Treyler
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:41   Güncelleme : 13-11-2014 17:41

TREDER’e destek Frenteknik’ten!

Treyler Sanayicileri Derneği (TREDER) tarafından ‘Ulaştırma Bakanlığı’nın otomotiv sanayisine yük taşıması sebebiyle gabari sınırını aşan semi-treylerler için denetimlerde %1 dahi tolerans tanımamasıyla ilgili’ olarak yayınladığı bültene destek yağıyor.

TREDER’e destek Frenteknik’ten!

Treyler Sanayicileri Derneği (TREDER) tarafından ‘Ulaştırma Bakanlığı’nın otomotiv sanayisine yük taşıması sebebiyle gabari sınırını aşan semi-treylerler için denetimlerde %1 dahi tolerans tanımamasıyla ilgili’ olarak yayınladığı bültene destek yağıyor.

Frenteknik Direktörü Alpay Lök yaptığı açıklamada TREDER’in itirazlarında haklı ğunu vurguladı. TREDER’in haklı açıklamasını ise aşağıdaki maddelerle detaylı olarak destekledi.

97/27/AT "Kütle ve Boyutlar" Direktifi ve AİTM Yönetmeliğine göre; ÖLÇÜM TOLERANSLARI Araç boyutlarında: ± %1 ve Kütleler: ± %3 dir.

1) Ulaştırma Bakanlığının Yol Kenarı Denetimleri için %3 yerine neden %5'lik tolerans tanıdığı meçhuldür.
2) MARTOY veya AİTM'ye göre Sanayi Bakanlığı tarafından Tip Onayı almış araçların Kütle ve boyutlarındaki uygunsuzluklar Sanayi ve Ticaret Bakanlığı sorumluluğundadır.
3) Benzer bir farklı uygulamayı KUGM (Kara Ulaştırma Genel Müdürlüğü) fren muayenesi ve fren tadilat denetimlerinde görüyoruz.
4) KUGM Araç Muayenesi için KUGM tarafından hazırlanan "Kusurlar Tablosu" nun frenle ilgili kısımlarının çoğu maddesi 2009/40/AT Araç Muayene Direktifi ve 71/320/AT Fren Direktifine aykırıdır.
5) KUGM Araç Muayene İstasyonları frenleri değiştirilmiş araçların üzerindeki onaysız tadilatları çoğunlukla görmemekte, sonradan "Tesbit Fren Düğmesi" veya ABS takılmış römorkları "Teknik Onay" istemeden muayene etmektedir.
6) Bir römorkun fren sistemine sonradan eklenmiş parça veya sistemlerin doğru olup olmadığına yani "Teknik Onay" a KUGM Muayene İstasyonları karar veremez.
7) KUGM Araç Muayene İstasyonları "Onay Kuruluşu" gibi hareket ederek "Yetki Aşımı" içinr.

Hatırlanacağı gibi TREDER 30 Mayıs 2011 günü yaptığı yazılı açıklama ile
“Ulaştırma Bakanlığı’nın ağır ticari araçlara azami ağırlık için %5 tolerans tanıdığını ancak otomotiv sanayisine yük taşıması sebebiyle gabari sınırını aşan semi-treylerler için denetimlerde %1 dahi tolerans tanınmadığını açıklamıştı. Ayrıca TÜV-TURK denetimlerinde gabari konusunda hiçbir esneklik tanınmazken, Almanya’da aynı araçların denetimden geçtiğini, bunun da haksız rekabete sebebiyet verdiğini bildirmişti”.

Alpay Lök tarafından 1990 yılında kurulan Frenteknik, 71/320/AT Fren Direktifi ve ECE R 13 Fren Regülasyonu konusunda 2003 yılından itibaren Alman Akkreditasyon Kurumu (DAP – yeni adı DakkS) tarafından akredite edilmiş Fren Test Laboratuvarına sahiptir ve 15.07.2003 itibariyle de Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından Fren Tip Onay Testleri yapmak üzere Teknik Hizmet Kurumu (Teknik Servis) olarak atanmıştır.