Treyler
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:08   Güncelleme : 13-11-2014 17:08

Treyleri, bankacılara anlatacağız

Treyler Sanayicileri Derneği (TREDER) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Tokatlı, sektörün ana sorunlarını tespit ettiklerini ve denetimlerin önümüzdeki günlerde başlayacağını söyledi.

Treyleri, bankacılara anlatacağız

Treyler Sanayicileri Derneği (TREDER) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Tokatlı, sektörün ana sorunlarını tespit ettiklerini ve denetimlerin önümüzdeki günlerde başlayacağını söyledi. Tokatlı, finansman sorununun çözümünü ise; “Önümüzdeki günlerde finans ve banka genel müdürleri ile toplantılar gerçekleştirip treyleri anlatacağız. Bu sayede araçlar kredilendirilecek” sözleriyle açıkladı.

TREDER Başkanı Murat Tokatlı, Başkan Yardımcısı Kaan Saltık, yönetim kurulu üyeleri Recep Serin ve Fehir Bulutlar’ın katıldığı basın toplantısında sektörün sorunlarını ve çözüm önerilerini paylaştı.

Toplantıda TREDER’in hedeflerini anlatan Tokatlı, sektörün; kanun ve usullere uygun üretim yapmayan üreticiler, sahtecilik, denetimsizlik ve finansman güçlüğü gibi dört ana sorun ile karşı karşıya kaldığını söyledi. Sorunların çözümü için Ankara çıkartması yaptıklarını dile getiren Tokatlı, burada ilk olarak Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ali Boğa başkanlığında, Genel Müdürü Mesut Gülcüler, TSE Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil ve ilgili daire başkanlarının katılımı ile toplantı yaptıklarını söyledi. İkinci toplantılarını ise Kara Ulaştırması Genel Müdürü Talat Aydın ile yapıldığını ifade etti.

Tokatlı, “Bizim doğrudan ilk muhatabımız Sanayi Bakanlığı’dır. Burada yaptığımız ilk toplantıda sektörün sorunlarını dile getirerek usulsüzlüklerin biran evvel önüne geçilmesi gerektiğini söyledik. Yetkililer denetimlerin önümüzdeki günlerde başlayacağı sözünü verdi. Bunun yanında elektronik ortamda Tip Onay başvuruları da Haziran 2009 tarihi itibariyle başlayacak. Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü’nde yaptığımız toplantıda ise; Yüke uygun araçlarla taşıma yapılması gerekliliği konusu gündeme getirildik. Özellikle konteyner ve sac rulo taşımacılığının tehlike arzettiğini belirterek konunun mevzuatla kural haline getirilmesi ve bu şekilde uygunsuz taşıma yapanlara cezai yaptırımların uygulanması gerekliliğini vurguladık. Her iki görüşmemizden de olumlu sonuçlar aldık” .

ÜRETİCİLER ZARARDA

“Uygunsuzluk ve usulsüzlük sonucu şuan piyasada 1.000 adet römork ve 300 adet çekici kayıp” diyen Tokatlı, daha önce leasing veya üretici firma desteğiyle araç alan taşımacıların, araçları borçlarından dolayı rehinli ğu söyledi. Borçlu olan taşımacıların şasi numaralarını ve markalarını bir şekilde sildirdiğine dikkat çeken Tokatlı, başka bir marka ve ruhsatlat faaliyetlerine devam ettiğini ve bu şekilde de kayıplar meydana geldiğini açıkladı. Tokatlı, “Bu şekilde tadil veya üretim yöntemiyle piyasaya çıkan araçların uyması gereken teknik zorunlulukları karşılayıp karşılamadığı kimse tarafından bilinmemekte ve ortaya çıkan araçlar trafikte can ve mal güvenliğini önemli ölçüde tehdit etmektedir” diye konuştu.

FİNANS SORUNU ÇÖZÜLECEK

Treylerin ruhsatları olmasına rağmen banka ve finans kurumları, bu araçlar için kredi vermiyor. Araçların alımında kredi sıkıntısı yaşayan taşımacıların imdadına üreticiler yetişiyor. Bu durumun üreticiler açısından sıkıntı yarattığını dile getiren Murat Tokatlı şöyle konutu:

“Taşımacılar bu aracı almak, bizde satmak zorundayız. Finans sorunu olunca onlar aracı alamıyor haliyle bizde kendi imkânlarımız ile finansı karşılıyoruz. Bu şekilde bizim ofislerimiz tabiri caizse hukuk bürosuna döndü. Bankalar bu yükü bizim sırtımızdan almak zorundadır. Bunun için önümüzdeki günlerde finans ve banka genel müdürleri ile toplantı gerçekleştirip, kendilerine treyleri anlatacağız ve finans sorununu çözeceğiz.”