonomisi daha güçlü olacak” dedi.

Lojistik üssü kurulacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Lojistik Ana Planı’nı hayata geçirecek. Bakanlık, plan dahilindeki lojistik altyapısının güçlendirilmesine yönelik projelerin önceliklendirilerek inşa süreçlerinin takip edileceğini açıkladı.

REKABET AVANTAJI

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan Adil Karaismailoğlu, “Ulusal ve uluslararası ekonomik fırsatları en verimli şekilde değerlendirme kabiliyetine ve rekabet avantajına sahip bir entegre ulaştırma sistemine sahip olmalıyız. Afet Lojistiği ve Afet Risk Yönetimde Ulaştırma ve Lojistik Prensipleri konularında da ciddi çalışmalar yapacağız. Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı ana hedefi; coğrafi stratejik avantajlarımızı sonuna kadar kullanarak Türkiye’nin her bölgesinde planlı bir yatırım planı dahilinde, entegre bir ulaştırma altyapısını kurmak ve güçlendirmektir. İnsan, yük ve veri taşımacılığının en yüksek standartlarda yapılmasını dijitalleşme, mobilite ve lojistik eksenlerindeki planlamaların hayata geçirilmesiyle sağlamak, bu kapsamdaki en temel amaçtır” ifadelerini kullandı.

KURULACAK YER HAZIR

Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Kocaeli ve Gaziantep’e kurulacak lojistik merkezlerin ülkemizin ihracatı ve ithalatına önemli katkılar sağlayacaktır. Petrol-madencilik, gıda-içecek ve otomotiv sanayi ürünleri gibi katma değerli gruplarının, Kocaeli’nin yük hareketliliğinde en fazla paya sahip yük grupları olduğu görülmektedir. Kocaeli’de, bu yıl 74 bin ton olan toplam günlük üretim miktarının, 2023 yılında yaklaşık yüzde 90 artarak 141 bin tona çıkacağı, 130 bin ton olan toplam günlük çekim miktarının ise 2053’te yüzde 85 artarak 240 bin tona çıkacağı öngörülüyor. Başta Kocaeli Körfezi olmak üzere İstanbul’a önemli katkılar sunacak merkezin 800 hektar üzerine kurulması planlanıyor” dedi.

SANAYİ MERKEZİ

Türkiye ve özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi sanayisinin önemli merkezlerinden ve ağır taşıt trafiğinde transit geçişlerin çok yüksek olduğu Gaziantep’in Şehitkamil bölgesinde de lojistik merkezin kurulacağını bildirilen Bakanı Karaismailoğlu, şöyle devam etti: “Türkiye’nin ulaştırma politikasının temel amaçlarına uygunluğunun yanı sıra bölgenin yeniden ve eskisinden daha güçlü bir şekilde ayağa kaldırılması için de önemli bir adımdır. Gaziantep’in yük çekimindeki yıllık artış, yük gruplarına göre incelendiğinde; tarım - orman - balıkçılık en fazla paya sahiptir. 2053 yılına dek yapılan projeksiyonda yükü yüzde 102 artacağı hesaplanmıştır. Yine gıda - içecek grubuna ait yük çekiminin yüzde 84, kömür - petrol - madencilik grubuna ait yük çekiminin ise yüzde 39 artacağı öngörülmüştür.”