Treyler
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:07   Güncelleme : 13-11-2014 17:07

Pazarını korudu

Otokar İç Pazar Ticari Araçlar Satış Müdürü Murat Tokatlı: “Yüzde 26 daralan treyler pazarında Otokar, 992 adetlik satışla bir önceki yılda olduğu gibi yüzde 24 Pazar payını korudu.

Pazarını korudu

Otokar İç Pazar Ticari Araçlar Satış Müdürü Murat Tokatlı: “Yüzde 26 daralan treyler pazarında Otokar, 992 adetlik satışla bir önceki yılda ğu gibi yüzde 24 Pazar payını korudu. 2009 yılında piyasaya sunacağımız yeni ürünle, Pazar payımızı yükseltmeyi planlıyoruz.”

Treyler sektöründe müşterilerine ‘Otokar-Fruehauf’ markasıyla hizmet veren Otokar, yine kendi markasıyla üretimini yaptığı ikinci ürününde de ilgi odağı . Otokar, ‘Otokar’ ve ‘Otokar-Fruehauf’ markaları ile van tipi araçlardan, tenteli araçlara, ADR sertifikalı tankerlerden oto taşıyıcılara kadar geniş ürün yelpazesi ile lojistik sektörünün tüm ihtiyaçlarını karşılıyor.

İç Pazar Ticari Araçlar Satış Müdürü Murat Tokatlı, Otokar’ın 2008 yılı treyler pazarını değerlendirdi. 2009 yılının treyler pazarı açısından zor geçeceğini de ifade eden Tokatlı, bunun nedenin ise finans sıkıntısı ğunu söyledi.

Tokatlı, “2007 yılı, treyler pazarı açısından çok güzel bir yıldı. TAİD’de yer alan beş markaya baktığımızda pazarda toplam 5 bin 624 adet treyler satışı yapılmış. Bu beş marka pazarın yüzde 50’sini kapsıyor. 2007’deki rakamlara bakılarak 2008’in daha da iyi geçeceği tahmin ediliyordu. Buna göre firmalar plan ve programını yaptı. Fakat 2008’in ikinci altı ayından sonra Avrupa’da yaşanan krizinde etkisiyle pazarda bir daralma . Bir önceki yıla oranla 2008 yılında yüzde 26 daralma yaşandı. Daralmayla birlikte 2008 yılında 4 bin 176 adet treyler satışı gerçekleştirildi. Global krizin etkisiyle aynı şekilde çekici ve kamyon pazarı da daraldı. Yüzde 26 daralan pazarda Otokar olarak bizimde satışlarımız düştü. Ancak 2007 yılında yüzde 24 olan Pazar payımız, 2008 yılında da yüzde 24 olarak gerçekleşti” .

ECO SERİSİ ARAÇLAR PAZARDA

Murat Tokatlı, 2008 yılında treyler açısından Otokar’da önemli gelişmeler ğunun altını çizdi. Kamyondan çekiciye dönüşlerin başlamasıyla Eco serisi araçları piyasaya sunduklarını ifade eden Tokatlı, buradaki amaçlarının iç nakliyede kamyondan çekiciye dönüşlerdeki trendi yakalamak ğunu söyledi.

Otokar’ın hem uluslararası hem de iç nakliyeye hizmet verdiğini kaydeden Murat Tokatlı, “Bir kamyonla 15 ton yük taşıyabilirken aynı masrafı daha az yaparak 25 tona çıkartabiliyorsunuz. Kamyoncunun da treylere dönmesi kaçınılmaz . Buradan hareketle Otokar-Fruehauf markasının yanında Otokar marka treylerleri de piyasaya sürdük. Şimdi çift marka stratejimiz var. Fruehauf ile uluslararası arenada faaliyet gösteren nakliyeci firmalara hizmet veriyoruz. Otokar markasındaki ürünlerde ise esas amaç iç piyasada faaliyet gösteren, açık platform tipi kasalar, saç tipi kasalar, konteynır taşıyıcılar, saç rulo taşıyıcılar. Kamyoncuların, iş nakliyecisinin ilgilendiği versiyonların treyler versiyonlarını yarattık ve bunları pazara sunduk” diye konuştu.

