Treyler
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:25   Güncelleme : 13-11-2014 17:25

Recep Serin: Sahteciliğin önüne geçilecek

Otomotiv Strateji Belgesi çalışmalarında TREDER’in de aktif rol alması için dernek üyeleri Ankara’da kurum yetkilileriyle bir araya geldi.

Recep Serin: Sahteciliğin önüne geçilecek

Otomotiv Strateji Belgesi çalışmalarında TREDER’in de aktif rol alması için dernek üyeleri Ankara’da kurum yetkilileriyle bir araya geldi. TREDER Başkanı Recep Serin, “Amacımız sektördeki kayıpların önüne geçmek” .

TREDER Başkanı Recep Serin, Haziran ayında hayata geçirilmesi planlanan ‘Online Araç Tescil Projesi’ sayesinde Sahtecilik ve usulsüz üretimin önüne geçileceğini söyledi.

Ankara’da ilk olarak Türk Standartları Enstitüsü Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil’i ziyaret eden TREDER Başkanı Recep Serin ve yönetim kurulu üyeleri, Tip onay belgeleri ve muhtelif konulardaki sıkıntılarını TSE Başkanı Büyükhelvacıgil’e iletti.

Toplantı sonrası bir açıklama yapan Başkan Serin, Ankara’da birçok kamu kuruluşunu ziyaret ettik, Otomotiv Strateji Belgesi çalışmalarında TREDER’in de aktif olarak yer alması konusunda kurum yetkilileri ile hem fikir k. TSE’ye de yaptığımız görüşmede; TSE ve TREDER’in sektörün sıkıntılarının giderilmesi konusunda birlikte çalışmaya karar verildi. Ayrıca TSE ile birlikte Konya’da üreticilerle bir araya gelerek ortak bir çalışma düzenlemeyi hedefliyoruz” .

Yaptıkları görüşmelerinde ADR konusuna da değindiklerini kaydeden Serin, “ADR’nin 1 Ocak 2011’den itibaren tanker treylerde mecbur olacağını ve ADR onaylarının sektörümüze getirdiği yüksek maliyetleri dile getirdik. TSE’de bize Türkiye’de ADR konusunda sorumluluğun TSE’de olması için çalışmaların sürdüğünü ifade etti” açıklamasını yaptı.

Online Araç Tescili Projesi hakkında Başbakanlık e-devlet Proje Koordinatörü Nuri Temur’un kendilerini bilgilendirdiğini de dile getiren Serin, online araç tescil uygulamasının Haziran ayında devreye gireceğini öğrendiklerini ve bu sayede aracın imalatından trafiğe çıkana kadar geçirdiği her aşamada kayıt altına alınacağını ve bu sayede sahteciliğin önüne geçileceğinin altını çizdi.

SIFIR ARAÇLAR İÇİN PROJE NASIL İŞLEYECEK:

* “Online Araç Tescil Projesi” yeni araç tescil işlemlerinin hatasız ve hızlı yapılmasını öngörüyor.
* Sistem devreye girince vatandaşlar araçlarına ilişkin satış ve tescil işlemlerini kamu kurumlarına gitmeden veya aracısız bir şekilde yetkili satıcılarda layacak.
* Yeni sistemde üretimi veya ithalatı takiben araçlara ilişkin veriler, üreticiler ve ithalatçılar tarafından “Araç ve Sürücü Bilgi Sistemine” elektronik ortamda, e-imzalı ve damgalı olarak iletilecek.
* Satışa ilişkin bilgiler elektronik ortamda satışı yapanlar tarafından e-imzalı olarak merkezi sisteme iletilecek ve alıcı adına tescil talebinde bulunulacak.
* Araç ve alıcıya ilişkin bilgilerin ilgili sistemlerden doğruluğunun ve herhangi bir kısıtlayıcı hükmün bulunmadığının online olarak sorgulanmasının ardından tahakkuk ettirilen vergilerin ödendiği ve zorunlu mali sorumluluk sigortasının yaptırılmış ğu teyit edilecek.
* Tescile mani herhangi bir durum olmadığının belirlenmesiyle bayiler alıcı adına tescil işlemini gerçekleştirecek ve vatandaşa geçici bir ruhsat verecek.
* Araç sahibi bu belge ile aracını kullanabilecek, tescil belgesi ise en geç bir ay içinde ikamet adresine postalanacak.