Deniz
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:24   Güncelleme : 13-11-2014 17:24

Tekne sahipleri ek süre istiyor

Türk bayrağına geçmek için yabancı bayrağı bırakan yaklaşık 850 tekne sahibi işlemlerini yetiştiremeyince mağdur oldu.

Tekne sahipleri ek süre istiyor

Türk bayrağına geçmek için yabancı bayrağı bırakan yaklaşık 850 tekne sahibi işlemlerini yetiştiremeyince mağdur . Bayraksız kları için denizde dolaşamayan tekne sahipleri ek süre istiyor.

Tekne ve yat sahibi Türk vatandaşları için yabancı bayraktan Türk bayrağına geçişte KDV ve ÖTV indirimiyle bazı avantajlar sağlayan uygulamanın süresi geçen 1 Aralık 2009 tarihide d. Ancak, Türk bayrağına geçmek için yabancı bayrağı bırakan yaklaşık 850 tekne sahibi işlemlerini yetiştiremeyince mağdur .

İndirimle bazı avantajlar sağlayan uygulama için yeni süre verilmemesi halinde, Türk yatçılar yeniden yabancı bayrağa geçecek. Bunun için 12 milyon dolar ödeyecek. Deniz Turizm Birliği Başkanı Ercan Güneştutar, bin 500’e yakın teknenin de Türk bayrağı çekmek için beklediğini söyledi.

Güneştutar, “Daha önce yüksek vergilerden kaçarak tekne ve yatlarına yabancı ülke bayraklarını çeken Türk vatandaşlarının Türk bayrağına geçmesi için Bakanlar Kurulu tarafından karar alındı. Türk sahipli, yabancı bayraklı teknelerin Türk bayrağına geçmesi için başta ÖTV ve KDV olmak üzere çeşitli indirimler getirildi. Uygulamaya ilk günlerde tereddütle yaklaşan tekne sahipleri, daha sonra cazip ğunu fark edip, Türk bayrağına geçmek için seferber . Yabancı bayraklarla ilişiğini kesen 850 tekne, Türk bayrağı çekemeden 1 Aralık’ta uygulamanın sona ermesi yüzünden ortada kaldı. Bu konuda bir adım atılmazsa ortada kalan tekne sahipleri yeniden yabancı bayrağa geçecek. Öte yandan 1500’e yakın yabancı bayraklı tekne ve yat sahibi uygulananın yeniden başlaması için sırada bekliyor” .