Treyler
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:34   Güncelleme : 13-11-2014 17:34

ADR: hem ertelendi, hem de ertelenmedi!

Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkındaki Yönetmelik (ADR) 1 Ocak 2011’de yürürlüğe girecek.

ADR: hem ertelendi, hem de ertelenmedi!

Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkındaki Yönetmelik (ADR) 1 Ocak 2011’de yürürlüğe girecek. Ancak yönetmelikte belirtilen bazı maddelerle ilgili çalışmaların belirtilen tarihe yetişmemesi nedeniyle kısmi ertelemeye gidildi. Buna göre ADR Yönetmeliği’nin tam yürürlüğe giriş tarihi 1 Ocak 2014 olarak Resmi Gazete’de yayımlandı.

31 Mart 2007 tarihinde “Tehlikeli Maddelerin Karayolu ile Taşınmasına İlişkin Avrupa Anlaşması”na ilişkin yönetmelik yayınlandı. Kısa adıyla ADR Konvansiyonu olarak anılan uluslararası düzenlemeye paralel hazırlanan yönetmelik 2009 yılbaşında yürürlüğe girmesi gerekirken, Ulaştırma Bakanlığı yürürlüğe giriş tarihini 1 Ocak 2010’a erteledi. Uygulama ile Türkiye’deki akaryakıt tankeri ADR şartlarına ve diğer Avrupa Normlarına uygun hale gelecekti. Yeni yönetmeliğin, yılda ortalama 20 milyon ton tehlikeli maddenin karayolu ile taşındığı Türkiye’de ADR’yi özendirme adına büyük bir önem taşıyordu. Kararın uygulamaya girmesiyle birlikte araçların ADR’ye uygun hale getirilmesi zorunlu olacak.

Sektör temsilcileri, “Artık ADR Yönetmeliği yürürlüğe girecek. Başka erteleme şansı kalmadı” derken, yayımlanan kısmi erteleme yönetmeliği sektörde “ŞOK” etkisi yaptı. Buna göre 2007 yılında yayımlanan yönetmeliğin 1’inci, 2’nci, 3’üncü ve 4’üncü maddeleri 1 Ocak 2011 tarihinde yürürlüğe girecek. Ancak; İşaretleme, etiketleme ve ambalajlamayla ilgili hükümleri 1 Ocak 2012 tarihinde, Taşıma araçlarıyla ilgili hükümleri 1 Ocak 2013 tarihinde, diğer hükümleri ise 1 Ocak 2014 tarihinde yürürlüğe girecek.

KABUL EDİLİR BİR DURUM DEĞİL

Yönetmeliğin ertelenmesiyle ilgili lobi çalışmalarına ağırlık verdiklerini dile getiren Treyler Sanayicileri Derneği (TREDER) Başkanı Recep Serin, “ADR Yönetmeliği’nin bir kez daha ertelenmesi asla kabul edilebilecek ve içimize sindirilebilecek bir karar değildir. Derneğimizin kurulduğu günden beri bu konu üzerinde duruyoruz. Bununla ilgili Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, TSE ve Ulaştırma Bakanlığı nezdinde birçok görüşmeler yaptık. Hem Bakanlarımız, hem de bürokratlarımız bu konuda bize çok yardımcı lar. Ancak yönetmeliğin ertelenmesi kabullenecek bir durum değil. Treyler Sanayicileri Derneği olarak bu yanlıştan dönülmesi için, elimizden gelen her türlü faaliyet ve aktiviteyi gerçekleştireceğiz. İlk olarak Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile bir görüşme yapacağız. Ardından da TSE ve Ulaştırma Bakanlığı ile toplantılar gerçekleştireceğiz. Amacımız bunun biran önce yürürlüğe girmesini sağlamaktır. Biz bu konuda başta hükümet olmak üzere, bakanlarımıza ve bürokratlarımıza güveniyoruz. Bu yanlıştan biran önce dönülecektir” .

ÜRETİCİLER ADR İÇİN 1 MİLYON EURO YATIRIM YAPMIŞTI

2011 yılında yürürlüğe girmesi planlanan ADR yönetmeliği için üretici firmaların büyük yatırım yaptığını dile getiren TREDER Başkanı Serin, açıklamasına şöyle devam etti: “ADR yönetmeliği yürürlüğe girecek diye yatırımlar yaptık. Sadece ve sadece belgelendirmenin bizlere maliyeti 50 bin ile 100 bin Euro arasıdır. Alüminyum tesisinin komple kurulmasının ortalama maliyeti ise 1 milyon Euro’dur. Biz bu yatırımları yaptık. Yönetmeliğin ertelenmesiyle bu yatırımlar bizim için ölü yatırım . Avrupa ADR’ye taraf. Bize belgeyi kendi ülkeniz verecek diyor. Belgeyi verecek kurum ise TSE…”

ADR NEDİR?:

Tehlikeli Maddelerin Karayolu ile Taşınmasına İlişkin Avrupa Anlaşması (European Agreement Concerning the International Carriage of Dangerous Goods by Road) olan ADR; Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu girişimi ile 30 Eylül 1957 tarihinde yürürlüğe girdi. Bu tarihten itibaren günümüze kadar bazı değişiklikler yapılan anlaşmanın son hali 1 Ocak 2003’te yayınlandı ve 1 Temmuz 2003’te uygulamaya geçti. 2007’de üye olan Malta ile anlaşmaya taraf olan 43 Avrupa ülkesi var. ADR, taşımacılığın güvenli yapılabilmesi için konulmuş standartlar zincirini düzenliyor. Bu standartlara uygunluğun akredite olmuş kuruluşlar tarafından belgelendirmesi gereği yine ADR kuralının bir parçası. Temel amacı tehlikeli maddelerin güvenli bir şekilde naklinin sağlanması olan ADR ile ayrıca, tehlikeli yüklerin sınıflandırılması, şartların belirlenmesi, güzergâhların ve park yerlerinin belli kriterlere uygun hale getirilmesi de hedefleniyor.

Hüseyin Karabulut – Ulaşım Gazetesi
www.ulasimgazetesi.com

18 ARALIK 2010 TARİHLİ YÖNETMELİK

18 Aralık 2010 CUMARTESİ