İLKLERİ HEP BİZ YAPIYORUZ

Otokar olarak hep ilkleri gerçekleştirdiklerini dile getiren Tokatlı şöyle konuştu:

“2008 yılında yine ciddi filo teslimatları yaptık. Bunlardan en önemlisi ise Eyüp lojistik’e tek seferde yüz adetlik araç teslimatıdır. Bu teslimat hem Türkiye hem de Otokar tarihinde bir ilktir. Liderliğimizi sürdürdüğümüz Frigorifik, tenteli ve tanker tipi 3 ana ürünümüz var. Diğer araçlarımızda var ama bu üç kalemde daha başarılıyız. İç pazarda, 2008 yılında toplam 992 adet araç satışı gerçekleştirdik. Frigorifik treylerde 7 yıl sürdürdüğümüz liderliğimizi bu yılda devam ettirdik. Tanker konusunda da piyasada belirleyici rol oynuyoruz. Farklı bir tanker modeli imalatı geliştirdik ve piyasaya sunduk. Türkiye’de ilk ATP sertifikalı frigorifik treylerin, TÜV belgeli, tenteli araçların üretimini biz gerçekleştirdik. İlk olarak 1999 yılında ADR sertifikalı tanker üretimini biz yaptık. Her da esas amacımız Türkiye’nin treyler sektörüne yön vermek ve sektörde söz sahibi olmak. Bunu yaparken de kendi satışımızdan ziyade sektörün treyler konusunda bilinçlendirilmesi ve doğru treylerin alınması yönünde çalışmalarımız var.”

YENİ MODELLER YOLDA

“Adetlerden ziyade Pazar payına odaklanacağız. Pazar payımızı minimum olarak yine aynı seviyede tutmayı hedefleyeceğiz” diyen Tokatlı, 2009 yılı hedeflerini şöyle açıkladı:

Geçen yılki Ocak ayına göre 2009 Ocak ayında yüzde 36 gerileme var. 2009 senesinin zor bir yıl olacağı aşikâr. Fakat biz Otokar olarak planlarımızı buna göre yapmıyoruz. Bir önceki yıldan nasıl daha iyi oluruz diye plan yapıyoruz ve daima büyümeyi hedefleriz. Bizim durma gibi bir niyetimiz yok. Şuanda Türkiye’nin en iyi Ar-Ge merkezi Otokar’dadır. 2009 yılında yeni treyler modeli sunacağız. Ancak şuan bununla ilgili bilgi veremiyorum ama ı gelince gerekli bilgileri paylaşacağız.

İŞ VAR, FİNANS YOK

Bizi besleyen sektör taşımacılar. Eğer taşımacılar, taşımacılık yapamaz ise araçta almazlar. Yılın iki ayına baktığımızda fabrikalar bir açıldı bir kapandı. Dolayısıyla hammadde nakliyatı yapılamadı. Temennimiz bu zor günlerin geride kalmasıdır.

Pazarın daralmasının ana sebebi finanstır. Piyasada iş var ama nakit yok. Gerek nakliyecilerle olsun gerekse meslektaşlarımla yaptığım görüşmelerde nakliyenin ğu ancak paranın olmadığı yönünr. Yani iş var o işi çevirecek finans yok. Bu işler çözülürse satışlarında eski seviyeye ulaşacağını düşünüyorum.

SATIŞLAR BAYİİ ÜZERİNDEN

Satışlarımızı artık bayiler üzerinden yapmayı planlıyoruz. Şuan Türkiye’nin sekiz noktasında bayi teşkilatımız kuruldu. Sekiz bayiimiz on noktada faaliyet gösteriyor. Hem bayilerimiz hem de biz finansman konusunda elimizden geleni yaparak müşterilerimizin yanında olmaya çalışıyoruz.